sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Ziua Pompierilor din România, celebrată şi în Bănie

Craiova a sărbătorit şi ea Ziua Pompierilor din România. Cu acest prilej, prefectul judeţului Dolj, subprefectul, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Viceprimarul Dan Daşoveanu, Constantin Florea, inspectorul-şef al ISU Oltenia, au adresat cuvinte de laudă pentru pompierii români şi doljeni, marcând astfel sărbătorirea a 167 de ani de activitate a pompierilor români, printr-un eveniment care a avut loc  la Primăria Craiova. Totodată, mai mulţi membri ai ISU Dolj au fost premiaţi sau avansaţi în grad. 

Prefectul Judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a transmis către auditoriu mesajul viceprim-ministrului pentru securitate naţională, Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, cu ocazia Zilei Pompierilor din România.

“Ziua Pompierilor din România este un moment simbolic şi emoţionant dedicat celor care de-a lungul istoriei au fost scut şi pavăză pentru ţară, fie că au apărat România cu arma în mână sau pe români în momentele cele mai grele. Pompierii sunt acei oameni curajoşi care atunci când pleacă în misiune sunt pregătiţi să facă sacrificiul suprem. Iar în această zi, avem datoria să-i omagiem pe toţi cei care şi-au dat viaţa pentru salvarea vieţii semenilor lor. Prin devotament şi profesionalism, pompierii români au devenit un corp de elită cu care Ministerul Afacerilor Interne se mândreşte şi în care românii au cea mai mare încredere. Sunteţi o structură a oamenilor speciali, chemaţi să interveniţi în situaţii speciale, fiecare misiune fiind o luptă pentru viaţă, o luptă cu secundele şi cu propriile limite. Pentru semenii voştri, rolul pe care îl aveţi în societate este unul esenţial. Tocmai de aceea, în calitate de vicepremier pentru securitate naţională şi de ministru de interne, mă voi asigura întotdeauna că statutul dumneavoastră va fi unul pe măsura importanţei pe care o aveţi în comunitate. Ca militar, înţeleg perfect ce presupune să-ţi pui viaţa în slujba semenilor. Vă respect pentru că aţi ales această profesie şi pentru faptul că în fiecare zi faceţi aceeaşi alegere–de a rămâne în slujba cetăţenilor aflaţi în dificultate, în ciuda pericolelor la care vă expuneţi. Cu ocazia Zilei Pompierilor vreau să vă mulţumesc şi să vă felicit, în numele românilor, pentru modul profesionist şi plin de dăruire în care vă îndepliniţi misiunile! La mulţi ani Pompierilor Români! 
VICEPRIM-MINISTRU PENTRU SECURITATE NAŢIONALĂ, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE, GABRIEL OPREA”, a dat citire Nicolae Sorin Răducan.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prefectul de Dolj a transmis, la rândul său şi un mesaj personal, din care a reieşit deosebita plăcere de a lua parte la acest eveniment, prilejuit de sărbătorirea celor 167 de ani care au trecut de la lupta purtată în Dealul Spirii, de compania de pompieri din Bucureşti condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, menită să înfrângă mişcarea revoluţionară de la 1848.

“Această zi de 13 septembrie a rămas în conştiinţa colectivă ca o pagină memorabilă istoriei neamului nostru şi prezintă un bun prilej de a-i omagia în fiecare an pe pompieri care de-a lungul timpului au căzut la datorie, fie în bătălia de pe Dealul Spirii, în Războiul de Independeţă sau în cele două războaie mondiale, fie în lupta inegală cu focul sau cu alte intemperii, punând mai presus de viaţa lor viaţa semenilor. În numele Instituţiei Prefectului judeţului Dolj, dar şi în calitate de Preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă apreciez modul ireproşabil în care dumneavoastră, profesioniştii din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Oltenia vă desfăşuraţi activitatea în interesul semenilor noştri. Am convingerea că îndeplinirea în bune condiţii a misiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă cu care se confruntă judeţul Dolj, fie că este vorba de inundaţii sau incendii, nu ar fi posibilă fără sprijinul dumneavoastră nepreţuit. În această zi cu deosebită însemnătate, Ziua Pompierilor din România, doresc să vă asigur de întreaga mea consideraţie pentru curajul şi profesionalismul de care daţi dovadă şi vă transmit cele mai calde felicitări, multă sănătate, putere de muncă şi succes în îndeplinirea nobilei şi generoasei meniri. La mulţi ani!”, a transmis Nicolae Sorin Răducan, prefectul judeţului Dolj.  

Simona Moise, noul subprefect de Dolj a dat citire mesajului dr. Raed Arafat, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, cu ocazia Zilei Pompierilor din România.

“Dragi colegi,

1863 este anul în care a fost aniversată pentru prima dată în istorie ziua pompierilor din România. Atunci, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a oferit companiei de pompieri a Capitalei noi drapele de luptă, ziua intrând astfel în memoria colectivă şi în analele Armei Pompierilor, fiind oficializată în documentele instituţionale postbelice.
Au trecut 167 de ani de la acele evenimente sărbătorite acum în ziua de 13 septembrie, 167 de ani de luptă, de căutări, de transformări, toate culminând cu intrarea lucrurilor pe un făgaş normal în anul 2004. Atunci România a adoptat un complex mecanism de gestionare a situaţiilor de urgenţă, în conformitate cu standardele NATO şi ale Uniunii Europene: Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.
Începând cu acel moment, prin eforturile concentrate ale tuturor celor implicaţi, pompierii români au evoluat şi continuă să evolueze. Astfel, în ziua de astăzi putem vorbi cu încredere despre conceptul de salvator universal, deziderat ce a devenit o realitate concretă. Acest concept trebuie privit prin prisma extinderii majore a responsabilităţilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, acestea acoperind astăzi o gamă mult mai variată de situaţii de urgenţă.
De asemenea, din punct de vedere al echipamentului din dotare, anul acesta au fost realizate, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, o serie de achiziţii de tehnică de intervenţie modernă, urmând ca în anul 2016 să se continue pe aceeaşi linie.
Toate acestea reprezintă omagiul binemeritat datorat unei instituţii ce împlineşte 167 de ani de istorie şi totodată garantul securităţii şi siguranţei ce o oferim societăţii civile.
Vă felicit, dragi colegi, pentru dăruirea cu care vă indepliniţi misiunile, pentru profesionalismul şi rapiditatea cu care actionaţi în situaţii limită!
Vă urez, cu ocazia acestei zile aniversare, mult succes, cât mai multe împliniri, sănătate şi bucurii alături de cei dragi! LA MULŢI ANI!”, a dat citire suprefectul Simona Moise mesajului Șefului al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a transmis că manifestarea este una cu ecouri puternice şi implicaţii profunde şi că  Ziua Pompierilor din România constituie un eveniment cu totul special în viaţa celor care au îmbrăţişat nobila misiune de a veghea siguranţa semenilor, dar şi o manifestare cu deosebită însemnătate pentru întreaga comunitate doljeană. 

“Marcăm, de fapt, împlinirea a 167 de ani de la lupta din Dealul Spirii, o pagină de referinţă în istoria naţională şi un reper de conştiinţă pentru generaţiile prezente şi viitoare. Bravii ostaşi pompieri din compania condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu au oferit atunci o lecţie de onoare şi demnitate, dar şi de patriotism şi eroism dus până la sacrificiul suprem, o lecţie care dăinuie peste timp. Curajul sub semnul căruia a stat marele moment de la 13 septembrie 1848, când însufleţiţi de cauza dreaptă pe care o apărau cei puţini s-au opus nedreptăţii celor mulţi, luptând şi murind pentru idealurile revoluţiei, este astăzi curajul pe care îl regăsim în fiecare misiune asumată şi îndeplinită de eroii zilelor noastre, pompierii militari şi civili. Instituţie care îşi onorează pe deplin bogata tradiţie, dar care a parcurs şi un lung proces de transformări şi modernizare. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Oltenia al judeţului Dolj se bucură de respect şi încredere în rândul comunităţii, graţie profesionalismului şi responsabilităţii dovedite de cadrele operative şi de către cei care asigură conducerea acestei unităţi. În calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, vă felicit pentru întreaga activitate depusă zi de zi în slujba cetăţenilor, asigurându-vă de sprijinul şi înalta mea consideraţie. La această aniversare vă rog să primiţi sincerele mele urări de sănătate, bucurii alese şi împliniri în toate acţiunile pe care le veţi întreprinde. La mulţi ani!”, a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. 

Viceprimarul Craiovei, Dan Daşoveanu, a transmis şi el mesajul primarului Băniei, Lia Olguţa Vasilescu, afirmând că Primăria Craiova este mândră a fi gazda unei manifestări de o asemnea încărcătură emoţională. 

“13 septembrie 1848 este momentul în care pompierii au intrat pentru totdeauna în cartea de aur a eroilor români. Cu toate că bătălia din Dealul Spirii s-a încheiat cu înfrângerea trupelor române, această luptă consfinţeşte dorinţa naţională de autodeterminare chiar dacă acest lucru presupune jertfa supremă. Astăzi, ne înclinăm în memoria eroilor care şi-au pierdut viaţa pentru poporul român şi, în acelaşi timp, sărbătorim şi ziua celor care continuă sacrificiul lor şi zi de zi asigură protecţia civilă. Pompierii au p-articipat activ ca apărători ai vieţii cetăţenilor, atât în lupta cu incendiile, inundaţiile sau alte calamităţi naturale, dar şi ca apărători ai patriei în toate momentele cruciale. Prin faptele de zi cu zi aţi reuşit să câştigaţi respectul şi încrederea cetăţenilor. Misiunea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Oltenia nu este una uşoară. În anul 2015, s-au înregistrat la nivelul municipiului Craiova 1909 cazuri de urgenţă asistată de SMURD, 65 de incendii, 89 de intervenţii vegetaţie uscată şi 26 de acţiuni de protecţie a comunităţii. Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Local Municipal au deplina încredere în Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie care prin înalta competenţă a cadrelor de conducere şi graţie denumirii soldaţilor reprezintă fără urmă de echivoc o reală garanţie pentru viaţa locuitorilor României şi Municipiului Craiova. Mulţumim pentru sacrificiu şi pentru că în fiecare zi luptaţi pentru Craiova. La mulţi ani! Primarul Municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu”, a transmis Dan Daşoveanu, viceprimarul Craiovei.

În final, Mesajul inspectorului general al IGSU cu ocazia sărbătoririi Zilei Pompierilor din România a fost citit de inspectorul şef al ISU Oltenia, Constantin Florea:

“Aniversăm, la 13 septembrie, 167 de ani de la memorabila bătălie din Dealu Spirii, când pompierii Capitalei, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au reafirmat năzuinţele de libertate socială, independenţă şi unitate naţională ale românilor.

Momentul culminant al eroismului pompierilor români s-a desfăşurat în Dealu Spirii, la 13 septembrie 1848, când aceştia au înfruntat armata otomană venită să înăbuşe revoluţia română şi au pierdut 80 de soldaţi şi 2 ofiţeri din Compania de Pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu.
Pompierii militari au avut un rol semnificativ în Revoluţia Română de la 1848, recunoaşterea meritelor acestora fiind afirmată în documentele vremii, care menţionează că: „… văzând atâta curaj şi atâta închinare la cauza libertăţii, … consideră de a sa datorie în numele patriei a arăta a sa recunoştinţă Companiei de pompieri ce de la început şi până la sfârşit fără apărătorii libertăţii”.

Aprecierea poporului român pentru faptele de eroism şi vitejie ale pompierilor militari a fost pe măsură, domnitorul Alexandru Ioan Cuza adoptând, încă de la începutul domniei sale, Legea care acorda ostaşilor de atunci prima medalie cu caracter militar emisă în România, Pro virtute militari.

În luna mai s-au împlinit 180 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari din ţara noastră, în istoricul acestora fiind consemnate şi alte fapte memorabile, între care participarea la Războiul de Independenţă sau apărarea vieţii şi bunurilor pe timpul bombardamentelor din cele două războaie mondiale. Continuând tradiţia Armei, pompierii români au respectat şi îndeplinit cu devotament şi dăruire misiunile încredinţate.

După înfiinţarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, s-a deschis drumul unor mari provocări: ne-am asumat responsabilitatea continuării procesului de dezvoltare instituţională, spre o structură flexibilă, modernă şi armonizată cu cerinţele şi standardele europene. Dacă până atunci eram obişnuiţi cu schimbări lente, prezentul solicită zi de zi adaptarea rapidă la situaţii de urgenţă de mare complexitate.

Soluţionarea diferitelor tipuri de evenimente cu impact major asupra comunităţilor a reclamat identificarea rapidă a unor soluţii fiabile şi performante, care să armonizeze şi să flexibilizeze acţiunile factorilor implicaţi în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Demersurile instituţionale au fost şi sunt permanent susţinute de factorii de decizie fapt care ne dovedeşte că nu suntem singuri pe acest drum.

Pompierii români acţionează astăzi într-un context instituţional bine definit în ansamblul Ministerului Afacerilor Interne, în permanent proces de consolidare legislativă, care să permită coordonarea eficientă şi conducerea unitară şi integrată a forţelor de intervenţie la nivel naţional.
Oriunde şi oricând este nevoie de perseverenţă şi disciplină, elemente vitale care trebuie asumate de fiecare dintre noi, pentru definirea identităţii personale şi a statutului instituţional.

Rezultatele eforturilor şi implicării pompierilor salvatori în misiunile de asigurare a climatului de siguranţă al comunităţilor este recunoscut şi apreciat de cei în slujba cărora suntem – cetăţenii – şi confirmate prin menţinerea Armei în topul preferinţelor acestora.

Atingerea performanţelor în îndeplinirea misiunilor specifice şi onorarea devizei pompierilor – Curaj şi Devotament – cer, uneori, sacrificiul suprem, aşa cum s-a întâmplat şi zilele trecute, când, din rândurile noastre, s-a ridicat la cer unul dintre salvatorii de profesie.

Suntem conştienţi că diversitatea şi complexitatea misiunilor instituţiei şi necesitatea asigurării unui serviciu de calitate pentru cetăţeni presupun, pe lângă o bună pregătire a personalului, şi echipamente de intervenţie şi mijloace logistice adecvate.

Îi preţuim pe cei care vorbesc prin faptele lor, şi nu prin cuvinte, convinşi fiind că acţiunile de salvare, derulate adesea în condiţii extreme, ne apropie şi mai mult, generând un climat de susţinere reciprocă şi de încredere care ne motivează.

La această aniversare adresez mulţumiri tuturor Pompierilor Români pentru activitatea desfăşurată şi rezultatele profesionale obţinute, alături de sincere urări de sănătate, fericire şi împliniri! La Mulţi Ani! INSPECTOR GENERAL, Colonel dr. Nicolae CORNEA”. 

La aniversarea celor 167 de ani, pompierii craioveni au făcut o prezentare de echipamente în zona Teatrului Naţional, pe care trecătorii curioşi au putut să le admire.

spot_img
spot_img

Politica