vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bani pentru disponibilizații RAAN

3,7 milioane lei vor fi alocați din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2015 pentru plata drepturilor legale ale angajaţilor Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin ce vor fi disponibilizaţi în prima etapă a programului de disponibilizări. Un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens a fost publicat pe site-ul Ministerului Energiei. 

La data elaborării Planului de disponibilizare, respectiv 27 iulie 2015, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, aflată în insolvenţă, avea un număr de 2.195 salariaţi.
Prin acest plan se propune disponibilizarea a 2.045 de salariaţi, în două etape.
Astfel, potrivit documentului publicat pe site-ul aministratorului judiciar, 1.525 de salariați ar urma să fie disponibilizați începând cu 1 octombrie 2015, iar alți 520, în etapa a doua, începând cu data de 31 martie 2016.
Acel document arată că salariații disponibilizați ar urma să primească indemnizație de șomaj și venit de completare. În primele 12 luni de la disponibilizarea primilor 1.525 de salariați, aceștia ar urma să primească suma de 1.740 lei, iar în următoarele 12, câte 1.200 lei.
“Măsura luată, de disponibilizare de personal, este concordantă cu măsura reducerii activităţii regiei prin oprirea controlată a instalaţiilor datorată faptului că, atingându-se nivelul maxim necesar unităţilor 1 – 4 de la CNE Cernavodă pe întreaga perioadă de operare, statul nu mai achiziţionează la rezerva de stat cantităţi de apă grea ce nu mai sunt justificate, iar planul de reorganizare al administratorului judiciar nu identifică alţi beneficiari care să preia cantităţile de apă grea ce mai pot fi produse prin continuarea activităţii”, se precizează în Nota de fundamentare.
Ca urmare a constituirii unui volum de arierate către bugetul de stat şi către diverşi furnizori, care depăşea posibilităţile şi resursele financiare de plată ale RAAN, pentru evitarea unor executări silite impuse de creditori, cu efecte majore asupra regiei, în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85/2013 a fost declanşată procedura insolvenţei la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta – Turnu Severin, activitatea acesteia desfăşurându-se în baza unui Plan de reorganizare elaborat de administratorul judiciar, aprobat de creditori şi admis de Tribunalul Mehedinţi.
În conformitate cu prevederile legale privind constituirea rezervelor de apă-grea destinată unităţilor de la Centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) achiziţionează de la operatorul economic specializat cantităţile necesare, fondurile pentru achitarea acestora fiind asigurate de la bugetul de stat prin Ministerul Afacerilor Interne.
Ca urmare a faptului că, în urma inventarierii cantităţilor de apă grea achiziţionate până în prezent, s-a atins nivelul maxim necesar stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr 20/2015, statul nu mai achiziţionează noi cantităţi de apă grea. Întrucât, planul de reorganizare nu a identificat alţi beneficiari pentru produsul apă grea, a rezultat necesitatea opririi controlate a producţiei de apă grea, printr-o decizie a administratorului judiciar, cu efecte asupra reducerii activităţii regiei şi redimensionarea necesarului de personal, se mai menţionează în Nota de fundamentare, potrivit sursei citate.

 

Politica