sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

72 de ani de la Nașterea lui Adrian Păunescu

20 iulie 1943, ziua în care s-a născut omul care a creat ,, tineret în adidași, generație-n blugi”. Adrian Păunescu, poetul, criticul literar, eseistul, directorul de reviste, publicistul, textierul, scriitorul, traducătorul și omul politic român, a fost comemorat timp de trei zile în Cetatea Băniei.

,,Există nişte tineri marcaţi de folk şi rock/ Ce au nevoie-n ţară de spirit şi de toate”, spunea poetul într-una dintre operele sale. Acei tineri și mulți alți iubitori de poezie și muzică folk au fost prezenți sâmbătă seara în Piața ,,Frații Buzești” , unde acorduri de chitară au răsunat până în noapte în amintirea Cenaclului de altă dată.

Deja cu tradițe, Festivalului Internațional “Adrian Păunescu” s-a aflat la a treia ediție. Iar organizatorul acestuia, cel ce duce numele poetului mai departe și încearcă să păstreze aprinsă Flacăra, Andrei Păunescu a declarat pentru Jurnalul Olteniei, în urmă cu ceva timp, că ,,în cultură lucrurile noi sunt de fapt lucrurile vechi făcute tot bine, realizate cu temeinicie. Pentru noi românii este greu să facem lucrurile la fel de bine, desigur, împrospătându-le. Festivalul Internațional de Poezie va avea același format, vor concura autori de limba română indiferent de vârstă și de profesie. Vor fi și premii destul de consistente, lucru rar sau chiar unic, dacă ne gândim că în general să dau doar niște diplome. Spectacolul «Remember Cenaclul Flacăra» va fi nu neapărat o reeeditare a edițiilor precedente, ci tot o formă cât se poate de amplă și de generoasă a pieselor susținute de membrii Cenaclului Flacăra. Evident, vor fi unele modificări, unii artiști care nu au venit în anii trecuți vor fi acum, iar alții din anii precedenți nu au putut veni acum”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mircea Vintilă, Victor Socaciu, Ducu Bertzi, Vasile Șeicaru, Emerich Imre, Magda Pușkaș, George Nicolescu, Valentin Moldovan, Vasile Mardare, Cristian Buică, Vali Șerban, Octavian Bud, Raul Cârstea, Mădălina Amon, Andrei Păunescu și trupa “Totuși”, au urcat rând pe rând pe scenă, sâmbătă la apus, și au cântat în memoria celui ce i-a molipsit cu plăcerea muzicii. Și ca în fiecare an, când microfoanele s-au închis, sunetul încă vuiește în public și versurile pieselor răsună din gurile folkistilor.

Acum, în Craiova ,, există nişte tineri cu tenişi şi cu blugi”, se numesc Generația Folk și duc mai departe versurile poetului, în acordurile chitărilor.

 

spot_img
spot_img

Politica