vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sentinţă definitivă! Autorul accidentului în care şi-a pierdut viaţa o elevă de 15 ani a ajuns în puşcărie

Curtea de Apel Craiova a pronunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, sentinţa definitivă în cazul craioveanului care, în mai 2012, la volanul unei „englezoaice”, a provocat un accident de circulatie în urma căruia o elevă de 15 ani şi-a pierdut viata. El a fost condamnat de Judecătoria Craiova, în decembrie 2015, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani, însă acum Curtea de Apel Craiova a decis ca bărbatul să nu beneficieze de suspendarea pedepsei, ci să execute cei 2 ani de închisoare primiţi pentru ucidere din culpă. Hotărârea instanţei fiind definitivă, poliţiştii IPJ Dolj l-au ridicat pe bărbat şi l-au încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova.

Reamintim că, politiştii Biroului Rutier Craiova din cadrul IPJ Dolj stabileau, pe 15 mai 2012, că un craiovean, Eduard Zlătineanu, în timp ce conducea un Audi A8, înmatriculat în Marea Britanie, pe bulevardul Dacia, într-o curbă uşoară la stânga a pierdut controlul directiei şi a acroşat cu partea dreaptă a maşinii remorca unui TIR parcat pe marginea drumului. După impact, maşina s-a lovit de bordura scuarului care desparte sensurile de mers şi s-a oprit în parcarea de pe partea dreaptă a drumului. În urma accidentului, şoferul şi o fată în vârstă de 17 ani, pasageră pe locul din stânga fată al maşinii, au fost răniti uşor, iar pasagera de pe bancheta din spate, o elevă de 15 ani, a suferit leziuni grave. Cei trei răniti au fost transportati la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă Craiova, unde au primit primele îngrijiri medicale şi au rămas internati. Initial, pe numele lui Eduard Zlătineanu a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infractiunii de vătămare corporală din culpă, însă după aproximativ două săptămâni, încadrarea juridică a faptei a fost schimbată în ucidere din culpă. Asta pentru că, pe 30 mai, eleva de 15 ani a murit la spital, ca urmare a leziunilor suferite în urma accidentului de circulatie. Cercetările în dosar au durat mai bine de trei ani, din cauza unor expertize tehnice, iar Eduard Zlătineanu a fost trimis în judecată pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpă, pe 19 iunie 2015.

Pe 17 decembrie 2015, magistratii Judecătoriei Craiova au solutionat cauza şi au pronuntat sentinta. Șoferul a fost găsit vinovat, fiind condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani, iar firma la care avea încheiată polita de asigurare a fost obligată să achite rudelor tinerei decedate peste 600.000 lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Numai că rudele tinerei decedate n-au fost mulţumite de sentinţă, astfel că au declarat apel. Curtea de Apel Craiova a soluţionat apelul joi 12 mai a.c.. Instanţa a decis ca şoferul vinovat să execute cei doi ani de puşcărie primiţi pe fond, dar a redus şi cuantumul despăgubirilor pe care trebuie să le achite asiguratorul la 400.000 lei:  „Admite apelurile declarate de părtile civile Brătăşanu Ion, Brătăşanu Paulica, Brătăşanu Laura,Văduva Maria, Văduva Nicolae, Brătăşanu Ecaterina şi Biroul National Carte Verde din Marea Britanie. Desfiintează sentinta sub aspectul laturii penale şi civile, în parte. Înlătură aplicarea dispoz. art. 86 indice 1, 86 indice 2, 86 indice 3, 86 indice 4 Codul penal din 1968, art. 71 alin.5 Codul penal din 1968, astfel încât inculpatul Zlătineanu Eduard va executa pedeapsa de 2 ani închisoare în regim de detentie. Reduce cuantumul daunelor morale la câte 100.000 lei, pentru fiecare dintre părtile civile, Brătăşanu Paulica şi Brătăşanu Ion şi la câte 50.000 lei pentru fiecare dintre părtile civile, Brătăşanu Laura,Văduva Maria, Văduva Nicolae, Brătăşanu Ecaterina, sume la care va obliga Biroul National Carte Verde din Marea Britanie, în limita plafonului maxim prevăzut de lege. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei apelate. Cheltuielile judiciare avansate în faza de apel rămân în sarcina statului, iar onorariul avocatului din oficiu, în cuantum de 260 lei, va fi suportat din fondurile MJ. Definitivă. Pronuntată în şedintă publică”, se arată în decizia Curţii de Apel.  Hotărârea fiind definitivă, poliţiştii Secţiei 2 Craiova l-au ridicat pe Eduard Zlătineanu de la domiciliu şi l-au încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, pentru ispăşirea pedepsei, după cum au precizat reprezentanţii IPJ Dolj.

 

 

Politica