sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Monitorizarea laser a operelor brâncuşiene, la jumătate de drum

Prima etapă de monitorizare prin laser a operelor brâncuşiene a fost finalizată, urmând ca a doua să aibă loc în toamnă, iar un pachet integral al datelor constatate de specialişti să fie făcut public în luna noiembrie a acestui an, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Roxana Rădvan, coordonatorul Centrului de Excelenţă pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice (CERTO) din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, citat de AGERPRES.

"Echipa care a fost prezentă aici a fost alcătuită permanent din şase persoane cu schimbarea câtorva colegi pe parcurs, iar alţi cel puţin trei au fost activi în timp real la sediul institutului la Măgurele. Am avut activităţi fructuoase, care ne-au ajutat să ne apropiem de un pachet care defineşte din punct de vedere fizico-chimic obiectele studiate, Poarta sărutului, Masa tăcerii, care este încă în proces de monitorizare şi o parte din analize au fost făcute la Coloană fără sfârşit, unde vom reveni. Ne aşteptăm să avem rezultate în timp foarte scurt, care ţin de caracterizarea obiectelor şi a posibilităţii de a exprima comportarea lor în timp", a precizat Roxana Rădvan.

Aceasta a mai afirmat că deocamdată nu se impune o restaurare sau o intervenţie de urgenţă asupra operelor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

"Deja avem achiziţionate date referitoare la structura suprafeţei, la toate dimensiunile, la toate denivelările, accidentele de suprafaţă, ele sunt inventariate în cel mai modern şi precis mod, orice raportare va fi farmaceutic evidenţiată. Presupun că vom lucra pe viitor cu microbiolog specialist pe monumente. Întotdeauna, un monument presupune un proces periodic de restaurare şi de monitorizare, de întreţinere. Decizia aceasta se va lua bazându-ne pe analize. Până la acest moment nu este o urgenţă. Un pachet integral al datelor îl vom avea undeva în luna noiembrie, dar un prim raport îl estimez la sfârşitul lunii august", a declarat aceasta.

Directorul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare "Constantin Brâncuşi", Doru Strâmbulescu, mai arată AGERPRES, a declarat că va fi constituită o echipă pluridisciplinară care va analiza toate datele.

De asemenea, se are în vedere realizarea unui sistem de monitorizare prin senzori a întregului ansamblu brâncuşian.

"Suntem la finalul unei prime etape a monitorizării operelor brâncuşiene, suntem în măsură, în acest moment, să vă prezentăm câteva concluzii preliminare, urmând ca, în etapa următoare, să se facă analiza tuturor datelor culese. Este o primă etapă, urmează o nouă etapă în luna octombrie, atunci când vom finaliza aceste proceduri. Referitor la fierul care s-ar afla în Poarta sărutului, în urma analizei radar s-a demonstrat că nu există niciun fel de fier în acest monument. Suntem în curs de a constitui o echipă pluridisciplinară de specialişti, sperăm ca în octombrie să o avem constituită, astfel încât toată baza de date să fie analizată şi să se ia deciziile cele mai bune, să se alcătuiască acea strategie de intervenţie. Avem în vedere punerea la punct a unui sistem de monitorizare prin senzori a întregului ansamblu, astfel încât să avem date în timp real despre tot ce se petrece în zona ansamblului", a precizat Doru Strâmbulescu.

 

Politica