sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pot începe lucrările de reabilitare a pistei aeroportului

Consilierii judeţeni din Dolj au aprobat, ieri, darea în administrarea Aeroportului Internaţional din Craiova a unui teren de 9.447 mp, care va fi pus la dispoziţia constructorului pentru organizarea şantierului

 

Lucrările de reabilitare a infrastructurii de mişcare a Aeroportului Craiova urmează să fie demarate de antreprenorul care a câştigat licitaţia, firma AZVI din Spania. Investiţia din fonduri europeane vizează reabilitarea pistei de aterizare-decolare, reabilitarea şi extinderea căilor de rulare şi a platformei de îmbarcare-debarcare, construirea unei noi reţele de canalizare pluvială şi a drenajelor aferente noilor suprafeţe de mişcare, precum şi modernizarea sistemului de balizaj, inclusiv a iluminatului platformei de operare. Pentru a putea fi respectat termenul de finalizare a proiectului, în scopul reluării zborurilor şi semnarea altor contracte cu operatori noi, se impune ca lucrările de reabilitare a infrastructurii de mişcare a Aeroportului Craiova să înceapă cât mai repede, se arată în Raportul privind darea în administrare a terenului de circa 9.500 mp către aeroport.

În acest sens, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa a explicat cât de important este acest pas pentru dezvoltarea aeriană a zonei noastre.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Aşa cum anticipam la ultima şedinţă ordinară, exista de atunci posibilitatea de a organiza o şedinţă extraordinară în cursul acestei săptămâni, în special pentru unul dintre punctele importante de pe ordinea de zi, respectiv pentru darea în administrarea aeroportului a unei suprafeţe de teren, pe care să o poată folosi pentru organizarea de şantier a firmei, care a câştigat licitaţia proiectului de reabilitare a infrastructurii şi dorinţa noastră de a termina cât mai repede, cel puţin partea de asfaltare a pistei şi de rezolvare a problemelor pentru ca zborurile să poată să înceapă cât mai repede, respectiv din această toamnă”, a afirmat Ion Prioteasa, în cadrul unei conferinţe de presă.

În afară de acest punct, pe ordinea de zi au mai fost votate alte trei: “Planul urbanistic zonal – Zona Aeroport Craiova”; modificarea devizului general al proiectului “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj”; numirea consilierului judeţean Dorel Luică ca membru al Autorităţii Teritoriale de Odine Publică Dolj, în locul lui Marcel Marcea.

 

Medici craioveni au salvat viaţa unui polonez

 

Tot în cadrul şedinţei extraordinare, de joi, din cadrul Consiliului Judeţean Dolj a fost prezentat un caz emoţionant în care medicii aeroportului şi SMURD au salvat viaţa unui polonez. 

Astfel, un avion care venea din Grecia şi mergea spre Polonia, având la bord un bolnav aflat în comă indusă a aterizat de urgenţă pe Aeroportul Internaţional din Craiova. Modul în care s-a mişcat personalul medical al aeroportului, personalul de la SMURD, a fost absolut impresionant, practic i-a salvat viaţa acestui om.

În acest sens, directorul Aeroportului Internaţional Craiova, Mircea Dumitru, a relatat intervenţia medicilor craioveni.

“Pe data de 12 iunie, ACC Bucureşti ne-a solicitat ca un avion care venea din Grecia şi mergea spre Polonia, la bord având un pasager aflat în comă indusă, să aterizeze de urgenţă pe pista de la Craiova. Imediat după ce au primit acceptul, au solicitat turnului de control ca dotările noastre medicale să fie prezente pe pistă la aterizare pentru a se interveni în timp scurt. Buteliile de oxigen care erau în avion aveau defecţiuni, pacientul aflându-se în pericol de moarte. În acelaşi moment, elicopterul SMURD revenea dintr-o misiune şi le-am solicitat medicilor să aterizeze lângă avion. Le-am cedat cadrelor medicale din avion patru butelii, două pe care le aveam în ambulanţa şi două din elicopter, medicii noştri au oprit buteliile lor pe care le-au reparat. Săptămâna trecută a venit curierul şi ne-a adus buteliile cu o scrisoare de mulţumire. Pacientul a fost salvat”, a explicat Mircea Dumitru, directorul Aeroportului Internaţional Craiova. 

 

Irinei a făcut show în şedinţa CJ

 

Dincolo de probleme aflate pe ordinea de zi, la primul punct, consilierul judeţean Marian Irinei a atins un alt subiect, sensibil, însă care nu avea nicio legătură cu temele discutate.

“Intervenţia mea de astăzi va fi mai consistentă. De la început vreau să fac precizarea că nu se pune problema să nu votăm acest proiect. Aeroportul din Craiova este un proiect emblematic pentru Consiliul Judeţean Dolj, un proiect de succes, cu care ne mândrim toţi de aici, care am avut o contribuţie şi trebuie lăudaţi, fără îndoială”, şi-a început Irinei pledoaria.

“Există şi lucruri pe care noi le scăpăm din vedere şi cred că ar trebui să ne aplecăm mai mult către oamenii din teritoriu, cei cărora odată la patru ani mergem şi le cerem votul, pentru că au foarte multe neajunsuri. Mă despart câteva zile de o întâlnire pe care am avut-o la 30 km de Craiova. Cum am ajuns acolo, Dumnezeu ştie. Vă spun sincer că am rămas siderat. Uitaţi de toţi şi nebăgaţi în seamă, la 30 km de Craiova, într-o comună a unui stat european îşi duc viaţa aproape 700 de suflete. În satul Căciulatu din comuna Terpeziţa, povara vieţii celor de acolo o simţi imediat ce parcurgi acel drum de 9 km, un sat al disperării. Străbat aproape zi de zi acest judeţ, stau de vorbă cu tot felul de oameni, pentru că, în fond, de asta am fost ales consilier judeţean. Sunt la primul mandat de consilier judeţean, dar tot aici în sală văd consilieri judeţeni aflaţi la al doilea mandat, sau chiar la al treilea. Nu vreau să sune ca o ofensă însă vreau să vă întreb, stimaţi colegi, când aţi fost ultima dată în aceste sate? Nu vă văd decât prin poze, pe facebook, prin scene amenajate, lăudând primarii dumneavoastră. Atât! Am întrebat oamenii respectivi când au văzut ultima dată un parlamentar în zonă. Mi-au spus că de la alegeri nu au mai văzut primarul, dar un parlamentar…”, a spus Marian Irinei.

În scurt timp, consilierii locali şi-au pierdut răbdarea şi au încercat să-l oprescă pe Irinei, care a replicat: “Am făcut apel la răbdare. Voi spune şi la diverse”. Apoi s-au votat celelalte puncte aflate pe ordinea de zi, însă la “Diverse” nu a mai intervenit nimeni.

 

 

 

Politica