marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Exclusiv! Inimă pe baterii

 

De un an de zile, Vasile Marin, un bărbat, de 66 de ani, din Călăraşi, trăieşte datorită unui dispozitiv care preia toate funcţiile inimii şi se încarcă la priză sau în maşină. Aparatul funcţionează şi cu baterii şi a costat 100.000 de euro, sumă acoperită de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

La cei 66 de ani ai săi, Marin Vasile poate spune că a primit o nouă viaţă, asta după ce anul trecut, i-a fost montat un dispozitiv numit “inimă artificială“.

pacientuToată povestea a început din 1999, 13 decembrie, când am făcut un infarct miocardic şi din acel infarct am dat în cardiomiopatie dilatativă, insuficienţă cardiacă, am zis că o să scap şi eu că au mai fost anumite cazuri care au scăpat. Pe atunci aveam 49 de ani. Pe 13 decembrie ’99, stăteam în pat şi mă uitam la televizor, la un moment dat m-a luat cu călduri, cu transpiraţie, o durere şi o gheară în piept şi i-am zis nepotului: “porneşte maşina să mergem la spital!”. Am ajuns la spital la orele 20.00, iar la 20:30 m-au dus în reanimarea cardiologiei unde am stat cinci minute şi apoi nu am mai ştiut nimic până dimineaţa. Dimineaţa mi-am revenit, după tot ce mi-au făcut ei. Am stat o lună de zile în spital, iar după ce am ieşit din spital m-au trimis la Fundeni. În prima fază am avut nevoie de tratament. După aceea, neşimţindu-mă bine am ajuns la Institutul de transplant Târgu Mureş, în 2002. Domnul profesor Georgescu, m-a trecut pe lista de transplant şi mi-a venit timpul pentru transplant în 2005, iar eu am refuzat, mi-a fost teamă. În 2006 mi s-a făcut rău, m-au dus iar la Fundeni şi de acolo trebuiau să-mi pună un stimulator de resincronizare. Ei au motivat că nu au tehnica necesară şi m-au trimis urgent la Craiova. Aici, m-a operat domnul doctor Bătăiosu, dânsul mi-a pus stimulatorul de resincronizare cu trei camere, în 2006. M-am simţit bine o perioadă, după aceea nu am putut să mai rezist. Imima artificială mi-au pus-o acum un an de zile. Am fost pe la Ministerul Sănătăţii, am umblat ca să pot să obţin din nou un transplant. Mi-au zis că transplant nu se poate, dar o să-mi pună o inimă artificială”, a povestit, pentru Jurnalul Olteniei, Vasile Marin.

Policlinica Buna Vestire Craiova

10 medici m-au asistat, timp de nouă ore

Operaţia a fost una dificilă, care a necesitat o pregătire a pacientului, la intervenţie asistând 10 medici din străinătate, dar şi din România.

Un an de zile m-au pregătit pentru inima artificială şi anul trecut pe data de 3 noiembrie m-au chemat la Bucureşti, şi pe data de 9 au venit medicii din străinătate, au fost 10 medici străini care m-au asistat la operaţie, inclusiv domnul profesor Iliescu. Operaţia a durat nouă ore, şansele să îmi revin erau foarte mici, fiica a semnat pentru mine, soţia îmi decedase. I-am zis semnează că nu am altă soluţie, dacă am şanse scap, dacă nu, nu. Norocul meu a fost că am avut şansă să trăiesc”, a  spus bărbatul.

M-am trezit din operaţie după opt zile

Bărbatul spune că deşi a fost dificilă, operaţia a fost o reuşită.

M-am trezit din operaţie după opt zile, am fost în comă indusă, dar m-am trezit foarte limpede, fără probleme, fără dureri de cap, fără ameţeli. Când m-a dus în salon, au venit ministrul Sănătăţii, secretari de stat, pentru că dacă a fost premieră, a fost o reuşită asta, eu fiind şi mai în vârstă”, a spus Vasile Marin.

Bărbatul poartă pe umăr geanta care îi alimentează inima artificială. Este vorba despre un acumulator care se încarcă la curent şi care funcţionează şi cu baterii. De aceea, Vasile Marin spune că o simplă pană de curent ar putea să-l coste viaţa, în cazul în care, din neatenţie, ar uita să alimenteze dispozitivul.

Aparatul funcţionează cu baterii, are un calculator care îmi spune debitul de sânge pe care mi-l bagă la inimă, are trei alarme, roşu, portocaliu şi galben. Roşu îmi spune că trebuie să schimb calculatorul. Când e portocaliu înseamnă că am debitul mic de sânge, când e galben trebuie să schimb bateriile. În cazul în care există o pană de curent, mai am încă două baterii care sunt la încărcat, când plec în oraş le pun pe cele încărcate şi mă ţin în jur de 4-5 ore. Sunt foarte atent, acum mi-a intrat în reflex, nu mai e o problemă. Aparatul este dat de cei din străinătate. Aici am un opritor, dacă trage cineva de furtun să nu poată să mi-l scoată. Eu înainte aveam tensiunea 25 cu 15, acum trebuie s-o am exact până în 10 pentru că nu dă voie aparatul să am tensiunea mai mare”, a mai spus bărbatul.

Inimă de 100.000 de euro

Operaţia a costat 100.000 de euro şi a fost decontată de Casa de Asigurări de Sănătate.

Operaţia a costat, cu toate cheltuielile 100.000 de euro şi a fost decontată de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Nu aveam posibilitatea să plătesc aceşti bani. Am 66 de ani, la 65 am făcut operaţia. Sunt foarte mulţi care nu vor să se opereze, le e teamă. Eu îi sfătuiesc pe pacienţii care au probleme, cum am avut eu, să nu refuze, să meargă mai departe. Trebuie să fii optimist. Eu am fost foarte optimist şi înainte, cu toată boala mea, eu nu stăteam în pat să mă uit în tavan şi să mă vaiet. Mă simt bine cu acest aparat, urc 4-5 etaje cu picioarele, nu cu lift, înainte nu puteam să stau lungit. Fac apel la pacienţii care suferă de insuficienţă cardiacă şi au gradul patru şi li se recomandă inima artificială, să nu refuze, să meargă mai departe. Eu am avut o vârstă mai înaintată şi totuşi am avut curaj. Uitaţi-mă sunt prezent şi nu mă dau bătut”, a afirmat bărbatul.

Marin Vasile a venit la Craiova pentru a sprijini studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie în realizarea unui studiu.

 

Politica