vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Admitere Medicină: În prima zi de înscrieri la UMF au fost depuse 80 de dosare

Deşi Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova este implicată într-un scandal de amploare, după ce cinci cadre universitare şi o secretară a Universităţii au fost acuzate că au luat şpăgi de la studenţi pentru examene, tinerii care îşi doresc o carieră în medicină continuă să caute să studieze în facultăţile de profil din Craiova.

Încă din prima zi de înscrieri nu mai puţin de 80 de absolvenţi de liceu şi-au depus dosarul pentru un viitor în medicină.

În prezent, mulţi dintre medicii români aleg să plece în străinătate pentru o carieră mai bine plătită. Lucrul acesta nu îi sperie însă acum pe absolvenţii de liceu care vor o carieră în medicină. Dacă în anii anteriori prima zi de înscrieri nu arăta pomiţătoare şi în 2013 doar 33 de dosare au fost depuse, iar în 2014 numărul dosarelor de înscriere creştea cu de două ori mai mult, la 62 de dosare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cei mai mulţi dintre absolvenţi s-au înscris la Medicină, Farmacie şi Asistenţă Medicală Generală. Astfel 41 de absolvenţi şi-au depus dosarul pentru Medicină, 13 pentru Farmacie, 11 pentru Asistenţă Medicală Generală, 8 Tehnică Dentară, 5 pentru Medicină Dentară şi doar două dosare au fost depuse pentru Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare.

Numărul persoanelor care vor să se formeze în medicină a crescut, însă rămâne de văzut câţi dintre aceştia vor rămâne să şi profeseze în România.

 

Din 1970, UMF Craiova formează medici

În anul 1970 apărea, pentru prima dată la Craiova, Facultatea de Medicină şi Farmacie. La 10 februarie 1970 apare Decretul de înfiinţare a Facultăţii de Medicină din Craiova în cadrul Universităţii din Craiova. Decretul a precizat că Institutul de Medicină şi Farmacie din Bucureşti va acorda sprijin metodologic, didactic şi ştiinţific noii facultăţi. Inaugurarea Facultăţii de Medicină din Craiova a avut loc la data de 1 octombrie 1970, odată cu noul an universitar. Facultatea îşi deschidea porţile pentru cei 101 studenţi ai anului I de studiu. În 1976, a absolvit facultatea prima promoţie de medici formaţi la Craiova. În continuare facultatea a dat anual promoţii de 150-200 absolvenţi, medici români, în facultate studiind, alături de studenţi români şi studenţi străini de pe tot globul. Din anul 1998, Parlamentul României a înfiinţat prin Legea nr. 119/05.06.1998 Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova prin desprindere de Universitatea din Craiova.

În prezent Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova are în structura sa patru facultăţi: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Farmacie şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală.

Facultatea de Medicină are specializarea Medicină (6 ani) şi ultima promoţie de Fiziokinetoterapie (5 ani). Facultatea de Medicină Dentară are specializările Medicină dentară (6 ani). Facultatea de Farmacie are specializarea Farmacie (5 ani). Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală are patru specializări: Moaşe (4 ani), Asistenţă medicală generală (4 ani), Tehnică dentară (3 ani) şi Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare (3 ani), respectiv o filială la Drobeta-Turnu Severin pentru specializarea Asistenţă medicală generală. 

Programul de studii universitare de masterat în derulare este "Managementul unităţilor de sănătate" cu durata de 4 semestre.

 

685 de locuri disponibile

În ceea ce priveşte numărul de locuri pentru şcolarizare în anul 2015, Universitatea de Medicină şi Farmacie are la dispoziţia candidaţilor 345 de locuri la buget şi 340 la taxă. La Facultatea de Medicină sunt scoase la concurs 210 locuri la buget şi 80 locuri cu taxă, la Facultatea de Medicină Dentară – 44 de locuri la buget şi 75 cu taxă, la Facultatea de Farmacie – 29 de locuri la buget şi 70 cu taxă, la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) – 62 locuri la buget şi 115 cu taxă. Pentru cetăţenii Republicii Moldova care au absolvit licee din România sunt subvenţionate de la buget trei locuri alocate admiterii la studii în învăţământul universitar. Senatul U.M.F din Craiova a repartizat cele trei locuri astfel: un loc pentru programul de studii Medicină, un loc pentru programul de studii Medicină Dentară,  un loc la programul de studii Farmacie. 

Candidaţii de etnie romă au alocate prin ordin MECTS, un număr de 5 locuri la buget din numărul total de locuri repartizate pentru ciclul de studii universitare de licenţă UMFCV pentru anul universitar 2015-2016. Locurile repartizate candidaţilor romi le asigură acestora admiterea pe criterii minimale (media 5,00) şi scutirea taxei de şcolarizare.

 

 

 

Politica