sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Culinar. Magiun de prune

 Ne îndreptăm cu paşi repezi spre sfârşitul lunii august, denumit în popor Gustar, pentru că acesta e momentul în care gustăm din toate roadele verii. Ceea ce o să vă prezentăm aici cu greu s-ar putea numi reţetă, pentru că magiunul are un singur ingredient, prunele, Acestea   trebuie să fie de înaltă calitate: bine coapte, aromate şi dulci, această „dulceaţă” neconţinând strop de zahăr. Cuvântul “magiun” provine din Turcia, dar la noi, acest preparat a pătruns pe altă filieră, dinspre vest. 
Pentru preparare, avem nevoie de prune coapte în cantitate de măcar două kilograme, cântărite fără sâmburi. Nu merită să faci magiun din mai puţin de atât. Prunele se spală bine, apoi se rup în două, îndepărtându-se sâmburii. Apoi se pun curăţate într-un vas, preferabil un cazan sau o oală de fontă. Se aşează oala la foc mediu şi în scurt timp prunele vor pluti în propriul sirop.   Se reduce focul la mic şi se amestecă bine, insistând pe fundul vasului, nu cumva să se prindă magiunul. Dacă se prinde, acesta va avea un gust de afumat şi nu va mai fi la fel de plăcut. Fierberea se continuă ceasuri bune, până când magiunul scade la mai puţin de jumătate din volumul iniţial, amestecând conştiincios la fiecare 10 minute. Pentru un magiun consistent, care se desprinde de pereţii vasului, trebuie să se fiarbă 6 ore. Cu cât se fierbe mai mult, magiunul devine mai concentrat şi mai închis la culoare.   Ca să reziste vreme îndelungată în cămară fără să se altereze, borcanele în care se va păstra magiunul trebuie să fie extrem de curate şi atent sterilizate. Aşezăm borcanele   pe o tavă metalică şi le introducem în cuptorul rece, pe care apoi îl încălzim la 150-180 de grade, menţinând această temperatură jumătate de oră. Lăsăm borcanele să se răcească în cuptor, apoi le scoatem. Capacele folosite pentru sigilarea borcanelor se spală atent, apoi se pun într-un castron termorezistent şi se toarnă deasupra lor  apă clocotită, în care se lasă câteva minute. Magiunul fierbinte se toarnă în borcanele aşezate pe o tavă metalică (metalul va prelua şocul termic şi astfel sticla nu va plesni), se înfiletează capacele şi se răstoarnă imediat cu fundul în sus. Se păstrează în această poziţie 5-6 minute, apoi borcanele se reaşează în poziţia firească şi se lasă să se răcească. 

Politica