joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

47 de persoane, la Urgenţă din cauza drogurilor

200.000 de oameni mor anual, la nivel mondial, din cauza consumului de droguri. Drogurile ilegale ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor, supradozele neafectându-i doar pe consumatori, ci provoacă familiilor şi celor dragi dificultăţi majore şi multă suferinţă.

Consumul de droguri afectează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa de familie, inclusiv cea a copiilor şi pot constitui o piedică în calea oportunităţilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.

Persoanele care suferă din cauza tulburărilor determinate de consumul de droguri pot fi sprijinite printr-un tratament bazat pe dovezi şi pot fi prevenite multe decese cauzate de supradoze.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, urmările pe care le are consumul de droguri trebuie aduse la cunoştiinţă copiilor şi tinerilor şi aceştia trebuie avertizaţi cu privire la consecinţele acestor substanţe.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Luptă Antidrog Craiova şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, celebrează în data de 26 iunie 2016  Ziua Mondială de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri  şi  organizează în perioada 26 iunie – 22 iulie 2016  Campania ”Să ne dezvoltăm fără droguri”, al cărei slogan este: “Să ne dezvoltăm vieţile, comunităţile, identităţile fără droguri!”.

Cu această ocazie, acţiunile de informare, educare şi comunicare planificate vor încuraja copiii şi tinerii să stea departe de droguri şi vor sublinia importanţa unei atitudini vigilente şi responsabile din partea adulţilor.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi monitorizarea activităţilor campaniei.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, este important să ne amintim că tulburările cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite si tratate, iar toată lumea trebuie să se implice pentru a proteja tinerii de substanţele periculoase deoarece atunci când există ajutor, există şi speranţă!

Cu toate eforturile depuse de autorităţi pentru prevenirea şi reducerea consumului de droguri, mai multe persoane s-au prezentat, de la începutul anului şi până în prezent, la Spitalul Judeţean din Craiova acuzând simptomele consumului de droguri.

“De la începutul anului şi până în momentul de faţă avem 47 de pacienţi care au declarat că au consumat etnobotanice, o parte dintre ei, şi bănuiala noastră a fost pentru alţii. Este vorba despre o intoxicaţie cu o substanţă necunoscută, posibil etnobotanice. O parte dintre ei au afirmat că au consumat substanţe etnobotanice. Sunt în principal tineri, nu persoane în vârstă. În zilele de Paşti au venit tineri care au afirmat consumul de etnobotanice însă nu au fost diagnosticaţi ca şi intoxicaţi cu substanţe, asta din ce au spus ei.  Unul dintre ei a fost prins de către poliţie conducând autoturismul. Etilotestul a ieşit 0 dar a fost adus la spital cu agitaţie psihomotorie, poliţia fiind informată de o altă persoană că acest tânăr, toată noaptea consumase etnobotanice şi a doua zi de dimineaţă s-a urcat la volanul maşinii şi a plecat conducând maşina. Pacientul a fost reţinut în trafic şi adus la noi”, a declarat Cristina Geormăneanu, purtatorul de cuvânt al Spitalului Judetean din Craiova.

Și poliţia acţionează pentru depistarea persoanelor care consumă aceste substanţe, luând măsurile care se impun pentru prevenirea unor astfel de situaţii. Cele mai recente cazuri sunt ale unor tineri din cartierul Craioviţa Nouă.

Astfel, în data de 19 mai, doi tineri din Craiova au fost prinşi cu droguri asupra lor, de poliţiştii locali din cadrul Secţiei ”Craioviţa”.

Pe 19 mai, în jurul orei 0.15, patrula de ordine publică a depistat un grup de trei tineri ce se manifesta zgomotos şi care la observarea poliţiştilor au părăsit zona în fugă. Poliţiştii au reuşit să-l prindă pe unul dintre aceştia, G.M., din Craiova, în vârstă de 19 ani, şi au găsit asupra sa o pungă de plastic ce conţinea 19 plicuri de hârtie cu fragmente vegetale uscate de culoare galben – verzui.

De asemenea, în aceeaşi noapte, în zona foişorului amplasat în faţa blocului 149 de pe strada Constantin Iotzu, poliţiştii au observat în interiorul foişorului un grup de tineri ce consuma băuturi şi manifestând un comportament agitat s-a procedat la controlarea acestora constatându-se că V.M.E. din Craiova, în vârstă de 18 ani, avea asupra sa 7 pliculeţe confecţionate artizanal din folie de aluminiu în interiorul cărora se aflau fragmente vegetale uscate de culoare verde. Pliculeţele au fost găsite în rucsacul numitului V.M.E. alături de patru caiete şi două pixuri.

 

 

 

 

Politica