luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

17 mai, în istoria Băniei. Bătălia de la Rovine, pe teritoriul de astăzi al Craiovei

Bătălia de la Rovine a fost una dintre cele mai importante bătălii din istoria Ţării Româneşti şi a avut loc pe 17 mai 1395. Confruntarea dintre armata voievodului Mircea cel Bătrân şi cea a sultanului Baiazid Fulgerul poate fi caracterizată ca o bătălie frontală, soldată cu mari pierderi de ambele părţi. Informaţiile despre această bătălie circulau greu în acea epocă şi astăzi doar frânturi de descriere s-au mai păstrat. Urmaşii eroilor de la Rovine nu mai știau data şi locul desfăşurării acţiunii şi doar intelectualii mai citeau de prin vechile cronici despre aceasta. Consemnările vremii nu oferă prea multe date cu privire la desfăşurarea bătăliei.

În ceea ce privește locul desfășurării bătăliei, părerile au fost împărţite.

Potrivit cronicilor turceşti lupta s-ar fi dat pe râul Argeş. Pe de altă parte, Cronica bizantino-bulgară relatează un alt deznodământ: văzând râul însângerat de mulţimea cadavrelor, Baiazid s-a speriat şi a fugit. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

O mare parte a istoricilor, în frunte cu  Constantin C. Giurescu,  Petre Panaitescu, Nicolae Iorga,  Bogdan Petriceicu-Hașdeu și Alexandru D. Xenopol consideră însă că teritoriul de azi al  Craiovei  a fost teatrul bătăliei de la Rovine din timpul lui  Mircea cel Bătrân.

Cronicarul bizantin Laonic Chalcohondil scrie că, după ce a dus populaţia în munţi, Mircea a hărţuit oastea sultanului de la Dunăre până când otomanii şi-au aşezat tabăra.

Potrivit scrierilor vremii, înainte de Rovine s-au dat mai multe lupte de mică amploare. Lupta principală s-a dat în zona mlăștinoasă – Făcai, Balta-Verde, Podari, Popoveni, lângă ruinele castrului roman  Pelendava  care a constituit locul întărit în care  Mircea cel Bătrân  pare să-și fi dispus arcașii.

Controversa privind desfășurarea bătăliei de la Rovine la  Craiova  se datorează unei cronici românești datând de la sfârșitul secolului al XVII-lea care încerca minimalizarea înfrângerii suferite de  Mircea cel Bătrân  în cea de-a doua bătălie, cea de pe râul  Argeș.

Cronicile vechi sârbești stabilesc cu certitudine localizarea luptei la  Craiova. De asemenea, documente turcești studiate de istoricul Constantin C. Giurescu, susţin localizarea bătăliei de la Rovine pe teritoriul de astăzi al  Craiovei. O altă relatare face referire la faptul că Baiazid  ar fi pătruns în  Ţara Românească  prin vest, venind din  Banat  prin valea  Cernei  însoţit și de mulţi principi  sârbi  în frunte cu  Marko Kraljevic, eroul al sârbilor, care, potrivit cronicarilor  sârbi, era pe jumătate  român, după mamă și văr bun cu  Mircea cel Bătrân. Unele legende sârbești ar duce chiar la concluzia că mama sa avea moșie la  Craiova  unde stătea în fiecare vară, iar crăișorul sârbilor și-ar fi luat numele de la denumirea  Craiovei. Tot cronicarii sârbi pomenesc de remușcările și lacrimile vărsate de prinţ în drum spre Rovine. Tradiţia populară susţine că ar fi fost ucis chiar de către  Mircea  deoarece își încălcase jurămîntul prin care cei doi se legaseră să nu lupte unul împotriva celuilalt.

După ce într-un articol publicat în anul 1916, Nicolae Iorga afirmase că Mircea a fost învins la Rovine, își schimbă opinia și într-o operă de-a sa arată că învinsul a fost, de fapt, Baiazid iar „lupta a trebuit să se dea în marginea Craiovei, la Rovine.

Toate aceste localizări pornesc de la premiza, întemeiată pe cronicile turceşti ale lui Neşri şi Leunclavius, după care sultanul a trecut Dunărea la Nicopole. Iată însă că în 1957, cu prilejul celui de al zecelea congres internaţional de studii bizantine, istoricul turc H. Inalcik a publicat un important document din secolul al XV-lea, aflat în arhiva de la Topkapî Sarai din Istanbul, document care arată că Baiazid, după ce a cutreierat Banatul spre a se asigura contra unui atac din spate, a pătruns în Ţara Românească pe la Severin, înaintând apoi spre est.

Așadar, este evident că locul bătăliei de la Rovine n-a fost pe Ialomiţa sau pe direcţia Turnu-Argeş, ci pe drumul care, pornind de la Severin, străbătea Jiul, apoi Oltul spre a ajunge la reşedinţa lui Mircea. Lupta de la Rovine a avut loc pe Jiu, în marginea Craiovei, aici luptând cu vitejie ostaşii lui Mircea și învingând pe Baiazid Ildîrîm, adică Baiazid Fulgerul.

 

 

 

Politica