sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sculpturi cu tema „Tudor Gheorghe” vor decora orașul

Artiști inspirați de creația maestrului Tudor Gheorghe vor sculpta în piatră de Vratsa sau în marmură de Rușchița, timp de o lună de zile. De asemenea, artistul craiovean Gabriel Rizea va ciopli în lemn patru băncuțe inspirate din Anotimpurile lui Tudor Gheorghe (două dintre ele fiind deja finalizate). În luna august, Centrul Multifuncțional din Bănie este transformat în atelierul de creație al sculptorilor poposiți din mai multe colțuri ale lumii: Michael și Anna Rofka (Germania), Tibor Farkas (Germania), Andrej Mitevski (Macedonia), Vlad Dan Perianu (București), Ana Maria Negară și Alin Neacșu (Iași), Gabriel Sitaru (Câmpina), precum și craiovenii Lucian Irimescu, Virgil Pumnea și Laurențiu Dimoiu. Simpozionul internațional de sculptură „Drumuri Brâncușiene” a ajuns la a treia ediție. A debutat chiar sâmbătă, de 1 august când maestrul Tudor Gheorghe și-a aniversat ziua de naștere. În acest an, organizatorii au realizat un concurs de proiecte unde participanții au arătat dinainte viziunea asupra operelor pe care le vor face.

„Anul acesta este un an de excepţie, pentru că tabăra de sculptură este dedicată maestrului “Tudor Gheorghe”, care împlineşte chiar astăzi (nr. sâmbătă) frumoasa  vârstă de 70 de ani şi îi urăm “La mulţi ani”. Anul acesta am selectat sculptorii în urma proiectelor pe care le-au depus. Până acum alegeam câţiva sculptori, le dădeam piatra şi ei se decideau după ce vor face din ea. De data acesta am zis să îi lăsăm pe ei dinainte să ne spună şi să putem să comandăm piatra în funcţie de alegerea lor. Unii au dorit să lucreze în marmură, alţii în piatră de Vratsa. Fiecare şi-a primit blocul de piatră dorit, şi din 25 de proiecte am selectat 10. În mod normal ar fi trebuit să alegem 8, aşa s-a întâmplat în fiecare an, dar pentru că lucrările au fost realmente de excepţie, am zis să alegem 10 proiecte. Cu totul excepţional este invitat şi un artist în lemn, artistul craiovean Gabriel Rizea, care s-a apucat deja să sculpteze în lemn “Anotimpurile” lui Tudor Gheorghe”, a declarat primarul Lia Olguța Vasilescu.

Maestrul Tudor Gheorghe a fost prezent la inaugurarea taberei de sculptură și a declarat că se simte onorat că 11 artiști vor lucra pe durata întregii luni să dea viață unor pietre ce fac trimitere la creația sa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„E minunată această idee, din punctul meu de vedere este excepțională. Mă onorează și sunt chiar bucuros. Mă uit la aceste pietre care curând vor deveni vii. Am avut marea bucurie în viaţă să cunosc mari artişti, mari sculptori şi ştiu ce înseamnă dăruirea şi lucrul în piatră sau lemn. După ce stai câteva nopţi cu Marcel Guguianu, după ce îl cunoşti pe Vlad sau Gicu Apostu, sigur că ai un sentiment ciudat când te întâlneşti cu altă generaţie, cu alţi tineri artişti şi abia aştept să văd ce a putut să inspire muzica şi creaţiile mele. E un lucru extraordinar că ei şi-au găsit în cântecele mele, în poemele pe care le spun rezonanţe artistice şi că pot să ilustreze într-un fel libertatea lor. Este un gest creator și nu poate fi nici o clipă pus sub semnul cenzurii sau a altora. Sunt ideile lor și să dea Domnul să fie inspiraţi şi să aibă putere de muncă pentru că nu e deloc uşor ca dintr-un asemenea bloc de piatră să faci un lucru delicat. Nu mi s-a mai întâmplat așa ceva. Am avut multe surprize în viața mea, dar una de asemenea amploare, care să şi dăinuie, să şi rămână în oraşul acesta al nostru este extraordinară. Mai am câteva sculpturi făcute de amatori, cu dragoste, fără dar și poate, ba am două făcute și de profesioniști, am un bronz făcut de un sculptor din Moldova, este mai veche, de un profesionist care nu mă văzuse niciodată, dar în timp ce era la studii la Moscova m-a văzut cântând, când apăream la televiziunea română, i-a plăcut atât de mult încât a zis că trebuie să îmi facă un bust. Mai am un bust făcut de un prieten din America, dar asemenea dimensiuni și în piatră nu”, a precizat Tudor Gheorghe.

Inițial, după ce vor fi finalizate, operele de artă vor fi duse în fața Teatrului Național Marin Sorescu, pentru ca cetățenii să le poată observa pe toate într-un loc, după cum a precizat, primarul urbei. Ulterior, ele vor fi amplasate pe Calea București.

„Ne-am gândit să le amplasăm pe Calea București care se reabilitează. Până la sfârșitul acestui an o să avem un bulevard nou-nouț, este artera principală a Craiovei, cea mai vizitată din oraș pentru că tranzitează de la un capăt la altul dinspre București către Timișoara și în scuaruri ca să aibă vizibilitate maximă vor fi amplasate aceste statui. Una dintre ele şi care îl simbolizează mai mult pe Tudor Gheorghe va fi chiar la intrarea în oraşul Craiova, acolo unde scrie Craiova”, a precizat Lia Olguța Vasilescu.

Simpozionul internațional de sculptură “Drumuri Brâncușiene” este organizat de Casa de Cultură “Traian Demetrescu” și Primăria Municipiului Craiova. O statuie care îl va înfățișa pe maestrul Tudor Gheorghe realizată de Vlad Dan Perianu din București, un labirint al Anei Maria Negara din Iași sunt o parte din operele de artă ce vor fi sculptate de artiști, până la sfărșitul lunii august.

Politica