vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lichidator judiciar craiovean condamnat definitiv la 2 ani și jumătate de închisoare

 

Constantin Florescu, lichidatorul judiciar din Craiova, prins în flagrant în timp ce primea 1.000 de euro şpagă  promiţând obţinerea unei soluţii favorabile într-un dosar de faliment, a fost condamnat definitiv. Magistraţii Curţii de Apel Craiova au menținut, luni, sentința pronunţată pe fond, la Tribunalul Dolj, prin care a fost condamnat la 2 ani și 6 luni închisoare cu executare. Instanța de apel a mai decis ca perioada petrecută în arest preventiv și cea în arest la domiciliu să se scadă din pedeapsă.

Reamintim că, procurorii Parchetului de pe lângă  Tribunalul Dolj au început cercetările în acest dosar pe 17 februarie a.c., după  ce o craioveancă  a depus plângere că  lichidatorul judiciar Constantin Florescu, de 61 de ani, din Craiova, i-a cerut prietenului său, administrator al unei societăţi comerciale, 30.000 de lei    şpagă. În schimbul sumei de bani, lichidatorul promisese că  îl va ajuta pe prietenul femeii „în cadrul procedurii falimentului, în sensul întocmirii unui raport care să  nu atragă  răspunderea patrimonială“. Anchetatorii au precizat că  era vorba de un dosar de faliment aflat pe rolul Tribunalului Dolj, în care Cabinetul Individual de Insolvenţă  Constantin Florescu se ocupa de lichidarea societăţii administrate de prietenul denunţătoarei, SC LU&LU SRL. În denunţ, femeia a povestit că, pe 22 ianuarie a.c., a avut loc o întâlnire la supermarket-ul Kaufland – Craioviţa Nouă, pe parcursul căreia Florescu i-a pretins prietenului ei suma de 10.000 lei. Întrucât, două  zile mai târziu, acesta urma să  plece din    ţară, lichidatorul i-a spus că  de remiterea sumei să  se ocupe femeia.  Ulterior, pe 18, respectiv 24 februarie, între denunţătoare    şi Florescu Constantin au avut loc două  întâlniri, pe parcursul cărora lichidatorul judiciar i-a pretins femeii suma de 3.000 euro, susţinând că 1.000 euro din aceşti bani erau destinaţi magistratului judecător desemnat cu soluţionarea dosarului de faliment, pentru obţinerea unei decizii favorabile. În final, la ultima convorbire telefonică, cei doi au stabilit ca, vineri, 26 februarie a.c., la ora 11:00, să  se întâlnească  în parcarea magazinului Billa, din municipiul Craiova, pentru remiterea unei tranşe de 1.000 euro, astfel că  anchetatorii au pus la punct detaliile flagrantului.

În dimineaţa zilei de 26.02.2016, în jurul orelor 10:40, denunţătoarea (…) s-a deplasat în parcarea magazinului Billa, poziţionându-se în apropierea uşilor de acces în punctul comercial, iar după  circa cinci minute    şi-a făcut apariţia  şi Florescu Constantin. Cei doi au purtat discuţii timp de circa 8-10 minute, perioadă  în care inculpatul i-a dat asigurări denunţătoarei că  o parte din suma pretinsă  anterior (1.000 euro)  va fi remisă  magistratului judecător de la Tribunalul Dolj, arătându-şi disponibilitatea de a completa cu banii proprii diferenţa, iar la finalul acestora denunţătoarea i-a remis lichidatorului Florescu Constantin suma de 1.000 euro, pe care acesta i-a introdus într-un  portmoneu, de culoare neagră, pe care l-a pus în buzunarul din spate,  partea dreaptă  al pantalonilor”, au reţinut procurorii în rechizitoriu. Inculpatul a fost reţinut pe 26 februarie, apoi arestat preventiv, măsura fiind prelungită  ulterior de instanţă. La jumătatea lunii martie, Florescu a fost trimis în judecată, dosarul înregistrându-se la Tribunalul Dolj, unde a intrat în procedura camerei preliminare. Pe 4 aprilie a.c., judecătorii au decis începerea procesului lui Constantin Florescu, acuzat de luare de mită    şi trafic de influenţă. Bărbatul a fost judecat în stare de arest preventiv, dosarul finalizându-se repede, întrucât inculpatul a recunoscut totul în faţa magistraţilor, cerând să  beneficieze de prevederile vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Astfel, vineri, 1 iulie a.c., a fost pronunţată  sentinţa, bărbatul fiind condamnat la o pedeapsă  totală  de 2 ani    şi 6 luni închisoare cu executare    şi menţinut după  gratii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Atât inculpatul, cât  şi procurorii Parchetului de pe lângă  Tribunalul Dolj au declarat apel, care s-a înregistrat, pe 8 iulie a.c., la Curtea de Apel Craiova, iar, pe 21 iulie, magistrații au decis să  admită  cererea lichidatorului judiciar    şi să-i înlocuiască  arestrea preventivă  cu arestul la domiciliu, măsură menținută până la zi. Luni, 24 octombrie a.c., instanța a soluționat apelurile, inculpatul rămânând cu aceeași pedeapsă, tot cu executare, din care se va scădea perioada petrecută în arest preventiv și arest la domiciliu:  „Admite apelurile declarate de parchet şi de către inculpat. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi rejudecând, Deduce din pedeapsa aplicată de instanţa de fond durata reţinerii de 24 ore din data de 26.02.2016, ora 14,30 până la data de 27.02.2016, ora 14,30, precum şi durata arestării preventive de la data 27.02.2016 la 20.07.2016 și a arestului la domiciliu de la data de 21.07.2016 la zi. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei, care nu contravin prezentei hotărâri. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 24.10.2016”. În acest condiții bărbatul va ajunge în penitenciar pentru a executa ce i-a mai rămas din pedeapsă.

 

Politica