sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dosarul „Faţada”, un nou termen în instanţă

 

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti judecă, vinerea viitoare, pe 4 noiembrie, contestaţia făcută de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la decizia Tribunalului Bucureşti, în Dosarul „Faţada”. Tribunalul Bucureşti a decis să trimită înapoi acest dosar la DNA, după ce anumite probe au fost anulate.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au contestat, aşa cum era de aşteptat, decizia prin care Tribunalul Bucureşti a trimis înapoi la DNA Dosarul „Faţada”, după ce, pe 20 septembrie, aceeaşi instanţă a decis că anumite probe din dosar sunt nule.

Admite în parte cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii PREDA RADU COSMIN, POPESCU ELENA DANIELA şi VASILESCU LIA OLGUŢA. În baza art.345 alin.2 Cpp rap.la art.328 alin.1 Cpp constată neregularitatea actului de sesizare a instanţei în ceea ce priveşte stabilirea obiectului şi limitelor judecăţii cu referire la inculpaţii PREDA RADU COSMIN şi POPESCU ELENA DANIELA. În baza art.345 alin.2 Cpp rap.la art.282 alin.1 Cpp şi art.102 alin.3 Cpp, cu ref. la art.6 din CEDO constată nulitatea relativă a actelor de urmărire penală privind pe inculpata VASILESCU LIA OLGUŢA, prin încălcarea dreptului acesteia la apărare. Exclude actele de urmărire penală efectuate de ofiţerii de poliţie judiciară fără a avea delegarea procurorului de caz şi anume: declaraţiile martorilor Selavartea Constantin, Vlăsceanu Ion, Miereanu Gabriela şi denunţul (declaraţie) formulat de Pârvulescu Ionuţ Cosmin la data de 07.03.2016. Exclude proba constând în interceptarea convorbirii ambientale dintre Vlăsceanu Ion şi Pârvulescu Ionuţ din data de 19.02.2016, aceasta fiind obţinută în mod nelegal”, se arată în decizia din luna septembrie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ulterior, la 6 octombrie, Tribunalul Bucureşti a restituit dosarul la DNA, „constatând neregularitatea actului de sesizare a instanţei care atrage imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii cu privire la inculpaţii PREDA RADU COSMIN, POPESCU ELENA DANIELA şi VASILESCU LIA OLGUŢA”. Tribunalul Bucureşti a mai notat, printre altele, că primarului Craiovei i-a fost încălcat dreptul la apărare.

Ce se întâmplă cu dosarul?

Procurorii DNA au contestat decizia în data de 7 octombrie, iar termenul de judecată a fost stabilit pe 4 noiembrie, aşa cum se arată pe portalul instanţelor de judecată, portal.just.ro. Decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, oricare va fi ea, va rămâne definitivă şi va decide soarta dosarului: dacă acesta se întoarce înapoi la DNA sau dacă se merge mai departe cu procesul.

În Dosarul „Faţada”, Lia Olguţa Vasilescu este acuzată de luare de mită (4 infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracţiuni) şi spălare de bani (2 infracţiuni). Alături de ea mai sunt inculpaţi în dosar fostul şi actualul administrator public al Craiovei, Radu Cosmin Preda, pentru complicitate la luare de mită (2 infracţiuni) şi instigare la spălare de bani, dar şi Daniela Elena Popescu, reprezentanta Asociaţiei „Pro Craiova”, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Politica