sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltchim se reorganizează. Se reia tranzacționarea la Bursă

Recursurile declarate de Electrica și ANAF împotriva sentinței Tribunalului Vâlcea de confirmare a planului de reorganizare al Oltchim au fost respinse de Curtea de Apel Pitești. Astfel, administratorii societății și conducerea au comunicat decizia Bursei, în vederea reluării tranzacționării, după cum informează, marți, un comunicat al combinatului, transmis BVB, potrivit AGERPRES.

"Decizia Curții de Apel Pitești de confirmare definitivă și irevocabilă a planului de reorganizare al Oltchim SA a fost comunicată azi, 29.09.2015, Bursei de Valori București, în vederea reluării tranzacționării acțiunilor societății Oltchim SA, simbol OLT, suspendate de la tranzacționare începând cu 30.01.2013, ca urmare a deschiderii procedurii de insolvență", se spune în comunicat.

În comunicat se mai precizează că la data suspendării acțiunilor societății se aflau la tranzacționare un număr de 44.098.461 de acțiuni, reprezentând 12,85% din numărul total de acțiuni, al căror preț de închidere în data de 30 ianuarie 2013 a fost de 0,3070 lei/acțiune. Statul român, prin Ministerul Economiei, deține pachetul majoritar de acțiuni, respectiv 54,81% din capitalul social.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totodată, compania precizează că situația financiară a acesteia în momentul reluării tranzacționării s-a îmbunătățit semnificativ, iar în primul semestru din 2015 cifra de afaceri a crescut, față de aceeași perioadă din 2013, iar pierderile totale din activitatea curentă s-au redus în doi ani cu 138 milioane de lei.

Între timp, compania chineză Junlun Petroleum nu renunţă la ideea de  a cumpăra combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea. Spre finalul lunii august, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, s-a întâlnit cu o delegaţie a companiei chineze, condusă de preşedintele Consiliului de administraţie, Xie Changqing. La întâlnire au participat administratorii judiciari şi administratorul special ai companiei aflate în insolvenţă, dar şi managementul combinatului Oltchim. Ulterior, o echipă de experţi a Junlun Petroleum CO LTD a făcut o analiză tehnică la Oltchim, după cum informa la acea vreme Ministerul Economiei.

“Evaluarea tehnică are ca scop fundamentarea investiţiei pe care partea chineză ar urma să o facă în România. Astfel, va fi elaborat un plan de dezvoltare a societăţii, care să cuprindă inclusiv introducerea de tehnologii şi produse noi, destinate pieţelor externe. Ministrul Mihai Tudose şi-a exprimat dorinţa realizării unor paşi concreţi în finalizarea acestui proiect şi i-a asigurat pe partenerii chinezi de întregul sprijin al Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului. Demnitarul a precizat că, 'datorită managementului societăţii, Oltchim a devenit mai atractivă, trezind interesul de principiu şi altor investitori'. Administratorul judiciar a reamintit că, în primul semestru din 2015, Oltchim S.A. a înregistrat cele mai bune rezultate economico-financiare din ultimii patru ani, după ce cifra de afaceri a societăţii a crescut cu 35%, în primul semestru din 2015, faţă de aceeaşi perioada a anului 2014. Mai mult, strategia Oltchim s-a axat pe recâştigarea încrederii clienţilor majoritari externi, astfel că, în prezent, valoarea exportului reprezintă peste 70% din cifra de afaceri a societăţii. În încheiere, reprezentantul delegaţiei chineze, Xie Changqing, şi-a exprimat încrederea că, împreună cu autorităţile din România şi autorităţile din China vor face posibilă preluarea combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea şi transformarea companiei într-o afacere de succes”, se arăta în comunicatul ministerului.

Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea companiei pentru minim 307 milioane euro, însă până la această nu s-a luat nicio hotărâre în acest sens.

Politica