Conecteaza-te cu noi

Dolj

Medicul Cerbulescu, condamnat la 2 ani de puşcărie pentru şpagă, la un pas de sentința definitivă

Publicat

pe

 

Condamnat pe fond, la Tribunalul Dolj, la 2 ani de închisoare cu executare, Viorel Cerbulescu, medicul chirurg prins cu  şpagă  la Spitalul din Filiaşi îşi va afla sentința definitivă săptămâna viitoare. Cel puțin aşa au anunțat magistrații Curții de Apel Craiova, care judecă apelul declarat de inculpat împotriva sentinței din octombrie a Tribunalului. El a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, după ce a fost prins în flagrant, la începutul lunii august, când restituia familiei unui pacient  mita de 100 de euro pe care o primise anterior pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale.

Reamintim că, Viorel Cerbulescu, medic chirurg la Spitalul din Filiaşi, a ajuns în spatele gratiilor pe 5 august a.c., după  ce a fost prins în timp ce restituia suma de 100 de euro primită  drept mită  pentru o intervenţie chirurgicală  făcută  la sfârşitul lunii iulie.  „În fapt, denunţătorul a sesizat că, la data de 27.07.2016, medicul a primit cei 100 de euro pentru a urgenta efectuarea intervenţiei chirurgicale asupra fiului săşi, fiind nemulţumit de serviciile prestate, a solicitat restituirea sumei de bani. Astăzi (n.r. – vineri, 5 august), ca urmare a întâlnirii dintre denunţător  şi medic, acesta a restituit suma de bani primită  anterior cu titlu de mită”, se precizează  într-un comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Ancheta a fost efectuată  de procurorii Parchetului de pe lângă  Tribunalul Dolj  şi ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj. Potrivit anchetatorilor, un bărbat din Filiaşi, care nu era asigurat medical, i-a plătit medicului Viorel Cerbulescu 100 de euro pentru a-l opera pe fiul său. Medicul a luat banii, a făcut intervenţia, însă  când doljeanul a revenit cu fiul său la pansat, medicul i-a spus că  nu poate să-i acorde alte servicii pentru că  nu este asigurat. Doljeanul a făcut scandal,  şi-a cerut banii înapoi, însă  între timp a făcut  şi un denunţ  la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj. Ofiţerii anticorupţie au luat legătura cu procurorul desemnat de la Parchetul de pe lângă  Tribunalul Dolj, s-a deschis un dosar penal în cauză, fiind demarate procedurile de organizare a prinderii în flagrant. Pe 5 august a.c., când medicul l-a chemat pe tatăl copilului operat să-i restituie banii, echipa operativă  l-a surprins, l-a ridicat  şi l-a dus la sediul Parchetului de pe lângă  Tribunalul Dolj, a fost audiat, nu a recunoscut nimic, însă  procurorul de caz a dispus reţinerea sa pe o perioadă  de 24 de ore pentru luare de mită. Pe 6 august a.c. a fost prezentat la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă, propunere admisă  de instanţă, care i-a emis mandat de arestare pentru 30 de zile.

Cercetările s-au încheiat repede, iar procurorii Parchetului de pe lângă  Tribunalul Dolj l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe medicul chirurg Viorel Cerbulescu, de la Spitalul din Filiaşi, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Dosarul s-a înregistrat, miercuri, 24 august a.c., la Tribunalul Dolj, a intrat în camera preliminară, iar, joi, 25 august, judecătorii au menţinut arestarea preventivă  a inculpatului. Luni, 19 septembrie a.c., cauza a ieşit din camera preliminară, judecătorii anunţând începerea procesului. Pe 14 octombrie a.c. magistrații Tribunalului Dolj au pronunțat sentința. Medicul şi-a recunoscut fapta, a cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă şi a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, fiind menținut în arest preventiv:  „Condamnă pe inculpatul CERBULESCU VIOREL la pedeapsa principală de 2 ani închisoare cu executare în regim de detenţie şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (acesta din urmă constând în interzicerea dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru comiterea infracţiunii – medic chirurg) C.p. pe o perioadă de 2 ani stabilită potrivit art. 66 C.p. şi art. 67 C.p.. Aplică inculpatului CERBULESCU VIOREL pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (acesta din urmă constând în interzicerea dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru comiterea infracţiunii – medic chirurg) C.p.. În baza art. 399 alin. 1 C.p.p. menţine măsura arestării preventive privind pe inculpatul CERBULESCU VIOREL. În temeiul art. 404 alin. 4 lit. a C.p.p. şi art. 72 C.p. deduce din pedeapsa închisorii aplicată inculpatului CERBULESCU VIOREL durata reţinerii şi arestării preventive de la 5.08.2016 la zi”. Nemulțumit de hotărâre, inculpatul a declarat apel, iar judecătorii Curții de Apel Craiova au anunțat că deliberarea şi pronunțarea hotărârii definitive se va face pe 28 noiembrie a.c.

 

© 2021. Toate drepturile rezervate.