sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

2 ani de la înfiinţarea Centrului de Limbă şi Cultură Poloneză din cadrul Universităţii din Craiova

Universitatea din Craiova a marcat, marţi, 24 mai, aniversarea a doi ani de la înfiinţarea Centrului de Limbă şi Cultură Poloneză din cadrul Universităţii din Craiova.

La eveniment a luat parte şi E.S. Marcin Wilczek, Ambasadorul Republicii Polone în România.

Evenimentul a început cu vernisajul expoziţiei Annei Borcz, pictoriţă poloneză, absolventă a Academiei de Arte Frumoase din Wrocław.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ulterior, la sediul Centrului de Limbă şi Cultură Poloneză, rectorul Universităţii din Craiova prof.univ.dr. Cezar Spînu şi Ambasadorul Poloniei au susţinut o conferinţă de presă în care au vorbit şi despre proiectele viitoare.

„Studenţii noştri, comunitatea în care trăim, oamenii de afaceri, beneficiază la acest centru de cursuri gratuite de limba polonă. De asemenea, dezvoltăm colaborări pe parte economică între firme din Craiova, din Oltenia şi Polonia. Plecând de la modelul acestui centru vom construi un centrul multicultural al Universităţii, atrăgând astfel în acest spaţiu şi alte ţări precum Grecia, Albania, Macedonia”, a declarat prof. univ.dr. Cezar Spînu.

Ambasadorul Poloniei a afirmat: „Craiova are un loc special în inima fiecărui polonez. Aici, refugiaţii polonezi din cel de-al Doilea Război Mondial şi-au găsit adăpostul, aici a avut loc sediul guvernului polonez în exil. Relaţiile noastre economice sunt din ce în ce mai puternice şi sunt convins că cei care vor veni la acest centru vor avea un rol important pentru relaţiile noastre. Universitatea este deschisă pentru colaborare şi vrea să dezvolte relaţiile noastre şi sunt convins că întâlnirea noastră de astăzi a confirmat ideea înfiinţării acestui centru. Tot mai mulţi studenţi vin şi învaţă aici limba polonă. Vom continua colaborarea”.

Rectorul Universităţii din Craiova a mai precizat că se ia în calcul şi organizarea unui forum economic româno-polon.

„Am profitat de prezenţa domnului Ambasador la Craiova şi i-am solicitat sprijinul pentru a dezvolta şi partea de muzeu al minorităţilor, acolo unde, într-un colţ, deja există exponate care au legătură cu Polonia şi poporul polonez. Domnul Ambasador şi-a exprimat disponibilitatea de a ne sprijini şi pentru acest lucru. În ceea ce priveşte proiectele viitoare, vom încerca şi cu siguranţă vom reuşi să dezvoltăm parteneriate cu universităţi din Polonia. Avem în calcul şi organizarea unui forum economic româno-polon. Sigur, nu se pot face toate peste noapte, dar având asemenea deschidere din partea domnului Ambasador sigur vom reuşi să ducem la capăt multe, foarte multe proiecte”, a adăugat prof.univ.dr. Cezar Spînu.

Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză din cadrul Universităţii din Craiova a fost inaugurat la data de 22 ianuarie 2014 şi este unul dintre proiectele strategice de parteneriat între Universitatea din Craiova şi Ambasada Republicii Polone la Bucureşţi.  Centrul are ca scop promovarea culturii, limbii şi literaturii poloneze prin organizarea de expoziţii, conferinţe, seri de film, muzică şi poezie poloneză.

În cadrul Centrului se desfăşoară cursuri gratuite de limba polonă pentru studenţi, oameni de afaceri, precum şi pentru toţi cei interesaţi de a cunoaşte mai îndeaproape Polonia.  De asemenea, unul dintre obiectivele Centrului Polonez este sprijinirea oamenilor de afaceri din regiune care vor să colaboreze cu firmele din Polonia.

Sediul Centrului Polonez: Biblioteca Universităţii din Lăpuş, str. Tehnicii nr. 16.

 

 

 

Politica