sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gospodării din Dolj, păzite de inundaţii

Şapte localităţi din Dolj sunt acum ferite de inundaţiile ce apăreau din cauza pârâului Raznic. Este vorba de proiectul „ Regularizare pârâu Raznic în zona localităţii Greceşti – confluenţă râu Jiu, judeţul Dolj” implementat de ABA Jiu, din fonduri europene. Proiectul a avut ca scop stabilizarea albiei minore a pârâului Raznic în zona localităţilor Greceşti, Ţiu, Cernăteşti, Corniţa, Raznic Oghian, Predeşti şi Breasta, punându-se în siguranţă gospodăriile din zonă şi evitarea producerii unor dezastre.

Proiectul a survenit ca urmare a precipitaţiilor abundente şi a scurgerilor de pe versanţi din perioada 13 – 15 martie 2006, după cum reiese din Raportul de sinteză emis de Sistemul de Gospodărire al Apelor Dolj, vizat de Prefectul judeţului şi a evaluărilor din trimestrul III.2005. Din cauza secţiunii reduse a albiei, cât şi a gradului mare de colmatare pe raza localităţilor Greceşti, Cernăteşti şi Breasta, au fost afectate 16 case, 28 poduri şi podeţe, 4,85 km drumuri judeţene şi comunale, 832 ha teren agricol şi un număr de 172 fântâni.

„Este vorba de proiectul regularizare pârâu Raznic în zona localităţii Greceşti, şi toate localităţile din aval şi până în comuna Breasta. În fiecare localitate, în funcţie de natura terenului, de situaţia topo-geotehnică au fost proiectate lucrări şi executate. Proiectul a fost realizat din fonduri europene, pe zona Greceşti este prima localitate în care s-au executat lucrări, avem 1725 metri de regularizare de râu, 1725 protecţii de mal pereu din dale, încă 1725 pe celălalt mal şi în amonte, este un parapet pe malul stâng şi drept, câte 600 metri pe fiecare mal. Lucrarea este finalizată, urmând ca înainte de recepţie, anumite corecţii, plapeţi care nu s-au pus încă, să fie montaţi. De asemenea, în aval avem localităţile Cernăteşti, Ţiu, Raznic, Predeşti. Şi acolo sunt lucrări fie de îndiguire în funcţie de natura terenului, fie lucrări din betoane cu pereu, protecţii de maluri, lucrarea încheindu-se în localitatea Breasta cu un zid de sprijin din beton. Suntem pe ultima sută de metri înainte de recepţia acestor lucrări. Putem să spunem că odată cu aceste lucrări aceste localităţi sunt ferite de inundaţii, întrucât lucrările au fost proiectate şi executate conform strategiei naţionale de apărare împotriva inundaţiilor, la un debit de 1%.Este noua strategie în domeniul apelor, în ce priveşte riscul la inundaţii. Dacă până acum vorbeam de lucrări cu probabilitate de depăşire de 5%, aceste lucrări sunt dimensionate la un debit mult mai mare, de 1%, deci aceste localităţi vor fi protejate de inundaţii în perioadele în care urmează din acest moment”, Marian Talău, director ABA JIU.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primarul comunei Greceşti este mulţumit de lucrările realizate.

„Din 2005 încoace, un număr de 7-8 gospodării au fost mereu sub ape şi încă o dată am ocazia să mulţumesc conducerii ABA Jiu pentru că am realizat un proiect într-adevăr util. Numai în Greceşti au fost indundate 9 gospodării şi pe o latură şi pe cealaltă a râului”, a declarat Marcel Corîci, primarul Greceşti.

Lucrările propuse pentru amenajarea pârâului Raznic sunt corelate cu lucrările hidrotehnice existente, sau prevăzute în zonă şi în întreg bazinul hidrografic Jiu.

Regularizarea cursului de apă va fi încadrată în planurile de amenajare complexă a bazinului şi se vor respecta următoarele prevederi generale: reglementările tehnice privind asigurarea durabilităţii, siguranţei în exploatare, funcţionalităţii şi calităţii construcţiilor; sistematizarea teritorială din punct de vedere al dezvoltării social-economic şi al potenţialului turistic; la încadrarea în mediul riveran, să fie cuprinse în special variante ale amenajărilor care îmbogăţesc şi înfrumuseţează peisajul, în special la traversarea localităţilor, în lungul căilor de comunicaţie, precum şi în zonele turistice.

Tronsonul aflat în studiu este situat între satul Busu, comuna Greceşti şi confluenţa pârâului Raznic cu râul Jiu. Amenajarea albiei în zona menţionată era necesară pentru stoparea şi prevenirea fenomenelor de eroziune, punându-se în siguranţă gospodăriile din zonă şi evitarea producerii altor evenimente neplăcute. Prin realizarea lucrărilor de amenajare ale albiei s-a asigurat stabilizarea albiei minore a pârâului Raznic în zona localităţilor Greceşti, Ţiu, Cernăteşti, Corniţa, Rasnicu Oghian, Predeşti şi Breasta, îndeplinind cerinţele temei de proiectare. Pentru stoparea fenomenului de eroziune de mal au fost necesare lucrări de protecţie a acestuia. Scopul investiţiei este asigurarea continuităţii liniei de apărare eliminând pericolul inundării localităţilor mai sus menţionate.

Calculele hidraulice efectuate au pus în evidenţă faptul că pe tronsonul analizat se produceau depăşiri ale malurilor şi digurilor de apărare (acolo unde acestea există), fiind afectate localităţile Greceşti, Ţiu şi Corniţa. În urma trasării limitei de inundabilitate au fost stabilite lucrările necesare pentru apărarea împotriva inundaţiilor a localităţilor stăbătute de râul Raznic.

Având în vedere gradul avansat de încărcare cu vegetaţie şi de colmatare a albiei râului Raznic, conducând astfel la o capacitate mică de transport a acesteia, au fost realizate lucrări care să asigure scurgerea, şi anume lucrări de amenajare a albiei pe o lungime totală de 15 425 metri.

 

 

 

 

 

Politica