sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

CEO: Rezultatele pozitive ale companiei, influenţate negativ de alţii

Conducerea Complexului Energetic Oltenia spune că anul trecut a avut rezultate pozitive dar care au fost influenţate negativ în special de societăţile de termoficare care se aprovizionează de la CEO. Conducerea CEO a făcut aceste menţiuni ca reacţie la catalogarea companiei, de către Ministerul Finanţelor, ca fiind societatea cu cea mai mare pierdere, în comparaţie cu societăţi de stat cu aproximativ 1 miliard de euro datorie restantă la bugetul de stat.

“Conducerea executivă, prin măsurile de control al cheltuielilor operaţionale, a reuşit obţinerea unui EBITDA pozitiv la 2014 – în sumă de 302.340.000 lei, indicând un  potenţial de asigurare a pârghiei financiare, respectiv de asigurare a unui  raport acceptabil între datoria totală şi acest excedent. De asemenea, această valoare pozitivă menţine un nivel acceptabil al acoperirii fluxului de monetar, putând să asigure serviciul datoriei. Facem menţiunea că profitul obţinut din exploatare a fost de +61.847.000 lei, iar rezultatul final al companiei a fost influenţat de următorii factori, independenţi de actul managerial: provizionarea unei sume de 356.249.000 lei, reprezentând ajustări necesare creanţelor de recuperat (cheltuieli non-cash care nu implică flux de numerar);
Subliniem că aceste provizioane au fost constituite ca urmare a solicitării auditorului de a acoperi riscul neîncasării unor creanţe istorice existente la momentul înfiinţării CE Oltenia în suma de peste 400 milioane lei.
Societăţile cu datorii către CE Oltenia (CET Braşov, RAAN Dr.Tr.Severin, OLTCHIM, CET Govora, CET Oradea, SC Termoficare Craiova) au intrat pe rând în insolvenţă sau în faliment, fără a mai putea achita datoriile înregistrate.
Provizionarea debitelor este o măsură economică normală, dar care a adus o influenţă negativă asupra situaţiilor financiare”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

O altă problemă menţionată în comunicat este provizionarea unei sume de 344.339.000 lei aferentă achiziţiei certificatelor de CO2.
“Legislaţia permite achiziţionarea acestor certificate până la data de 30 aprilie a anului următor, neexistând nicio obligaţie de a le introduce pe costuri, în totalitate, în anul curent. CE Oltenia a considerat a fi mai prudent să provizioneze aceste sume, chiar cu riscul înregistrării unui rezultat negativ, reuşind să achiziţioneze totalul de certificate în perioada admisă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Practic,  rezultatele financiare ale companiei în 2014 au fost pozitive:
EBITDA (câştigurile înainte de deducerea cheltuielilor cu dobândă, taxe, deprecierea activelor şi amortizarea)  = +302.340.000 lei
Profit din exploatare  =    +61.847.000 lei

Ministerul Finanţelor a ales, însă, ca indicator – EBIT (câştigurile înainte de dobândă şi impozite), în care, datorită celor enumerate mai sus, rezultatul este negativ”, susţine conducerea CEO.

CE Oltenia nu are datorii restante la bănci, furnizori şi bugetul statului, se mai arată în comunicat.
 

 

Politica