duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mai avem nevoie de semnături pentru referendum

Grupul de Acțiune civică din Craiova dorește să mulţumească tututor cetăţenilor, care au sprijinit ideea ca în Bănie să se inițieze un referendum cu privire la obiectivele nucleare de la Kozlodui. În momentul de față, chiar dacă inițial autoritățile locale nu doreau un astfel de pas din cauza fricii că cetățenii nu se vor prezenta la vot, iar referendumul va fi un fiasco, în momentul de față acestea au transmis că sprijină această acțiune a Luminiței Simoiu, lector, dr. ing. Facultatea de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii din cadrul Universităţii din Craiova, .Astfel că, aceasta a dorit să transmită mulțumiri publice, dar, totodată, să le reamintească locuitorilor din Craiova că numărul de semnături încă nu este strâns și se face un apel la aceștia pentru mobilizare și strângerea ultimelor semnături necesare.

“Grupul de Acțiune civică din Craiova dorește să mulțumească tuturor cetățenilor care au susținut și susțin în continuare iniţiativa noastră de a solicita autorităţilor locale organizarea unui referendum pe tema noilor obiective nucleare de la Kozlodui şi anume: construirea unei noi unităţi nucleare de mare putere, construirea unui megadepozit de deşeuri radioactive de 350 000 tone şi prelungirea cu cca 30 a celor două reactoare aflate în funcţiune la Kozlodui ( care ar trebui închise în 2017 şi 2019)”, Luminița Simoiu, lector, dr. ing. Facultatea de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii din cadrul Universităţii din Craiova.

 

Craiova, în pericol

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Totodată, Luminița Simoiu transmite, din nou, că în cazul construirii unui nou obietiv nuclear în Bulgaria, lângă Dunăre, viața cetățenilor Craiovei ar fi pusă în pericol.

“Având în vedere deficienţe grave din punct vedere tehnic, se apreciază că realizarea şi punerea în funcţiune a acestor noi obiective nucleare vor pune în pericol viaţa locuitorilor din zonele de risc, în care este inclusă şi Craiova ! Precizăm ca municipiul Craiova se află la cca 60 km faţă de Kozlodui. Accidentele de la Centralele nucleare de la Cernobîl şi Fukoshima au arătat că impactul transfrontalier şi efectele radiaţiilor nuclere emise ca urmare a acestor accidente se manifestă pe distanţe care ajung la mii de km. Specialiştii în domeniul medical asociază incidența crescută a bolilor de cancer, inclusiv tiroidian şi la copii, precum şi cazurile de copii născuţi cu malformaţii grave, într-o creştere alarmantă în ultimii ani, cu efectele radiaţiilor nucleare cauzate de şi de aceste accidente”, a mai spus Luminița Simoiu.

Astfel că, Grupul de Acţiune Civică informează craiovenii că acţiunea de strângere de semnături în sprijinul organizării referendumului pe tema noilor obiective nucleare de la Kozlodui continua până la realizarea numărul de 13.000, reprezentând 5% din numărul cetăţenilor Craiovei care au drept de vot.

“Vom înştiinţa cetăţenii printr-un comunicat de presă atunci când vom atinge acest prag impus de legea administrației locale”, a adăugat cadrul didactic al Universității din Craiova.

Grupul de Acţiune Civică din Craiova, a transmis la Ministerul Mediului şi Apelor obiecţiile formulate de specialiştii consultaţi prin dezbaterile publice pe care le-a organizat începând cu sfârşitul lunii ianuarie 2015, referitoare la aceste obiective nucleare. Aceste obiecţii au fost puse şi la dispoziţia autorităţilor locale cărora le-a solicitat, organizarea unei mese rotunde, pe acestă tematică. Grupul de acţiune civică a sugerat ca la acestă masă rotundă, alături de autorităţile locale, să participe reprezentanţi ai APM Dolj, specialişti şi public interesat.

 

Voluntarii mulțumesc autorităților locale

 

Grupul de Acţiune Civică apreciază, de asemenea, deosebita deschidere a autorităţilor locale de a colabora cu societatea civilă dând curs solicitării organizării acestei acţiuni, care a avut loc pe data de 12 iunie la sediul Primăriei Craiova.

La masa rotundă care a avut loc în prezenţa presei şi la care au participat Lia Olguța Vasilescu, edilul Băniei, membrii ai Grupului de Acţiune Civică, condus de dr. ing. Luminiţa Simoiu, specialişti şi public interesat.

“La discuții, care s-au desfăşurat într-un mediu amiabil şi deosebit de deschis, s-au subliniat deficiențele tehnice grave ale proiectelor asupra cărora urmează să fie consultată populaţia prin referendum precum şi modul lipsit de transparență în care au fost desfăşurate dezbaterile ințiale cu oficialii bulgari. La începutul discuţiilor dna primar, a prezentat rezultatul sondajului de opinie on-line, organizat de Primărie pe acestă temă. Acesta a indicat că în proporţie majoritară participanţii la chestionar şi-au exprimat dezacordul cu obiectivele nucleare de la Kozlodui şi a precizat că în decurs de o săptămână va pune la dispoziţia Grupului de Acţiune Civică un raport solicitat de Primăria Craiova factorilor cu atribuţii în specifice în domeniu, precum ISU şi DSP.
D-na primar şi-a exprimat din nou temerea că organizarea referendumului, în situaţia neparticipării la vot a cetăţenilor, astfel încât acesta să fie validat, ar putea să aibă un impact negativ în demersurile ulterioare de stopare a obiectivelor nucleare de la Kozlodui. Eu am dat asigurări că în perioda următoare, grupul meu, având sprijinul mass-media şi evident al specialiştilor în domeniu, îşi va intensifica acţiunile de informarea a populaţiei, referitor la efectele unui posibil accident nuclear la Kozlodui datorat noilor obiective nucleare”, Luminița Simoiu.

Luminiţa Simoiu a mai precizat că are încredere în simţul civic al craiovenilor şi a garantat că toate aceste acţiuni vor determina populația oraşului să participe în proporție mare la vot, exprimându-şi astfel, opţiunea referitoarea la aceste obiective nucleare. La finalul discuţiei, Lia Olguța Vasilescu a afirmat că dacă se vor strânge toate semnăturile necesare conform legii, autorităţile locale vor analiza posibilitatea finanţării şi vor organiza referendumul, dând astfel cetăţenilor ocazia de a fi consultaţi în mod democratic asupra obiectivelor nucleare, care pun în pericol viaţa populaţiei din zonele de risc nuclear şi afectează ireversibil mediul.

“Grupul de Acțiune Civică își exprimă satisfacţia pentru rezulatul discuţiilor şi pentru deschidrea manifestată de autorităţilor locale de a colabora şi susţine acţiunile societăţii civile pe acest subiect”, a încheiat Luminița Simoiu, lector, dr. ing. Facultatea de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii din cadrul Universităţii din Craiova.

Tabelele pentru stângerea de semnături în vederea organizării referendumului cu privire la depozitul de deșeuri nucleare de la Kozlodui se pot ridica de la sediul  “Jurnalul Olteniei”,    din Craiova,  strada  Sf. Dumitru, nr. 3, etaj 4.

Totodată, la inițiativa de a strânge toate cele 13.000 de semnături cât mai repede, se alătură și JCI Craiova. Tabelele mai pot fi găsite și online pe  www.jcicraiova.ro  sau pe pagina de Facebook a asociației JCI Craiova. Persoana de contact este Cătălin Zamfir, telefon 0723. 66. 31. 00.

Pentru mai multe detalii despre pericolul de la Kozlodui și despre cum pot fi procurate tabele cu semnături, o puteți contacta pe Luminița Simoiu, inițiatoarea acestui demers, la numărul de telefon 0722. 66. 35. 39.

 

 

Politica