vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Grevă generală în sistemul sanitar

 

Grevă generală în unităţile medicale din judeţul Olt. Este vorba despre personalul medical afiliat Federaţiei SANITAS. Consiliului Naţional al Federaţiei SANITAS a analizat impactul şi rezultatele  acţiunilor sindicale din ultima lună şi a hotărât declanşarea grevei generale de pe data de 31 octombrie.
Trebuie specificat ca spitalele şi ambulatoriile de specialitate NU SE VOR ÎNCHIDE, greva presupunând că DOAR 2/3 din salariaţii unităţilor sanitare vor întrerupe lucrul, restul de 1/3 din angajaţi vor continua actul medical.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că revendicările nu le-au fost ascultate. Această grevă a fost hotărâtă având în vedere: “ … atitudinea cel puţin indiferentă a guvernanţilor şi în acelaşi timp creşterea nivelului de nemulţumire a colegilor nedreptăţiţi ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 şi 43/2016 “.

Sindicaliştii spun că sunt conştienţi de problemele pe care le creează această grevă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“ Ne cerem scuze anticipat faţă de toţi pacienţii care într-un fel sau altul vor fi afectaţi de acţiunile noastre şi facem apel la fiecare dintre aceştia să aibă minimă răbdare şi înţelegere faţă de colegii noştri care nu doresc decât să reclădească demnitatea lucrătorilor din sistemul sanitar public de stat“, au transmis liderii sindicali.

În comunicatul SANITAS conducerea sindicatului face apel: “ … la pacienţi să amâne, pe cât posibil, prezentarea la unităţile medicale, în data de 31 octombrie 2016 “. În incheiera comunicatului membrii de conducere cer membrilor să aibă curaj referitor la grevă: “Aşadar, NU VĂ LĂSAȚI INTIMIDAȚI! “.

Nemulţumirile sindicaliştilor sunt legate de discriminările produse de cele două ordonanţe de urgenţă 20/2016 şi 43/2016. Aceste ordonanţe, ar fi trebuit să rezolve inechităţile salariale din sistemul sanitar. Cerinţele sindicatului sunt:

  1. Categorii de personal au fost excluse din grilele de salarizare: personalul tehnic administrativ, funcţionarii publici din DSP, personalul din sectorul de asistenţă socială, personalul din creşe şi grădiniţe.
  2. Diferenţa mare dintre salariile de încadrare ale asistenţilor cu studii superioare şi cei cu studii PL şi SSD, în contextul în care toate aceste categorii prestează aceeaşi muncă.
  3. Diferenţa mare dintre salariile de încadrare ale angajaţilor din unităţile clinice şi cele neclinice.
  4. Pentru o categorie de salariaţi sporurile se raportează la salariul din 2016, iar pentru celelalte categorii acestea se raportează la salariul din 2009.

Referitor la grevă liderul SANITAS OLT, Roxana Dumitrescu, a declarat:   “Vom intra în grevă generală de la finalul acestei luni ”. Sanitas Olt are peste 2.200 de membri şi toţi sunt pentru greva generală.

Liderii SANITAS fac un apel şi către partidele politice să ajute la rezolvarea problemelor: “ În acelaşi timp facem un nou apel către toate partidele politice parlamentare să dea dovadă de maturitate şi să îşi asume repararea inechităţilor şi nedreptăţilor inacceptabile generate de cele două Ordonanţe de urgenţă criticate – 20/2016 si 43/2016, în cel mai scurt timp posibil, putând astfel să deblocheze activitatea în sistemul sanitar public de stat “.

În ţară, se spune, că vor intra aproape 75.000 de medici, asistenţi medicali şi alţi angajaţi din sistemul sanitar vor intra în grevă generală. Ca de fiecare dată Ministerul Sănătăţii caută soluţii, este deschis la dialog etc. Concret NU FACE NIMIC.

Să sperăm că aceste proteste îşi vor avea efectul scontat, dar fără ca pacientul să fie afectat.

Politica