duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vrei să-ţi construieşti casă? Nu, fără diriginte de şantier

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care, atunci când se hotărăsc să-şi construiască o casă, nu angajează diriginte de şantier. Legea a intrat în vigoare încă de luni şi obligă toate persoanele, atât din mediul urban cât şi din mediul rural, care vor să îşi construiască o locuinţă să îşi angajeze un diriginte de şantier.

Şi nu doar ca să construieşti o casă nouă ai nevoie de o astfel de persoană, ci şi dacă vrei să modifici, modernizezi, repari sau consolidezi. Pentru asta îţi trebuie proiecte tehnice verificate, iar un diriginte de şantier va fi angajat pentru a controla lucrările, potri Legii nr. 10/1995, după cum informează avocatnet.ro. potrivit aceleiaşi surse, până ieri, actul normativ prevedea ca, în mediul rural şi în satele ce aparţin oraşelor, erau exceptate de aceste reguli locuinţele cu parter şi parter plus un etaj, precum şi anexele gospodăreşti. Aceasta excepţie a fost eliminată, potrivit Legii nr. 177/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 484 din 2 iulie şi care s-a pus în aplicare de ieri.
Mai exact, chiar şi persoanele care locuiesc în mediul rural şi fac lucrări de intervenţie la construcţia deja existentă ori construiesc una nouă, au obligativitatea, începând de ieri, să angajeze diriginţi de şantier autorizaţi şi asta chiar dacă respectiva clădire are sau va avea doar parter sau parter plus etaj. Calitatea lucrărilor va fi şi ea verificată, dar acest lucru se va realiza de responsabilii tehnici cu execuţia, autorizaţi, iar aceştia sunt angajaţi de cei care execută lucrările.

"Verificarea calităţii lucrărilor executate pentru realizarea construcţiilor şi a intervenţiilor la construcţiile existente, pentru care se emit (…) autorizaţii de construire sau de desfiinţare, este obligatorie şi se efectuează de către investitori prin diriginţi de şantier autorizaţi, angajaţi ai investitorilor şi prin responsabili tehnici cu execuţia autorizaţi, angajaţi ai executanţilor", scrie în noul act normativ, potrivit avocatnet.ro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mai mult decât atât, pentru a putea construi sau modifica, o persoană are nevoie de o expertiză tehnică efectuată de experţi tehnici atestaţi.

Amenzile pentru nerespectarea noilor prevederi legale nu sunt deloc mici. Dacă nu se va conforma o persoană ar putea să fie nevoită să plătească amenzi în cuantum de până la 10.000 de lei.

Nu toate lucrările vor fi verificate

 

De noile schimbări au scăpat persoanele fizice din mediul rural ori satele care aparţin de oraşe sau municipii care au locuinţe unifamiliale care nu se înalţă cu etaje şi au anexe gospodăreşti. Totodată, construcţiile provizorii care nu au nevoie de autorizaţie vor fi scăpate şi ele de aplicabilitatea legii.

Site-ul avocatnet.ro mai informează că autorităţile vor veni să controleze lucrările, prin intermediul personalului Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC). De la aceste verificări sunt exceptate, totuşi, locuinţele unifamiliale care au doar parter şi anexele gospodăreşti ale persoanelor fizice, aflate în mediul rural şi în satele ce ţin de municipii şi oraşe. De asemenea, inspectorii nu controlează nici construcţiile provizorii şi lucrările care se pot face fără a fi necesară o autorizaţie de construire.

 

Cotă din valoarea lucrărilor, plătită către stat

 

Mai nou, legea construcţiilor modificată are în componenţa sa şi faptul că, 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor ( valoare care nu include TVA) să fie plătită către stat, atât pentru o casă nou construită, cât şi pentru lucrările de intervenţie.

Jumătate din bani trebuie viraţi către ISC în momentul în care se transmite către aceştia înştiinţarea cu privire la data începerii lucrărilor, iar restul sumei va fi plătită în momentul semnatării procesului-verbal de terminare a lucrărilor. 50% din bani trebuie viraţi la data transmiterii la ISC a înştiinţării referitoare la data începerii lucrărilor autorizate.

Dacă aceste două termene nu se vor respecta, penalităţile vor fi calculate cu 0,15% pentru fiecare zi în care se întârzie plata.
 

Până acum, potrivit Legii nr. 10/1995, investitorii/proprietarii trebuiau să vireze lunar către ISC "o sumă echivalentă cu o cotă de 0,70% din cheltuielile pentru executarea construcţiilor şi a lucrărilor (…) şi pentru care se emit, în condiţiile legii, autorizaţii de construire, cu excepţia proprietarilor, persoane fizice, care execută lucrări de consolidare şi reparaţii la locuinţele din proprietate", informează avocatnet.ro.

 

 

Politica