luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cât şi cum se feresc craiovenii de caniculă

E luna iulie şi e neobişnuit de cald. Însă, oamenii par să nu mai fie atât de afectaţi. Peste 40 de grade la soare nu sunt puţine. Centrul Craiovei este plin de oameni, chiar şi pe o astfel de vreme. Craiovenii nu se feresc de căldura soarelui cât ar trebui.  Cu toate acestea, comparativ cu alte judeţe, la noi, au fost puţini oameni căzuţi pe stradă în ultimele zile. Astfel, în Dolj , în ultimele trei zile, şapte persoane au căzut în stradă din cauza căldurii. Numărul solicitărilor la Ambulanţa Dolj a scăzut de la o zi la alta, de la 247, sâmbătă, la 200, luni.

Fie sunt la plimbare cu copiii, fie îşi rezolvă treburile în oraş, oamenii sunt nevoiţi să iasă din casă. Mulţi spun că nu fac nimic deosebit pentru a se proteja de caniculă. Majoritatea consumă lichide, dar nu multe, se îmbracă, dar nu neapărat în culori deschise şi caută umbra. Poate craiovenii sunt mai rezistenţi, asta  pentru că nu fac nimic special şi nu se feresc să încalce regulile.

Ce spun craiovenii

Policlinica Buna Vestire Craiova

O femeie mai în vârstă mărturiseşte că: ,,Stau la umbră. Cred că mă îmbrac adecvat. Beau apă toată ziua. Eu fiind bătrână, evit soarele, nu prea ies afară. Acum avusei nişte treabă. Acum e foarte cald afară. Şi noaptea-i cald”. 
,,Beau apă, stau acasă în curent. Mănânc zarzavaturi şi cam atât”, afirmă o altă persoană.

Sanda Zamfir, face parte dintre cei care încearcă să respecte sfaturile medicilor: 
,,Mă feresc de caniculă purtând pălărie, dar deocamdată nu e cazul. Consumăm multe lichide, caut umbra şi mă îmbrac adecvat. Nu ne-a venit rău până acum. Nu ţin geamul deschis în casă, pentru că am făcut cândva o pareză şi mi-e teamă. Folosim aerul condiţionat suficient şi locuim la etajul I. Iar dedesubt avem BCR-ul, care n-are spaţii încălzite şi în sufragerie e foarte bine, e  pe nord o parte, iar pe cealaltă vine foarte târziu căldura. N-avem nevoie, folosim foarte puţin aerul condiţionat. Foarte puţin folosim aerul condiţionat, îmbrăcăminte din bumbac. Facem baie în fiecare zi. Rezistăm, deocamdată. Locuim aproape de English Park şi căutăm să mergem pe lângă clădiri să nu ne fie cald”. 
Soţul femeii spune că se fereşte la fel de cădură, foloseşte aceleaşi măsuri. 

,,Consum cât mai multe lichide,încercând să stau la umbră. Acum am fost nevoită să ies din casă. Trebuie să completez nişte acte de practică. Culorile sunt în funcţie de starea de spirit. Nu port neapărat culori deschise. Până acum nu am solicitat Ambulanţa. Avem şi umezeala asta prin oraş, care încearcă să menţină iarba cât mai udă. Şi cred că sunt nişte factori care ne ajută”, afirmă Daniela.  

,,Mai stau la umbră, mai mănânc o îngheţată, stau în casă. Consum lichide, dar nu chiar aşa mult. Ar trebui mai mult. Nu mă simt deshidratată. Îmbrăcămintea e mai subţire. Acum, ce ai, în aia te îmbraci.  Port ochelari de protecţie. Pălăria am lăsat-o acasă, că am plecat mai de dimineaţă. Cremă de protecţie nu folosesc, merg mai pe la umbră. Nu am probleme cu soarele sau cu inima. Mănânc fructe, stau mai mult în casă când e căldură mare. Acasă, am aer condiţionat. Îl ţin în bucătărie şi se aeriseşte în toată casa. Avem camerele pe partea cu umbra şi e bine. Nu e cald în apartament, e plăcut”, mărturiseşte o craioveancă.   

 ,,Încalc regulile. Tolerez bine căldura. N-am nevoie de măsuri speciale”

Alina-Ioana Nisipeanu, studentă la Farmacie, crede că în vederea protejării caniculei, se pot avea în vedere o serie de măsuri, dintre care cea mai importantă este hidratarea organismului cu apă, ceai, supă, lubeniţă. Asta pentru că: ,,organismul are nevoie de lichide mai mult ca oricând”, spune ea. După apă, ceaiurile diuretice şi sucurile naturale din fructe asigură hidratare optimă. Cine iese, să poarte neapărat haine în culori deschise din bumbac, in. Consideră că, de mare ajutor sunt şi mâncărurile uşoare şi 2-3 duşuri reci şi scurte pe zi, iar la final, cine suportă, să se răcorească 1 minut cu apă rece: ,, Un lucru bine ştiut este acela că o dietă echilibrată combinată cu exerciţii fizice regulate poate îmbunătăţi tonusul general al organismului. Fructele şi legumele proaspete sunt o sursă bogată de vitamine şi minerale. Eu am probleme cu hidratarea. Încerc să nu ies din casă între orele acelea critice. În rest, cam încalc regulile. Tolerez bine căldura. N-am nevoie de măsuri speciale”.  

Primordial, în timpul caniculei, este hidratarea organismului

Recomandările Direcţiei de Sănătate Publică Dolj pentru populaţie sunt destul de stricte: ,,Evitarea expunerii prelungite la soare între 11 şi 18. Să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; pe parcursul zilei sunt binevenite duşurile călduţe, fără a se şterge de apă. Zilnic, să se bea, între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 şi 20 de minute. Să nu se consume alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Consumul de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. De asemenea, o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă, şi să se evite activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc).” 

Printre recomandările date  de medici pentru prevenirea apariţiei îmbolnăvirii în rândul copiilor se află: ,,Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode. Nu va fi scos din casă decât in afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu căciuliţă pe cap. Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete si foarte bine spălate. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzator cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi”.

Politica