vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tomograf nou, de peste un milion de euro, la SJU Drobeta

Un computer tomograf nou care îl va înlocui pe cel existent va fi adus la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta-Turnu Severin până la sfârşitul acestei luni. Banii pentru achiziţionarea aparatului vital pentru funcţionarea unei unităţi medicale sunt alocaţi de la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Mehedinţi. În aceste zile s-a început demontarea vechiului aparat şi urmează ca la sfârşitul acestei luni să fie montat noul computer tomograf.  Computerul tomograf al spitalului judeţean Mehedinţi a fost la vremea achiziţionării sale unul dintre cele mai moderne din ţară. Numai că acest lucru se întâmpla cu 15 ani în urmă. Acum, aparatul ultra-solicitat este învechit şi abia dacă mai face faţă cerinţelor:

  „E absolut necesar să fie achiziţionat unul nou pentru că acest tomograf de abia funcţionează cu artificii oricând poate să se defecteze şi s-a defectat de atâtea ori. În acelaşi timp acurateţea diagnosticului este deficitară ”  , a declarat  doctorul Gheorghe Frîntu , specialist în tomografie computerizată. 

De un computer tomograf medicii susţin că este nevoie ca de aer. Mai ales în condiţiile în care cazurile care necesită consultare tomografică s-au înmulţit, iar frecvenţa cu care ele apar, în special la persoanele tinere, este mai mare de la o lună la alta. În acest sens s-au făcut demersuri pe lângă conducerea Consiliului Judeţean Mehedinţi, instituţie în administrarea căreia să află spitalul judeţean de urgenţă:  „La vremea aceea el era un aparat performant, cel mai bun de pe piaţă, tehnologia a evoluat, iar acest aparat nu ne mai poate oferi perfomanţe la ora actuală”, a precizat  Ionică NEGRU, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Mehedinţi.  Liviu Mazilu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a precizat că :,,Noul computer tomograf va ajunge la spital la finalul acestei luni”  .Preţul unui computer tomograf nou, de ultimă generaţie variază între 1.500.000 euro şi poate ajunge până la 2.500.000. Pentru aparatul tomograf achiziţionat de spital în urmă cu 15 ani a fost plătită suma de 800.000 euro. Cel care va fi adus acum , se pare că va costa în jur de 1,5 milioane de euro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Politica