joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Biruri mai mari în 2016. Sunteţi de acord?

Craiovenii sunt aşteptaţi astăzi, la prânz, în sala mare a Primăriei la o dezbatere publică privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe care le vor plăti la anul.

Potrivit Proiectului de Hotărâre privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2016, craiovenii ar trebui ca în anul următor să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru dările locale.

“Pentru anul 2016, impozitele/taxele calculate prin aplicarea cotelor de impozitare, se ajustează cu cote adiţionale în conformitate cu art.489 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, astfel:

Policlinica Buna Vestire Craiova

a) în cazul persoanelor juridice, impozitul/taxa pentru clădirile rezidenţiale a căror valoare a fost actualizată în ultimii 3 ani faţă de anul de referinţă, se ajustează prin aplicarea cotei de 50%;

b) în cazul persoanelor juridice, impozitul/taxa pentru clădirile nerezidenţiale a căror valoare a fost actualizată în ultimii 3 ani faţă de anul de referinţă, se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 33%;

c) în cazul persoanelor juridice, impozitul/taxa pentru clădirile rezidenţiale sau nerezidenţiale a căror valoare impozabilă nu a fost actualizată în ultimii 3 ani anteriori anului de referinţă, se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 50%;

d) impozitul pe mijloacele de transport prevăzute la art.470 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 13%”, se arată în proiect.

Cei care vor plăti taxele pe 2016 integral până la 31 martie, vor beneficia în continuare de o reducere de 10%.

Pe de altă parte, craiovenii care şi-au reabilitat termic apartamentele vor beneficia de o reducere de 10% a impozitului pe clădire timp de şapte ani.

“Se acordă reducerea impozitului pe clădiri cu 10% pe o perioadă de 7 ani pentru persoanele fizice, cu începere de la data de 1 ianuarie a anului fiscal următor finalizării lucrărilor de reabilitare, pentru proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuiala proprie, pe baza procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, prin care se constată realizarea măsurilor de intervenţie recomandate de către auditorul energetic în certificatul de performanţă energetică sau, după caz, în raportul de audit energetic, astfel cum este prevăzut în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 158/2011, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai specifică în document.

 

De o reducere cu 50% a impozitului pe clădiri vor beneficia cei care prestează servicii turistice cu caracter sezonier, pe o durată de cel mult 6 luni în cursul unui an calendaristic.

De asemenea, se acordă scutirea taxei pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor pentru: lucrări de întreţinere, reparare, conservare, consolidare, restaurare, punere în valoare a monumentelor istorice astfel cum sunt definite în Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările ulterioare, datorate de proprietarii persoane fizice care realizează, integral sau parţial, aceste lucrări pe cheltuială proprie; lucrări destinate păstrării integrităţii fizice şi a cadrului construit sau natural al monumentelor istorice definite în Legea nr. 422/2001, republicată, cu modificările ulterioare, finanţate de proprietarii imobilelor din zona de protecţie a monumentelor istorice, în concordanţă cu reglementările cuprinse în documentaţiile de urbanism întocmite potrivit legii.

Totodată, municipalitatea vrea să anuleze obligaţiile fiscale restante mai mici de 40 lei, existente în sold la 31.12.2015. Plafonul se aplică totalului creanţelor fiscale datorate şi neachitate de debitori.

Tot astăzi, craiovenii îşi vor putea spune opinia legat de regulamentul privind aplicarea taxei speciale de salubrizare din 2016, regulament despre care „Jurnalul Olteniei” v-a informat în urmă cu o săptămână.

Valoarea ei este de la 7 la 77 lei pe lună şi se aplică celor care nu au un contract de prestări servicii încheiat cu societatea de salubrizare a Primăriei.

Astfel, potrivit regulamentului, cuantumul taxei speciale de salubrizare pentru utilizatorii persoane fizice din municipiul Craiova, care nu au încheiat contract de prestări servicii cu S.C. Salubritate Craiova S.R.L. este de 7 lei / persoană / lună. Pentru utilizatorii persoane juridice din municipiul Craiova, care nu au încheiat contract de prestări servicii cu S.C. Salubritate Craiova S.R.L. taxa este de 77 lei /mc / lună. Persoanele fizice care exercită orice profesii, cum sunt cele: medicale, de avocatură, notariale, de expertiză contabilă, de expertiză tehnică, de consultanţă fiscală, de contabil autorizat, de consultant de plasament în valori imobiliare, de arhitectură, de executare judecătorească, cele autorizate să execute lucrări de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei sau alte profesii asemănătoare, desfăşurate în mod autonom, în condiţiile legii, care nu au încheiat contract de prestări servicii cu S.C. Salubritate Craiova S.R.L., datorează taxa specială de salubrizare în cuantum de 77 lei/mc/lună.

Persoanele fizice sunt obligate la plata acestei taxe în funcţie de numărul de persoane din fiecare familie, respectiv numărul locatarilor existenţi la adresa respectivă (membri de familie, rude, chiriaşi, flotanţi etc), iar persoanele juridice sunt obligate la plata taxei în funcţie de volumul de deşeu generat/lună.

Cei vizaţi trebuie să depună declaraţii de impunere pentru taxa specială de salubrizare este de 30 de zile de la data aprobării regulamentului, în caz contrar fiind pasibili de amenzi de până la 500 lei.

În dezbaterea publică mai sunt incluse regulamentul serviciului de salubrizare al judeţului Dolj, respectiv componentele de colectare, transport şi transfer, de sortare, compostare şi depozitare a deşeurilor municipale, regulament de funcţionare şi acces în Centrul Istoric al Municipiului Craiova.

Regulamentul cadru de închiriere a spaţiilor disponibile excedentare din şcolile din Craiova, dar şi regulamentul privind închiriera bunurilor care aparţin domeniului public sau privat al municipiului.

Craiovenii care nu pot ajunge la dezbaterea publică au posibilitatea de a depune în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire proiectul de hotărâre supus dezbaterii, până la data de 23 octombrie a.c., la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, str Al.I. Cuza nr. 7, prin fax: 0251.411.561 sau e-mail: [email protected].

Politica