duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Educaţia juridică s-ar putea preda la şcoală

Educaţia juridică ar putea fi introdusă în aria curriculară a şcolilor şi liceelor din România. La nivel naţional elevii au mai intrat în contact cu persoane din domeniul juridic care le-au oferit noţiuni cu privire la acest domeniu în cadrul proiectului „Educaţie juridică în şcoli şi licee”. Acum, proiectul ajunge şi la Craiova şi este organizat de Asociaţia Tinerilor Avocaţi din Baroul Dolj în parteneriat cu ELSA Craiova. Astfel că, în şcolile craiovene se vor preda noţiuni juridice. Proiectul a debutat sâmbătă cu trainingul de formare al voluntarilor implicaţi în derularea proiectului (avocaţi şi studenţi ai Facultăţii de Drept – Universitatea din Craiova) ţinut de iniţiatorul şi coordonatorul proiectului la nivel naţional judecător, membru CSM Cristi Dănileţ. Ulterior, pe tot parcursul anului 2016, echipe mixte formate din avocaţi şi studenţi ai Facultăţii de Drept vor ţine ore de educaţie juridică în şcolile şi liceele Craiovei, şi nu numai, predând noţiuni juridice de bază ce au drept scop inclusiv preîntâmpinarea unor fenomene infracţionale ori evitarea unor situaţii ce au potenţial infracţional. Proiectul este unul de voluntariat, având un caracter academic, educaţional, dar şi social.

„Proiectul a debutat acum aproape doi ani la nivelul municipiului Bucureşti, ulterior a venit în centrele universitare pentru ca în acest an să ajungă şi în oraşul nostru. Debutul proiectului nostru constă în trainingul realizat astăzi (n.r. – sâmbătă) de către domnul judecător Cristi Danileţ, membru CSM, prezent alături de noi care a fost şi coordonatorul proiectului la nivel naţional. Vor primi certificate de participare doar voluntarii care vor fi prezenţi până la finalizarea trainingului. În baza diplomei de participare, începând cu 1 martie o să implementăm acest proiect în şcolile şi liceele craiovene când echipe mixte formate din avocaţi şi studenţi ori masteranzi o să meargă prin liceele şi şcolile craiovene pentru a preda câteva noţiuni juridice la nivel de bază pentru copii care învaţă în acele instituţii de învăţământ”, a declarat Narcisa Ciobanu, avocat Baroul Dolj.

Cristi Danileţ, judecător şi membru CSM, a declarat că există tratative cu Ministerul Educaţiei ca începând de anul şcolar viitor să existe în instituţiile de învăţământ din ţară un modul de educaţie juridică care să-i ajute pe tineri să afle mai mult despre sistemul de drept şi alte noţiuni juridice. Până se vor stabili condiţiile şi dacă această materie sau un modul de educaţie juridică va intra în aria curriculară, se află deja la tipăritură un manual care se va distribui tinerilor în şcoli.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Am reuşit în 2013 să încheiem un protocol între Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Parchetul General prin care să se permită accesul judecătorilor şi procurorilor în şcolile şi liceele din România pentru a avea nişte discuţii, nişte întâlniri cu copiii, tinerii, cu adolescenţii în special, discuţii care să vizeze drepturile, obligaţiile, îndatoririle lor, cunoştinţe minime despre justiţie, despre organizare, despre sistemul de drept. Ulterior, ne-am dat seama că acest proiect trebuie lărgit şi anume să implicăm avocaţii şi studenţii pentru a avea o resursă umană pe care să o putem folosi în vederea accesului în cât mai multe unităţi şcolare şi mai ales să ajungem şi sper să ajungeţi în mediul rural care este deseori vitregit de întâlniri cu oameni din domeniul juridic. Ne aflăm în momentul de faţă într-o discuţie cu Ministerul Educaţiei, pentru a include cumva în aria curriculară cel puţin din licee, o materie precum educaţia juridică sau cel puţin un modul de educaţie juridică în cadrul unei materii socio-umane deja existente. Urmează ca specialiştii din Ministerul Educaţiei să stabilească efectiv care este rolul acestei materii. Până atunci am reuşit să facem ca în acest an să alcătuim primul manual de educaţie juridică completă, aş putea spune din România. Acest manual este la editură şi în trei săptămâni îl vom avea printat sub formă de broşură, în format mai mic, accesibil pentru tineri. Manualul se va regăsi apoi gratuit la cât mai mulţi tineri pe unde noi vom ajunge. Nu-l vindem, nu este de comerţ. Este o chestie de voluntariat, cel puţin în primul an, la nivel naţional. Pentru că începând din acest an, proiectul se extinde la nivel naţional. De la anul şcolar viitor, sper, cel mai devreme să avem o materie, un modul de educaţie juridică în cadrul şcolii”, a precizat Cristi Danileţ, judecător şi membru CSM.

 

Politica