sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Erasmus+ la Şcoala Gimnazială “Nicolae Bălcescu” Craiova

Erasmus+ este programul UE în domeniile educaţiei, formării, tineretului şi sportului pentru perioada 2014-2020. Educaţia, formarea, tineretul şi sportul pot avea o contribuţie majoră la abordarea schimbărilor socioeconomice, principalele provocări cu care Europa se va confrunta până la sfârşitul deceniului, şi la punerea în aplicare a Strategiei Europa 2020 pentru creştere economică, locuri de muncă, echitate socială şi incluziune. 

Programele Uniunii Europene pentru educaţie şi  formare profesională reprezintă o investiţie directă în procesul de pregătire a unei Europe consolidate pe valori comune şi deschise provocărilor mileniului al III-lea.

În acest context, Programul Erasmus+ a fost iniţiat şi lansat de Uniunea Europeană, ca program comunitar de cooperare transnaţională în domeniul educaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte formarea profesională, tineretul şi sportul.  Acesta integrează şapte dintre programele europene de finanţare actuale: Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, Tineret în Acţiune, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink şi programul pentru cooperare cu ţările industrializate.
Programul a demarat în anul 2014, va fi operaţional până în anul 2020 şi face parte din cadrul multi-anual de finanţare a Uniunii Europene.
Bugetul este de 14,7 miliarde EUR pentru toate ţările în perioada 2014-2020 şi reprezintă o creştere cu 40 % faţă de nivelurile actuale.
Per ansamblu, programul Erasmus+ sprijină acţiunile, cooperarea şi instrumentele compatibile cu obiectivele Strategiei Europa 2020, contribuie la atingerea – prin intermediul metodelor deschise de coordonare – a obiectivelor cadrului strategic în domeniul educaţiei şi formării, investind în cunoştinţe, aptitudini şi competenţe ce vor aduce beneficii pentru persoane fizice, instituţii, organizaţii şi pentru societate în ansamblu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În anul şcolar 2014-2015, Şcoala Gimanzială “Nicolae Bălcescu”din Craiova a depus şi a gestionat un proiect – acţiunea KA1 Mobilităţi individuale, proiect ce  a fost selectat şi a primit finanţare prin Programul Erasmus+. Proiectul cu titlul Îmbunătăţirea calităţii educaţiei prin profesionalizare internaţională, cu numărul de referinţă 2014-1-RO01-KA101-000490, a trecut cu succes de evaluare şi astfel şcoala noastră a devenit beneficiarul unui grant Erasmus+. Acest grant i-a oferit dreptul de a primi sprijin financiar pentru a-şi realiza proiectul, iar un număr de şapte cadre didactice au avut ocazia de a se perfecţiona la cursul de formare Teach, Learn and Quality, desfăşurat în Costa da Caparica, Lisabona – Portugalia.
Seminarul internaţional privind calitatea educaţiei Teach, Learn and Quality a fost organizat de Eekhoutcentrum din Belgia şi este rezultatul unui parteneriat între şcoli, organizaţii, instituţii şi Ministerele Educaţiei din Finlanda, Portugalia, Spania (Catalonia) şi Belgia (Flandra). 
Relevanţa cursului constă în implementarea la nivel de organizaţie a politicilor în domeniul educaţiei şi formării profesionale, oferind răspunsul la cum poate fi conceput şi dezvoltat un plan al managementului calităţii. Totodată, la acest curs, cadrele didactice participante, pe lângă schimbul de experienţă şi familiarizarea cu sistemul educaţional al altor ţări, au beneficiat de cunoştinţe, metode, competenţe focusate pe crearea propriului plan operaţional de calitate. Prin urmare, cursul contribuie la emanciparea şcolii ca organizaţie de învăţare şi la aplicarea acelor standarde europene care să genereze un învăţământ de înaltă calitate.

Cursul de formare Teach, Learn and Quality, desfăşurat în Costa da Caparica, Lisabona – Portugalia, a avut două stagii de formare:
primul în perioada 19 – 24 octombrie 2014, la care au participat patru cadre didactice din şcoală
al doilea în perioada 24 – 29 mai 2015, de care au benefiaciat trei cadre didactice 
Pe parcursul derulării celui de-al doilea stagiu de formare, trei cadre didactice au participat la această mobilitate internaţională, şi anume: Dir. Prof. Turcu Crisanda Georgia, Prof. Badea Mariana şi Prof. Bumbaru Mihaela. Cursanţii au dobândit competenţe (cunoştinţe, deprinderi, atitudini) şi aptitudini ce permit dezvoltarea unui plan structural al calităţii, îmbunătăţirea actului profesional, utilizarea unor metode pentru creşterea calitătii muncii în echipă, acumularea unor strategii valoroase pentru a introduce, implementa şi susţine un sistem de calitate.
Cele trei cadre didactice beneficiare ale celui de-al doilea stagiu de formare, au acumulat experienţe valoroase, ce pot fi consolidate în procesul de predare-învăţare-evaluare, prin noi strategii şi metode de predare şi învăţare în vederea obţinerii unui înalt act educaţional al calităţii.
Acest curs a facilitat împărtăşirea experienţei didactice cu colegi din alte ţări, formându-se un grup dinamic, creativ prin schimbul de bune practici, astfel încât au fost selectate idei de la alte ţări care ar putea fi încorporate sau transferate în propria practică educativă. Grupul a fost format din 17 profesori aparţinând unor ţări ca România (7: 3 din Craiova, 1 din Slobozia, 2 din Ploieşti, 1 din Timişoara), Belgia (4), Turcia (3), Germania (1), Italia (1), Islanda (1).
Cunoaşterea diferenţelor şi asemănărilor între ţările participante a rezultat dintr-o mai bună înţelegere şi respect, în urma unui dialog deschis, interacţiune şi formare multiculturală.

Colaborarea între participanţii la acest curs, precum şi cu organizatorii cursului continuă şi în prezent prin e-mail, pe platforma LinkedIn unde s-a creat un grup şi prin intermediul blogului http://tlqcourse.tumblr.com/http://tlqcourse.tumblr.com 

spot_img
spot_img

Politica