vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Peste 600 de persoane au ajuns la Urgenţă în zilele de Paşti

Este situaţia pe care medicii o întâlnesc în fiecare an, când la UPU ajung sute de persoane cu diferite afecţiuni, cauzate de alimentaţia în exces, din această perioadă.

În zilele de Paşti, la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Craiova s-au prezentat peste 600 de persoane. Dintre acestea, o mică parte au venit cu probleme de natură digestivă. Alţi pacienți au fost victime ale unor agresiuni ori victime ale accidentelor de circulaţie.

În rest, la spital s-au prezentat pacienţii cu boli cronice, cardiaci, care au tendinţa de a fi vizitatori mai deşi ai sistemelor de urgenţă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Elicopterul SMURD a fost extrem de solicitat. Urgenţele minore s-au datorat excesului de alimente şi consumului de alcool.

“Peste 600 de prezentări, începând cu 30 aprilie după-amiază şi până pe 2 mai dimineaţa, din care în jur de 90 de intenări. Asta arată că oamenii nu au venit cu urgenţe foarte importante. Cea mai aglomerată arie a fost cea de urgenţe minore, în special cea de traumatologie a cunoscut o solicitare mult mai mare decât în zilele obişnuite aici venind în special victime ale agresiunilor fizice, victime ale accidentelor rutiere şi accidente de tot soiul. Majoritatea pacienţilor consumaseră alcool. A fost şi un accident cu victime multiple, iar în cursul zilei de ieri a fost un accident cu victime multiple, 5 persoane, tata la volan, mama, doi copii minori şi încă un copil care era nepoata celor doi. Minorii aveau vârste cuprinse între 3 şi 7 ani. Tatăl, după ce a băut 1 litru jumate de bere la un grătar s-a urcat la volan şi a plecat la drum. Până la urmă drumul lor a luat sfârşit într-un şanţ în apropierea localităţii Carpen, din judeţul Dolj. Șoferul a fost mai grav, a fost adus la spital cu elicopterul SMURD, a fost încarcerat şi a fost adus la spitalul nostru cu elicopterul. Pacienţii din urgenţe minore au fost victimele excesului de alimente şi alcool din zilele de Paşti”, a declarat Cristiana Geormăneanu, medic primar medicină de urgenţă.

În noaptea de Paşti şi prima zi de Paşti, cea mai aglomerată a fost aria de traumatologie, fiind înregistrate 25 de victime ale agresiunilor fizice şi accidentelor rutiere.

“Foarte mulţi pacienţi au aglomerat urgenţa abuzând de dreptul lor de a solicita urgenţa şi pentru asiguraţi şi pentru neasiguraţi. Este vorba de pacienţi care au revenit a doua zi şi a treia zi solicitând investigaţii în plus şi care nu au recunoscut asta. Am avut pacient care a refuzat internarea la ORL, s-a dus la Târgu Jiu, l-a internat acolo apoi a solicitat transferul cu ambulanţa la Craiova, pacient neasigurat. Mi se pare că deja abuzează. Refuzi astăzi internarea, te duci la Târgu Jiu şi vii cu ambulanţa. Într-o ţară civilizată plătea şi ambulanţa, plătea şi amendă pentru că el a beneficiat de două ori de serviciile urgenţei, iar altul care a solicitat ambulanţa asta pe care el a plimbat-o de la Târgu Jiu la Craiova poate că nu a avut-o la timp şi putea să moară şi poate era asigurat şi plăteşte la Bugetul de asigurări. Există drepturi şi obligaţii dar sunt unii care abuzează de drepturile acestea în detrimentul celorlalţi. Reţeta costă şi în urgenţă e gratis, asta e diferenţa. Nu i-am numărat, dar au fost destui pacienţi care au revenit. De asemenea, au venit pacienţi care prezentau afecţiuni cronice cu debut acum o lună, s-au tratat după ureche şi acum au venit în urgenţă. Și-a prins degetul la uşă şi a venit, ieri, la urgenţă şi a făcut scandal că pentru o unghie prinsă la uşă stă o jumătate de oră. Asta nici nu e urgenţă. Noi înţelegem urgenţa într-un fel, iar unii se fac că nu înţeleg. Nu a fost înregistrat un număr dublu de cazuri, dar au fost suficient de mulţi. Au fost zile în cursul anului când urgenţa era arhiplină. Au fost pacienţi cronici pe care familia i-a adus la spital, pacienţi cu depresie care refuză alimentaţia şi hidratarea au fost aduşi la noi şi timp de trei zile au stat în urgenţă pentru că am hidratat-o, am perfuzat-o şi am reechilibrat-o. Au venit şi două gravide de 12 şi 14 ani cu probleme legate de sarcină, cu insuficienţă cardiacă sau pacienţi oncologici în stadii avansate de boală”, a mai spus Cristiana Geormăneanu, medic primar medicină de urgenţă.

 

 

 

Politica