sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

200 de obiecte de patrimoniu din peste 20 de muzee, expuse la Craiova

Peste 200 de obiecte de muzeu aparţinând patrimoniului naţional sunt expuse la Muzeul Olteniei Craiova până în martie 2016. Sunt obiecte restaurate și readuse în circuitul muzeal.Specialiştii Laboratorului de Restaurare şi Conservare Craiova, au pregătit trei expoziţii temporare, cu peste 200 de obiecte de patrimoniu, din peste 20 de muzee, reunite sub următoarele titulaturi: “Tandreţea porţelanului”, “Atitudini” şi “Salonul Naţional de Restaurare”. Marţi,a avut loc la Muzeul Olteniei deschiderea oficială a manifestării culturale “Restaurarea patrimoniului – Identitate culturală, 1975-2015”, eveniment major dedicat aniversării a 40 de ani de activitate neîntreruptă a structurii locale şi a laboratoarelor zonale din România, înfiinţate în anul 1975, prin Legea nr. 63/30 octombrie 1974.

La Craiova s-au reunit, din ţară şi străinătate, la manifestarea “Restaurarea patrimoniului – Identitate culturală, 1975-2015”, peste 100 de specialişti în domeniu pentru a-şi prezenta rezultatelor cercetărilor specifice, dobândirea de noi competenţe şi abilităţi profesionale în rândul celor ce compun această breaslă.

„Evenimentul „Restaurarea patrimoniului ca identitate culturală” îl vom parcurge de-a lungul a trei zile şi reprezintă o bună ocazie de a vă prezenta şi a pune în lumină investiţiile CJ Dolj realizate în ultimii ani la Laboratorul de Restaurare şi Conservare din cadrul Muzeului Olteniei. Investiţii concretizate în dotarea după cele mai moderne standarde europene în materie. Am apelat la colegi şi prieteni din ţară şi străinătate îndemnându-i să vină cu lucrări, este un efort colectiv, iar astăzi nu suntem decât gazde pentru munca dumnevoastră concretizată în realizarea şi vernisarea a celor trei expoziţii. Avem trei expoziţii temporare cu peste cele 200 de obiecte de patrimoniu aparţinând a peste 20 de muzee reunite sub următoarele titulaturi Tandreţea porţelanului”, “Atitudini” şi “Salonul Naţional de Restaurare”. Faptul că de-a lungul anilor distinşi academicieni, doctori în ştiinţă, cercetători,cadre universitare din ţară şi străinătate, de la institute de cercetare, directori de secţii, muzeografi, restauratori au venit şi continuă să vină la Craiova şi să dea girul ştiinţific manifestării organizate de Muzeul Olteniei nu este decât un semn al recunoaşterii. Dacă nu ar exista munca muzeografului, restauratorilor, cercetătorilor am avea de fapt nişte clădiri goale şi nu muzee”, a declarat Florin Ridiche, director Muzeul Olteniei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Expoziţia “Tandreţea porţelanului”, realizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca, Muzeul Naţional Peleş şi Muzeul de Artă Craiova, reuneşte obiectele de artă decorativă.

Varietatea tematică, diversitatea cromatică de la albastrul cobalt la auriul regal, griul argintat al artefactelor porţelanate, prezentate în cadrul expoziţiei, constituie mărturii ale vieţii regale de la Peleş şi din mediul cultural transilvănean, unde cuplurile regale, baronii şi invitaţii lor serveau masa dintr-o serie de piese de o rară fineţe, adevărate opere de artă, executate în ateliere de prestigiu: germane, franceze si italiene. Vasele prezentate la Craiova sunt de o eleganţă sobră şi o distincţie aparte. În cadrul expoziţiei de artă decorativă “Atitudini”, realizată în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Sibiu, craiovenii vor putea admira lucrări de artă plastică contemporană, realizată de artişti din zona Sibiului, ce combină, domenii variate specifice picturii, graficii, sculpturii, un mixaj complex de sticlă, metal, textile, piele, lemn, pictură, portrete.

Salonul Naţional de Restaurare şi Conservare aduce în faţa publicului şi comunităţii ştiinţifice nu doar cele mai valoroase piese din patrimoniul cultural românesc mobil, restaurate în perioada 2014-2015, ci şi cele mai noi tehnici şi materiale pentru investigare/conservare/restaurare. Manifestarea, ce implică o mare responsabilitate ştiinţifică, va cuprinde în prima etapă, o sesiune “e-postere” , de prezentare a celor unsprezece Laboratoare Zonale de Restaurare şi Conservare din ţară, în cadrul căreia vor fi decernate diplome şi trofee omagiale.

A doua etapă a evenimentului va fi axată pe derularea Conferinţei “Proiecte internaţionale de restaurare şi conservare”, în care reprezentanţii din străinătate vor realiza prezentări specifice, oferind specialiştilor români oportunitatea de a fi la curent cu cele mai noi studii privind aparatura de performanţă specifică procesului tehnologic de restaurare şi conservare, precum şi utilizarea în restaurare a celor mai noi tehnologii informaţional-comunicaţionale.

Laboratorul de Restaurare şi Conservare, din cadrul Muzeului Olteniei Craiova, cuprinde următoarele secţii: investigaţii fizico-chimice, restaurare ceramică – sticlă-porţelan, metale, textile, carte veche şi document, şi îşi desfăşoară activitatea cu un număr de 14 specialişti dintre care 12 acreditaţi ca experţi în restaurare.

 

 

spot_img
spot_img

Politica