vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Încă o strategie naţională pentru educaţie şi cercetare. Prima dezbatere, la Craiova

În doi ani se preconizează că vom avea o strategie naţională pentru educaţie şi cercetare. Luni au fost lansate de către Administraţia Prezidenţială dezbateri în care vor avea discuţii privind adoptarea unei astfel de strategii.

„Am lansat, astăzi (n.r.luni), oficial Dezbaterea Naţională pentru Educaţie şi Cercetare. Sper ca la finalul acesteia, în 2018, să avem fundaţia pe care să putem construi ‪#‎RomâniaEducată‬. Trebuie găsite, în primul rând, soluţii pentru reducerea abandonului şcolar. Nu mai putem accepta ca un procent important din populaţia activă să nu deţină niciun document care să permită inserţia pe piaţa muncii şi, prin urmare, un trai decent şi un rol activ în societate. Această stare de fapt reprezintă un adevărat risc la adresa securităţii naţionale. Vă invit pe toţi să vă alăturaţi acestui demers, deoarece reforma educaţiei nu mai poate pleca de la viziunea unui singur om, ci de la coagularea dezideratelor şi obiectivelor comune, în strânsă legătură cu provocările prezentului şi viitorului”, a declarat preşedintele Iohannis pe pagina sa de socializare.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat la evenimentul de lansare că educaţia este o prioritate naţională, viitorul României fiind strâns legat de acest domeniu. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

"Am propus ca 2016 să fie în întregime dedicat unei consultări la nivel naţional şi regional, cu privire la opţiunile strategice ale României privind educaţia şi cercetarea. Ca profesor, cunosc din interior sistemul, cu bune şi mai puţin bune, cu lipsurile lui, dar cunosc potenţialul uriaş pe care îl avem. Dar ca preşedinte am asumat educaţia ca prioritate naţională din convingerea profundă că viitorul României este strâns legat de educaţie. Am considerat că este datoria mea, dar şi aşteptarea cetăţenilor. Îmi propun să îi aduc la aceeaşi masă a dialogului pe toţi cei interesaţi de educaţia şi cercetarea din România", a mai spus şeful statului. 

La ,,Dezbaterea Naţională pentru Educaţie şi Cercetare” organizată de Administraţia Prezidenţială a participat şi Constantin Rada, preşedintele USI (Uniunea Sindicatele Independente din Învăţământ) Dolj, filiala FSLI şi secretar general FSLI la nivel naţional. Acesta a transmis că demersul organizării dezbaterilor porneşte de la premiza că este nevoie stringentă de corelare a sistemului educaţional cu nevoile şi obiectivele de ţară.

În perioada 2016-2017 are loc prima etapă a dezbaterii, care îşi propune să implice întreaga societate în identificarea opţiunilor strategice ale României privind sistemul naţional de educaţie şi cercetare, pentru a fi transformate în obiective de ţară şi integrate într-o viziune pe termen lung (2018-2030).

„Este o viziune care îşi propune să întrunească la nivelul societăţii un grad ridicat de susţinere, care să ofere stabilitate, predictibilitate şi ambiţie pentru un viitor mai bun”, arată Constantin Rada.

La această consultare sunt invitaţi să participe toţi cei interesaţi: profesori , elevi, părinţi, studenţi, sindicate, organizaţii neguvernamentale etc.

S-a stabilit ca aceste dezbateri să continue cu 8 întâlniri la nivel regional. Prima întâlnire va avea loc la Craiova, în luna martie. Va fi câte o întâlnire pe fiecare regiune.

“La întâlnirea de luni au participat deputaţi, senatori, parlamentari, inspectori şcolari generali, sindicate, reprezentanţi ai ONG-urilor, elevi, părinţi, studenţi. S-a lansat această idee de dezabatere, care vor avea loc în acest an, în 2016, în 2017 se vor trage nişte concluzii, ca din 2018 să avem aprobată strategia naţională pentru educaţie 2018-2030. FSLI o să organizeze o astfel de întâlnire pentru că avem această expertiză necesară, reprezentăm 180.000 de membri de sindicat, personal didactic, vom vedea calendarul care se va aproba şi vom invita toate categoriile de beneficiari”, a declarat Constantin Rada.

 

 

Politica