joi, mai 16, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Platformă de job-uri, pentru studenţii Facultăţii de Litere

Un proiect inovator de care se vor bucura studenţii craioveni a fost lansat luni. Este vorba despre o platformă online de locuri de muncă care, potrivit reprezentanţilor universităţii, va începe să fie funcţională din toamnă, odată cu începerea anului universitar. Această platformă, http://ofertestudenti.ro, a fost creată în baza proiectului POSDRU “Facilitarea tranziţiei de la studiu la piaţa muncii a studenţilor filologi şi a celor de la comunicare, prin servicii integrate şi inovatoare”. Obiectivul general al acestui proiect a fost acela de a consolida cunoştinţele accumulate de către studenţii Universităţii din Craiova din cadrul Facultăţii de Litere prin activitatea practică aferentă fiecărei specializări, ca o primă etapă în dezvoltarea acestora. Grupul ţintă al acestui proiect a numărat nu mai puţin de 460 de studenţi care au avut posibilitatea să activeze în diferite centre de practică din Craiova şi, totodată, au beneficiat şi de vizite de studiu în alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti sau Cluj. 

“Urmează ca studenţii, împreună cu mediul de afaceri şi universitatea, ca liant, să realizeze integrarea studenţilor pe piaţa muncii. Domeniul platformei este http://ofertestudenţi.ro. În cadrul acesteia cele mai importante secţiuni sunt forumul de discuţii, unde dorim ca studenţii să se înregistreze şi să posteze subiecte atractive pentru activitatea lor viitore şi, foarte importantă, secţiunea de job-uri. Aici dorim ca atât companiile care sunt partenere în proiect şi cu care am semnat convenţii de practică, iar studenţii au lucrat, să se înregistreze şi să adauge job-uri. Acestea sunt configurabile în funcţie de specificul companiei şi cerinţele care vor fi în viitorul apropiat vor fi modificate. Mesajul pe care vrem să îl transmitem astăzi este acela de a sugera studenţilor şi companiilor să se înregistreze în cadrul platformei pentru ca acest instrument să devină funcţional. Vrem din toamnă ca acest instrument să funcţioneze la parametri optimi. Toţi cei 460 de studenţi din grupul ţintă şi tot mai multe companii, nu numai din Craiova, ci din Oltenia, chiar România, încercăm să le atragem să îşi posteze job-urile în primul rând la noi pentru studenţii din grupul ţintă. Ei sunt vizaţi, dar se pot înscrie şi alţi studenţi pe acest site”, a spus lect. univ. dr. Claudiu Popîrlan, informatician în cadrul proiectului. 

Potrivit responsabilului cu grupul ţintă, Carmen Banţa este important ca studenţii să se înscrie pe această platformă, deoarece aceasta reprezintă o şansă pentu ei în a-şi găsi un loc de muncă. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Cred că este o şansă pentru fiecare student de a-şi putea anticipa un viitor loc de muncă ţinând cont că încercăm să luăm legătura cu tot mai multe firme, fie de stat, fie particulare care pot să-şi posteze oferta, iar studentul poate fi chemat şi online la un interviu. Încercăm să mobilizăm toată facultatea, în special Facultatea de Litere. În mare parte pot accesa şi alţii această pagină, dar preferabil ar trebui să fie grupul ţintă şi Facultatea de Litere. Este inedit pe proiectele POSDRU legate de practica de specialitate este singurul proiect care are această platformă din toate proiectele derulate în cadrul universităţii”, a declarat Carmen Banţa, responsabil grup ţintă în cadrul proiectului. 

 “Proiectul acesta duce la angajare, dar nu angajează el însuşi”

Nicolae Panea, decanul Facultăţii de Litere s-a adresat studenţilor prezenţi la eveniment şi le-a transmis că acest site doreşte să facă o relaţie între piaţa muncii şi studenţi şi că nu proiectul este cel care angajează, ci doar facilitează angajarea. 

“Practic este un sistem de intermediere, iar voi luaţi legătura cu firmele. Mi se pare mult mai eficient aşa decât să vă punem într-o vitrină şi să nu vă aleagă nimeni. Asta este continuarea logică a unui proiect. Proiectul acesta duce la angajare, dar nu angajează el însuşi. este practic sinteza a ceea ce am făcut noi până acum. El strânge numele vostru în acelaşi timp cu numele firmelor care până acum au participat la workshop-uri. acesta este prima treaptă, iar după aceea se va îmbogăţi şi cu cât se va îmbogăţi ne va arăta că noi am avut o idee foarte bună şi în acelaşi timp voi aţi făcut o relaţie foarte bună cu firmele respective. Este practic oglinda facultăţii noastre pentru piaţa muncii”, Nicolae Panea.

Impactul site-ului, vizibil după un an

Decanul Facultăţii de Litere a mai transmis şi faptul că impactul platformei lansată luni va fi vizibil abia după un an, iar atunci vor fi trase concluziile şi, dacă va fi nevoie, se vor face modificări.

“Noi suntem convinşi că impactul teribil ala cestui site va fi după un an de zile. De la 1 octombrie tutelajul nu va înceta, relaţia cu studenţii care au făcut parte din acest proiect nu va înceta şi îi vom ruga să continue într-o formulă mai puţin susţinută, dar mai mult focusată această relaţie cu proiectul. În acelaşi timp vom ţine legătura cu toate acele firme care au binevoit să participe la workshop-urile noastre. Experienţa acelor firme şi a voastră, angajările pe parcursul acetui an vor fi toate foarte bine publicitatea pe parcursul acestui an. De asemenea vor fi foarte bine publicitate într-o formă foarte directă în cadrul Facultăţii de Litere. La anul, pe vremea aceasta vom trage bine şi vom aduna şi vom vedea dacă ideea noastră a fost bună sau dacă nu a fost bună, iar în condiţiile acestea vom merge mai departe cu un proiect de acest gen sau vom încerca să îl adaptăm, să îl facem mai bun”, a mai spus Nicolae Panea, decanul Facultăţii de Litere.

Politica