joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Noul cod fiscal, dezbătut la Craiova

Noutăţile din domeniul fiscal au fost dezbătute, la sfârşitul săptămânii trecute, în Craiova. Peste 140 de persoane au luat parte la seminarul cu tema ”Noul Cod Fiscal – Închiderea anului fiscal 2015. Noutăţile anului 2016: reglementări contabile, impozit pe profit, TVA, impozit pe venit, impozite şi taxe locale, impozit pe veniturile nerezidenţilor” oganizat de ”Professional Consulting”.  Prin acest seminar s-a dorit punerea pe tapet a legislaţiei contabile şi fiscale şi a explicării acesteia. 

”Începând cu anul 2016, asistăm la o adevărată remodelare a sistemului fiscal românesc, la o reformă a impozitelor centrale şi locale. Noul cod fiscal rescris reprezintă un alt tip de abordare din partea Ministerului Finanţelor Publice caracterizată în general prin scăderea presiunii fiscale şi o mai mare claritate în interpretare. Este clar că abordarea veche, prin creşterea presiunii fiscale, nu a fost cea mai bună alegere pentru dezvoltarea economiei româneşti”, a declarat Radu Buziernescu, manager „Professional Consulting”.
Buziernescu a afirmat că Noul Cod fiscal aduce mai multe  prevederi pozitive pentru mediul de afaceri. 
”Modificări importante au apărut şi în ceea ce priveşte impozitele şi taxele locale. Astfel, a apărut anualitatea, adică cel ce a deţinut la 31 decembrie a anului anterior o clădire, un teren sau o maşină va datora impozit pe anul curent chiar dacă bunul va fi înstrăinat, iar cel ce va dobândi bunul va datora impozit începând cu 1 ianuarie a anului următor. Totodată, impozitul pe clădiri a fost stabilit în raport cu destinaţia proprietăţii, respectiv clădire rezidenţială sau nerezidenţială; impozitul auto se datorează doar în perioada cât mijlocul de transport este înmatriculat; a fost eliminată taxa hotelieră”, a mai precizat managerul „Professional Consulting”.
Există însă şi prevederi mai puţin pozitive. 
”Începând cu acest an avem reguli de impozitare mai stricte în ceea ce priveşte PFA/PFI, care vor datora şi CAS. Probabil că vom vedea o migrare înspre companii comerciale de tipul mictroîntreprinderilor, decizia fiind luată însă doar după calcularea profitabilităţii businessului (dacă profitabilitatea este mare este de preferat microîntreprinderea)”, a punctat Radu Buziernescu.

Politica