joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Micuţii pictori, premiaţi

În ultima săptămână de şcoală, aproximativ 50 de elevi au fost premiaţi pentru picturile realizate. Fundaţia „Cuvântul care Zidește” a Arhiepiscopiei Craiovei, a organizat, miercuri, o expoziţie de icoane în cadrul Festivalului „Icoana, fereastră spre cer”. Micuţii pictori s-au întrecut cu diferite picturi pe lemn, sticlă şi pânză ale Sfântului Ioan Gură de Aur. Concursul s-a adresat tuturor categoriilor de elevi, de la şcolile primare şi gimnaziale, dar şi liceu, iar elevii au fost premiaţi cu diplome, cărţi şi materiale de pictură.

"Festivalul "Icoana, fereastră spre cer" a ajuns anul acesta la ediţia a IX-a. Desfăşurăm acest festival în fiecare an cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu. Este un concurs de pictură icoane şi se adresează tutror categoriilor de elevi, pe diferite secţiuni, desen, acuarelă şi pictură pe lemn, sticlă sau pânză. Prin acest festival încurajăm elevii de toate categoriile să se implice şi să îşi arate cunoştinţele în legătură cu religia, dar şi cu desenul. În fiecare an este stabilită o temă, iar anul acesta tema concursului a fost Sfântul Ioan Gură de Aur pentru că este an omagial. Ne bucurăm de participarea a peste 50 de elevi, asta înseamnă că şi profesorii sunt interesaţi şi mai departe transmit elevilor. Premiile constau în cărţi şi acuarele, materiale de pictură, diplome pentru toţi copiii, indiferent dacă au luat sau nu premii", a spus Cristina Stamatoiu, director executiv la fundaţia „Cuvântul care Zidește”.

La festivitatea de premiere din cadrul evenimentului, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, le-a înmânat micuţilor premiile câştigate şi a vorbit despre talentul acestora, care reflectă o parte din ceea ce trăiesc.

Policlinica Buna Vestire Craiova

"Arta se transmite prin suflet şi este coordonată de ceea ce simţim. Toate aceste picturi sunt pe scene religioase, sfinţi, mântuitorul Iisus Hristos şi scene biblice. Toate acestea arată că preocuparea copiilor este spre icoană, spre lumea metafizică, lumea îngerilor şi apoi şi culoarea pe care au ales-o, le-a fost şi sfătuită şi îndemnată să o aibă în minte şi apoi în practică. Aceste desene arată cât de înalte sunt trăirile acestora, apoi bineînţeles şi icoana pe sticlă care are cu totul o altă tehnică, au reuşit să redea culoarea şi cu imaginea, cu chipul. Sunt chiar talente vizibile, sunt unele care au o anumită prelucrare şi altele care au ajuns la nişte performanţe care pot fi consemnate într-un catalog de picturi de acestea, de desene. Bineînţeles că toate au ca parte dominantă sentimentul religios, sentimentul de viaţă, datorate orelor de religie, învăţăturii de acasă", a spus Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu.

Lucrările micuţilor artişti au fost evaluate de profesorii de la secţia de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie.

"Toate lucrările ar fi meritat premiul întâi, ne-a fost foarte greu să facem o departajare între ele, toate lucrările au fost foarte frumoase, sunt copii talentaţi, merită să lucreze în continuare pentru că se vede că au evoluat spre frumos şi spre bine. Chiar dacă mie şi colegei mele ne-a fost foarte greu să alegem, ne-am axat pe modul de reprezentare al personajelor, pe gamele cromatice folosite, pe cât de bine au ştiut sub îndrumarea profesorilor să realizeze aceste reprezentări, aceste icoane, aceste acuarele, aceste picturi în desene şi să exprime cât mai bine, atât imaginea pe care au dorit-o cât şi starea sufletească care le-a fost transmisă, şi pe care noi am receptat-o din punct de vedere al privitorului", a spus Gabriela Maradare, profesor secţia de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie.

Picturile câştigătoare au rămas la fundaţia „Cuvântul care Zidește”, care pe viitor intenţionează să realizeză şi un catalog cu imagini ale celor mai bune lucrări.

 

 

Politica