vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

CEO cere revizuirea autorizaţiei de mediu pentru Termocentrala Turceni

Complexul Energetic Oltenia a depus o solicitare pentru revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru sucursala Electrocentrale Turceni. Asta după ce Garda de Mediu a amendat societatea.

'Societatea Complexul Energetic Oltenia – Sucursala Electrocentrale Turceni (…) anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de revizuire a Autorizaţiei Integrate de Mediu nr. 1 din 10.03.2014. Informaţii privind impactul potenţial asupra mediului şi al activităţii pentru care se solicită revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pot fi consultate la sediul titularului oraşul Turceni, strada Uzinei, nr. 1, judeţul Gorj şi la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj , strada Unirii, nr. 76, Târgu Jiu, în timpul programului de lucru, între orele 8,00-15,00', se arată într-un anunţ al CEO.

Garda Naţională de Mediu a amendat cu 60.000 lei CEO pentru operarea blocurilor energetice 1 şi 7 de la Termocentrala Turceni, fără respectarea prevederilor legale privind emisiile industriale. În plus, s-a dispus suspendarea operării celor două grupuri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Urmare a sesizării Fundaţiei Greenpeace CEE România (…) având ca obiect funcţionarea blocului energetic nr. 7 al Centralei Termoelectrice Turceni, judeţul Gorj, fără a mai deţine autorizaţie integrată de mediu, în perioada 19 – 29.01.2016 a fost efectuată o acţiune de inspecţie şi control de către o echipă de control din cadrul GNM – CG (Comisariatul General, n.r.) Bucureşti şi S.C.J. Gorj. În urma verificării efectuate, echipa de control constată că operatorul economic a permis operarea blocurilor energetice nr. 7 şi nr. 1, în scopul producerii de energie electrică (…) fără a respecta în mod obligatoriu prevederile Legii 278/2013 privind emisiile industriale, art. (4), alin. (1), conform căruia 'Este interzisă operarea fără autorizaţie integrată de mediu/autorizaţie de mediu a oricărei instalaţii sau instalaţii de ardere, instalaţii de incinerare a deşeurilor sau instalaţii de co-incinerare'', a informat Garda Naţională de Mediu, potrivit Agerpres.

Greenpeace şi Bankwatch au anunţat că vor urmări în continuare situaţia.

“Garda de Mediu a răspuns solicitării noastre, iar echipa de control şi-a făcut treaba. Verificările din teren ne-au confirmat bănuielile: grupul energetic 7 funcţiona în afara legii. Vom urmări în continuare situaţia Grupului 7 şi vom participa la consultările publice pentru noua autorizaţie integrată de mediu”, a declarat Ionuţ Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Alexandru Mustaţă, Coordonator de campanii în cadrul Bankwatch România, a afirmat că „ în acest caz legislaţia este clară: o termocentrală nu poate funcţiona legal în lipsa autorizaţiei integrate de mediu. Răspunsul Complexului Energetic, conform căruia Dispecerul Naţional a solicitat funcţionarea Unităţii 7, nu ţine cont de faptul că o Hotărȃre de Guvern nu poate ignora legislaţia în vigoare şi directivele europene”.

 

 

 

Politica