sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Străinii, impresionaţi de Craiova

Ajunse în Craiova printr-un program de voluntariat care va dura şase săptămâni, două studente din Hong-Kong şi Grecia au fost de acord să ne împărtăşească impresiile lor despre oraşul nostru. Impresii care sunt unele dintre cele mai bune şi se referă în special la Centrul Istoric, care  face Craiova să arate ca un adevărat oraş european. Totodată, tinerele au mărturisit că le place modul de viaţă al localnicilor care, totodată, sunt foarte prietenoşi şi primitori, chiar dacă nu toţi ştiu limba engleză. 

“Prima mea impresie despre Craiova a fost în legătură cu modul de viaţă al oamenilor. Cei de aici par a avea un mod împăciuitor şi relaxant de a trăi. Aici sunt cafenele şi baruri peste tot, iar oamenii se pot relaxa înăuntru. Este o diferenţă între oraşul meu, Honk-Kong unde stilul de viaţă este unul cu mult mai cu multă presiune şi se trăieşte într-o altă viteză. Îmi place arhitectura istorică din centrul oraşului care reflectă o omagine culturală a aunui oraş din Europa. Ceea ce nu îmi place este vremea pentru că este mult prea cald pentru mine. Dacă stau să mă gândesc cred că aş putea locui aici pentru o perioadă scurtă. Îmi place modul de viaţă al localnicilor”, ne spune Ka Lai Chow, studenta din Hong-Kong. 

Poate că, uneori, suntem mai răi unii cu alţii, noi între noi, românii. Dar atunci când ne vin musafiri devenim foarte ospitalieri şi primitori şi facem tot posibilul pentru ca aceştia să plece cu o impresie bună de la noi. O impresie bună despre localnici are şi studenta străină venit de pe un alt continent care spune că, în ciuda faptului că nu vorbesc engleză, încearcă să comunice şi sunt prietenoşi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Oamenii de aici sunt foarte prietenoşi şi primitori. Pentru că nu au prea mulţi turişti aici în Craiova mulţi oameni nu vorbesc engleză, dar ne primesc bine şi încearcă să comunice cu noi. Când suntem în magazine la cumpărături şi chiar şi în taxi ne simţim binevenite de localnici”, mai afirmă Ka Lai Chow.

Chiar dacă noi ne-am obişnuit cu oraşul şi Parcul Nicolae Romanescu ori arhitectura Centrului Istoric nu ne mai impresionaează, iată că străinilor le place şi ar putea alege chiar să locuiască aici, ba chiar ar recomanda Craiova prietenilor lor ca destinaţie turistică.

„Pot spune că da, aş recomanda Craiova şi România prietenilor mei pentru a o vizita. Craiova este ca un oraş mic cu tot ceea ce îţi trebuie. Alte oraşe din România pe care le-aş recomanda ar mai fi Braşov, Sibiu sau Cluj care au decoruri frumoase şi monumente istorice”, spune tânăra venită din Asia.

Mâncarea tradiţională românească a impresionat-o pe Ka Lai Chow care spune că mămăliga i-a plăcut foarte tare. Pe lângă altele, ea a mai gustat şi salam şi papanaşi de gustul cărora a rămas impresionată.

Am rugat-o pe Ka Lai Chow să caracterizeze oraşul în trei cuvinte, iar acelea au fost : relaxant, istoric, incitant. Totodată, despre Centrul Istoric, tânăra venită din Asia ne spune că este un loc foarte drăguţ.

“Îmi place arhitectura foarte mult. Tot acolo au multe restaurante drăguţe şi baruri unde oamenii se pot simţi bine”, mai spune tânăra studentă din Hong-Kong.

Am stat de vorbă şi cu o studentă care locuieşte pe meleagurile Europei, mai exact în Grecia. Chiar dacă ţara de la Mediterană este una turistică unde ai ce vizita, tânăra a mărturisit că a fost impresionată atunci când a văzut centrul oraşului, iar despre oameni spune, la fel ca Ka Lai Chow că sunt prietenoşi. Printre altele, craiovenii s-au arătat foarte solidari şi îngrijoraţi de situaţia acutală din Grecia.

“Când am văzut centrul oraşului, pentru prima dată, am fost cu adevărat impresionată de arhitectura care este foarte diferită de ţara mea. Am putut vedea că oraşul Craiova este un oraş frumos. Ceea ce îmi place cel mai mult în Craiova sunt oamenii. Sunt mereu foarte prietenoşi şi politicoşi cu noi. Parcul Romanescu este şi el unic şi frumos. Nu cred că aici este ceva care să nu îmi placă în acest oraş. Am văzut că oamenii de aici au un alt mod de viaţă, diferit de al meu şi da, aş putea trăi aici. Bine, cred că oamenii de aici nu sunt învăţaţi cu străinii, dar când realizează că nu putem vorbi română încearcă de fiecare dată să ne facă să înţelegem ceea ce vor să ne transmită. Pentru mine, venind din Grecia am văzut români care sunt foarte bine informaţi cu ceea ce se întâmplă în ţara mea şi sunt foarte îngrijoraţi şi foarte solidari”, afirmă Georgia Statiri, studenta din Grecia.

Și Georgia Statiri ne spune că ar recomanda oraşul nostru pentru a fi vizitat de prietenii lor. 

”Da, aş recomanda Craiova pentru prietenii mei pentru a o vizita. În ciuda faptului că este un oraş mic, este un loc pe care cineva trebuie să-l viziteze şi să îi admire frumuseţile”, Georgia Statiri.

Despre mâncarea românească tânăra spune că nu se aştepta să o impresioneze atât de mult. Spune că îi plac micii, iar papanaşii sunt preferaţii ei la desert.

“Mâncarea tradiţională românească!!! Nu m-aş fi aşteptat să îmi placă atât de mult. Dintre felurile de mâncare cel mai mult îmi plac micii, iar ca desert nu voi uita niciodată papanaşii”, mai spune tânăra din Grecia.

Cele trei cuvinte cu care tânăra din Grecia a caracterizat Craiova au fost: liniştită, verde şi prietenoasă.

În final, întrebată despre Centrul Istoric al Băniei, Georgia Statiri ne-a spus că este unul dintre locrurile pe care le iubeşte în acest oraş.

“Aşa cum am spus şi la început, Centrul Istoric este unul dintre lucrurile pe care le iubesc în acest oraş. Detaliile clădirilor şi spaţiul pentru oameni pentru a se plimba şi a-şi petrece noaptea printre frumoasele lumini îmi plac foarte mult”, a încheiat Georgia Statiri, studenta din Grecia.

Politica