marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primăria Craiova pune accent pe componenta socială

Chiar dacă, în ultimii ani, a pus accentul pe atragerea de investitori şi crearea de noi locuri de muncă, actuala administraţie social-democrată din fruntea Primăriei Craiova nu a neglijat niciun moment categoriile defavorizate. Aşa se face că, în mandatul Liei Olguţa Vasilescu, zeci de mii de craioveni au beneficiat de sprijin, fie că a fost vorba despre ajutoare de încălzire, subvenţii pentru trasportul în comun sau chiar locuinţe sociale.

Deloc întâmplător, primul contract de finanţare semnat de Lia Olguţa Vasilesu din postura de primar al Craiovei a fost cel pentru reabilitarea Căminului pentru Persoane Vârstnice de pe strada Tabaci, o instituţie neglijată timp de peste 25 de ani, unde îşi petrec ultimii ani din viaţă peste 300 de persoane. „ Instalaţiile electrice şi sanitare erau foarte vechi, iar mobilierul din camere era mai mult decât uzat, primit din donaţii de la diverse instituţii.  Acum sunt aici condiţii de hotel de cinci stele. Am făcut toate aceste demersuri pentru ca viaţa bătrânilor să se schimbe în bine. Lucrările au fost destul de dificile pentru că a fost destul de greu cu relocarea bătrânilor. A trebuit să se lucreze practic cu ei aici şi nu a fost uşor nici pentru ei, nici pentru constructor“, spunea, după finalizarea proiectului, Olguţa Vasilescu. Cu ajutorul celor aproximativ 10 milioane de lei, dintre care 6,5 milioane de lei au provenit de la Uniunea Europeană şi alte 3,3 milioane de lei din partea Guvernului României, au fost refăcute blocul de garsoniere, corpul central şi spălătoria – începând cu acoperişul şi terminând cu înlocuirea reţelelor termice şi electrice – şi au fost reabilitate pasarela şi cele două platforme exterioare pentru accesul persoane handicap. De asemenea, au fost montate două ascensoare şi un sistem de avertizare de incendiu. În toate camerele au fost montate seturi de mobilier de – noptiere, dulapuri, saltele, iar bucătăria a fost şi ea dotată corespunzător. De asemenea, şi cabinetul de fizionterapie a fost dotat cu aparatură medicală specific, iar sistemul de iluminat din incinta căminului a fost modernizat.

La fel de important este şi faptul că, odată cu investiţiile în reabilitarea căminului, municipalitatea a făcut eforturile necesare pentru angajarea unor infirmiere, extreme de necesare dacă luăm în considerare că aproximativ o treime dintre bătrâni suferă de Alzheimer, de demenţă, sunt imobilizaţi la pat şi necesită atenţie specială sau se deplasează cu ajutorul dispozitivelor medicale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Trebuie spus că nu au fost neglijate nici persoanele vârstnice care locuiesc singure, Primăria Craiova implicându-se în asigurarea unor servicii de îngrijire la domiciliu.

Grijă pentru persoanele fără adăpost şi familiile evacuate

De asemenea, municipalitatea şi-a îndreptat atenţia şi către persoanele fără adăpost. Astfel, printr-un parteneriat cu Asociaţia „Vasiliada“, primăria sprijină activitatea Centrul social pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” din Craiova, locul unde sute de persoane beneficiază de găzduire, masă caldă, asistenţă medicală, consiliere psihologică şi spirituală, îndrumare şi sprijin concret în obţinerea unor documente personale precum cărţi de identitate şi acte de stare civilă sau chiar sprijin în vederea găsirii unui loc de muncă. Municipalitatea nu s-a limitat doar la asigurarea unei mese calde pentru persoanele fără posibilităţi material, ci atunci când a fost cazul, a făcut eforturi pentru a le asigura acestora accesul la operaţii sau alte tratamente medicale costisitoare.

Totodată, din anul 2012, Primăria Craiova a acordat peste 220 de locuinţe sociale unor familii aflate în dificultate, în special persoane evacuate din imobile retrocedate foştilor proprietari.

Subvenţii pentru căldură şi transport

Reamintind tuturor că o ţară europeană nu este doar o ţară bogată, ci şi una care înţelege că trebuie săşi ajute cetăţenii aflaţi în dificultate, conducerea Primăriei Craiova a pus mereu accentul pe acordarea de subvenţii. Fie că vorbim despre cele pentru încălzirea locuinţelor sau cele pentru transportul în comun, zeci de mii de craioveni au beneficiat, în fiecare an, de sprijin din partea municipalităţii. Este vorba despre 15.000 de craioveni care, în lunile de iarnă, au primit o mână de ajutor pentru a-şi putea achita facturile la căldură şi de alte câteva zeci de mii de elevi, studenţi, pensionari sau persoane cu handicap care au putut săşi procure abonamente RAT la jumătate din preţ. Tot aici trebuie amintiţi şi pensionarii peste 70 de ani care beneficiază de gratuitate la călătorile cu mijloacele de transport în comun.

De opt ori mai multe burse pentru elevi

Una dintre principalele priorităţi ale Liei Olguţa Vasilescu, încă de la preluarea mandatului de primar al Craiovei, a fost premierea performanţei în educaţie.

Astfel, s-a ajuns ca în anul 2016, aproximativ 35% dintre elevii care studiaza in Craiova primească burse, comparativ cu doar 4%, procent înregistrat în anul şcolar 2011/2012. Practic, în ultimii patru ani, la nivelul municipiului Craiova, numărul burselor alocate elevilor – burse de performanţă, de merit, de studii sau burse sociale – a crescut de nu mai puţin de opt ori! Vorbim despre aproximativ 8.500 de burse, ceea ce demonstrează din plin grija administraţiei PSD faţă de educaţie. „Primăria Craiova premiază performanţa. Nu mai puţin de 35% din elevii care studiază în Craiova primesc acum burse de la municipalitate. De asemenea, am premiat în fiecare an elevii olimpici, profesorii lor, iar de anul acesta vom premia inclusiv elevii care vor lua nota 10 la bacalaureat“, afirmă Olguţa Vasilescu.

Trebuie menţionat şi faptul că Primăria Craiova a dublat cuantumul bursei sociale pentru elevii din învăţământul primar, de la 20 la 40 de lei lunar, în vreme ce bursele pentru elevii din învăţământul gimnazial şi liceal au înregistrat creşteri de 25%.

Craiova demonstrează astfel că, sub administrarea unui primar cum este Lia Olguţa Vasilescu, social-democraţia nu este doar o doctrină, ci reprezintă un sprijin real pentru cei care se află într-o situaţie nu tocmai fericită

 

 

Comandat de PSD Dolj, CUI mandatar financiar 11160007. Executat de SC Inter Regional Media SRL – D

Politica