sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale

17 mai este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale. Pentru o perioadă de 5 ani, 2013-2018, tema Ligii Internaţionale pentru Hipertensiune (World Hypertension League) este ”Cunoaşteţi-vă valorile presiunii arteriale!” cu obiectivul creşterii gradului de conştientizare privind hipertensiunea arterială în rândul tuturor populaţiilor lumii.

În acest an, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale este sărbătorită timp de o săptămână, între 17-24 mai.  În acest cadru, în perioada 17 -24 mai 2016, Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene vor derula Campania ”Pentru o inimă sănătoasă e timpul să-ţi cunoşti presiunea arterială!”.

HTA este o boală cronică care se manifesta prin înregistrarea de valori crescute ale tensiunii arteriale peste limitele normale.  HTA  nu are simptome specifice, de aceea se mai numeşte “ucigaşul tăcut”.  fiind un factor de risc major pentru creier, accidente vasculare sau atacuri ischemice tranzitorii, inima, angina, infarctul de miocard, insuficienta cardiaca ,pentru alte boli cardiacerenale şi pentru diabetul zaharat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În judeţul Dolj în anul 2015 au fost luate în evidenta 6018 cazuri noi de HTA, s-au înregistrat 988 decese produse direct de HTA şi au rămas în evidenţă un număr de 75556 bolnavi

DSP Dolj împreună cu partenerii  tradiţionalii: Primăriile din judeţ prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Cabinetele de medicina de familie şi ONG-uri : Crucea Roşie Dolj , Asociaţia pentru Sănătatea şi Educaţia  Familiei , Societatea Studenţilor Medicinişti vor informa populaţia cu privire la beneficiile unui stil de viaţă sănătos, pentru menţinerea tensiunii arteriale la valori normale.

    Se va urmări promovarea modelelor sanogene ale stilului de viaţă; informarea populaţiei cu privire la relaţia dintre stilul de viaţă şi tensiunea arterială.

Politica