sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Aparatul de osteodensitometrie digitală de la Spitalul CFR, din nou, funcţional

Pacienţii Spitalului şi Policlinicii CFR Craiova beneficiază din nou de investigaţii osteodensitometrice Dexa. Directorul medical al spitalului, Lucreţiu Radu a declarat că s-a reuşit repararea aparatului şi repunerea lui în funcţiune. Aparatul nu a fost funcţional câteva luni. A fost necesară comanda pieselor de schimb la producător, montajul acestora, teste, calibrări şi altele. Dar, fiind un aparat performant, conducerea spitalului  a preferat să facă toate eforturile pentru a-l repune în funcţiune. 

“Am reuşit astăzi (n.r. ieri) să repunem în funcţiune aparatul de osteodensitometrie digitală Dexa Lexxos, pacienţii spitalului CFR Craiova (atât cei internaţi în clinicile de aici cât şi cei care se adresează cabinetelor medicale din policlinica spitalului) beneficiind din nou de servicii medicale de calitate pentru depistarea osteoporozei!
Tehnică a imagisticii medicale, osteodensitometria măsoară densitatea osoasă furnizând informaţii cu ajutorul cărora se poate stabili diagnosticul de osteoporoză (afecţiune caracterizată prin scăderea densităţii osoase ceea ce măreşte riscul de apariţie al fracturilor, chiar şi la traumatisme minore). Testarea densităţii osoase prin osteodensitometrie face posibilă aprecierea riscului de fractură şi indică dacă pacientul are nevoie de tratament pentru prevenirea osteoporozei.
Screening-ul durează în general 5 -10 de minute, nu este dureros şi se recomandă tuturor femeilor după instalarea menopauzei, frecvenţa controlului fiind stabilită de medicul specialist. Bărbaţii pot de asemenea suferi de osteoporoză, în special cei care fumează sau suferă de boli cronice pentru care primesc tratament cortizonic”, a declarat doctorul Lucreţiu Radu.

 

Politica