joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

De azi, la medic doar cu cardul … sau adeverinţa

Începând de astăzi, românii care vor să meargă la medic sunt obligaţi să prezinte cardul de sănătate. Acesta este unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani.

Totuși, cei care nu deţin însă un astfel de card pentru că nu a fost tipărit/emis pot beneficia de servicii medicale pe baza unei adeverinţe.

În judeţul Dolj au fost livreate, prin Poștă, 400.000 de carduri de sănănătate. Peste 35 de mii dintre acestea au ajuns la sediul CAS Dolj, după ce nu putut fi livrate la domiciliile asiguraţilor, din varii motive. Și acum la sediul CAS Dolj mai sunt peste 10.000 de carduri neridicate de beneficiari.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe de altă parte, au fost depuse peste 2.500 de cereri pentru eliberarea unor carduri duplicat deoarece au fost pierdute, distruse, furate sau au fost schimbate datele personale de identificare după data tipăririi cardurilor.

Cei care au nevoie de un nou card de sănătate trebuie să depună la sediul CAS Dolj o cerere, o copie a actului de identitate, dovada calităţii de asigurat şi se achită suma de 15,50 lei – contravaloarea cardului. Asiguratul va primi o adeverinţă de asigurat înlocuitoare a cardului, aceasta fiind valabilă 60 de zile, până ce persoana va primi prin poştă, la domiciliu, cardul-duplicat.

Pe de altă parte, 147 doljeni nu vor cardul din motive religioase sau de conştiinţă. Acestora CAS le eliberează adeverinţe cu valabilitate 90 de zile. Aceste persoane trebuie să prezinte, o dată la trei luni, dovada calităţii de asigurat în vederea emiterii unei noi adeverinţe.

Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului  pot  să verifice dacă li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispoziţie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html    sau se pot adresa caselor de asigurări de sănatate în evidenţa cărora se află pentru verificare  şi, după caz, eliberarea cardului de sănătate.

Pâna la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceştia vor primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.

Asiguraţii nu trebuie să facă demersuri pentru tipărirea cardurilor.

Persoanele asigurate în sistemul de sănătate prin Casa Specială a Angajaţilor din Apărare, Ordine Publică şi Autorităţi Judecătoreşti – OPSNAJ la nivelul judeţului Dolj şi care nu şi-au primit până acum cardurile de sănătate trebuie să ştie că le găsesc la CAS Dolj.

Mai trebuie precizat că asiguraţii care nu necesită asistenţă medicală nu sunt obligaţi să se adreseze unui furnizor de servicii medicale doar pentru activarea cardului. Acest lucru se poate efectua în perioada următoare cu ocazia vizitelor la medic, în caz de necesitate, conform drepturilor statuate prin normele legale în vigoare.

La prezentarea unui cetăţean pentru acordarea de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, furnizorii aflaţi în contract cu o casă de asigurări de sănătate vor solicita acestuia dovada calităţii de asigurat, respectiv cardul naţional de asigurări sociale de sănătate/adeverinţa de asigurat cu valabilitate de 3 luni de la data emiterii pentru cei care refuză cardul naţional din motive religioase sau de conştiinţă/adeverinţa înlocuitoare pentru cei cărora li se va emite card naţional duplicat şi vor acorda serviciile prevăzute în pachetul de bază sau minimal, după caz.

În situaţia în care persoana nu poate prezenta cardul (fie că nu a intrat în posesie, fie nu îl poate prezenta la furnizor) sau din motive tehnice cardul nu poate fi utilizat, se va proceda la verificarea calităţii de asigurat prin intermediul aplicaţiei instalate pe site-ul CNAS. În cazul în care persoana figurează neasigurată, se vor acorda serviciile din pachetul minimal, iar pacientul va fi îndrumat către casa de asigurări de sănătate pentru a întocmi procedurile necesare în vederea dobândirii calităţii de asigurat.

 

 

 

Politica