vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

De Sânziene, ne îmbrăcăm în ie

Craiovenii sunt așteptați, miercuri, 24 iunie, la un spectacol special, în centrul orașului, îmbrăcați în ie, alături de soliștii și orchestra Ansamblului Folcloric “Maria Tănase”

Conducerea Ansamblului Folcloric “Maria Tănase” va organiza un eveniment deosebit, la care sunt așteptați oameni, îmbrăcați în ie, de toate vârstele.

“Este evenimentul meu de suflet, pentru că de când sunt manager al Ansamblului «Maria Tănase», mi-am dorit foarte tare să realizăm un asemenea eveniment. Este vorba despre o cinstire a bluzei tradiționale românești, a iei. Evenimentul se numește «Craiova se îmbracă în ie», și ne dorim, ca prin acest eveniment, cât mai mulți craioveni, și cât mai multe craiovence să participe și să se îmbrace în ie, atât autentică, dar și stilizată. Este un eveniment dedicat tuturor claselor sociale, tuturor vârstelor, îi așteptăm pe toți îmbrăcați în ia românească”, a declarat Oana Bică, managerul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Cea mai autentică ie, premiată

Înainte de concertul propriu-zis de muzică populară, va avea loc o paradă a costumelor, urmând să se desfășoare și un concurs.

“Începând cu ora 18.00 ne vom vedea cu toții în Piața Prefecturii, îmbrăcați în cămașa tradițională românească. Apoi va avea loc o paradă a costumelor populare, ne vom îndrepta spre Centrul Vechi, unde va avea loc un spectacol organizat de Ansamblul Folcloric «Maria Tănase», un spectacol mare, de Sânziene. Vom avea și un concurs, vom premia cea mai autentică ie, și, de asemenea, cea mai fotogenică apariție, după ședința foto realizată de Bogdan Dănescu”, a mai punctat directorul Ansamblului Folcloric “Maria Tănase”, Oana Bică.

La eveniment sunt așteptați să fie prezenți câteva sute de participanți, urmând să fie organizat și un atelier de creație.

“Evenimentul va fi unul grandios, pentru că se anunță, deja, câteva sute de participanți și este un eveniment pe care îl organizăm cu ajutorul Primăriei Craiova și sub egida Asociației «Craiova – Capitală Culturală Europeană». Se înscrie în evenimentele care duc această luptă ca orașul nostru să devină Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Vom avea și un atelier de creație de coronițe, de Sânziene. Cei care vor veni cu flori vor învăța să realizeze coronițe. Sunt convinsă că fetele vor fi foarte curioase să facă aceste coronițe. Vom încheia cu un mare spectacol în care vor fi prezenți Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Liviu Dică, Lavinia Bîrsoghe, Cristian Bănățeanu, Marius Măgureanu, Aneta Șișu, Liliana Popa, Ciri Mayer și, bineînțeles, dansatorii Ansamblului «Maria Tănase»”, a mai spus Oana Bică.

 

Nicu Crețu și Ionel Garoafă bucuroși că sunt părtași la un spectacol tradițional

Dirijorul Ansamblului Folcloric “Maria Tănase”, Nicu Crețu, a marcat însemnătatea acestui eveniment.

“Pentru acest eveniment deosebit, venit la timpul potrivit, pentru că observ că tot mai multă lume vine la folclor, l-am pregătit în mod deosebit. Acordăm o atenție specială costumului popular, acestei minunate ii și le mediatizăm cât putem de bine. Varietatea folclorului românesc, în general, și a celui oltenesc, în special, rezidă din frumusețea și varietatea costumului popular și a materialului muzical românesc. Sunt convins că la acest eveniment, tinerii care vor veni în scenă, vor realiza o minunată broderie pentru covorul folclorului românesc, pe care noi îl dăruim iubitorilor de folclor. Prin spectacolele pe care le avem noi, cei de la Ansamblul Folcloric «Maria Tănase», promovăm costumul popular românesc. Acest lucru este una dintre caracteristicile succesului nostru”, a afirmat maestrul Nicu Crețu.

Coregraful Ansamblului Folcloric “Maria Tănase”, maestrul Ionel Garoafă, a precizat că la eveniment vor fi prezenți și amatori ai dansului popular, în afara dansatorilor profesioniști.

“Pentru acest spectacol special, secția de dans a pregătit un repertoriu de jocuri populare oltenești. Pe lângă colegii noștri de la Ansamblul «Maria Tănase» am căutat să aducem și colaboratori, ansambluri de copii de la Ișalnița, Pielești, Maglavit, Leu și de la Colegiul “Ștefan Velovan”, pentru ca acești copii să iubească jocul popular și să-l promoveze și ei, la rândul lor, când vor fi mai mari. Spectacolul va fi excepțional, pentru că, pe lângă noi – profesioniștii – vor veni și amatorii, care vor încerca să se apropie de noi, să dea tot ce este mai bun din ei, să fie la înălțimea unui spectacol de calitate. Sunt convins că vor veni mulți prieteni ai iilor, fete și băieți, nu doar fetele. Într-adevăr, fetele sunt frumoase, dar să vină în număr cât mai mare toți cei care iubesc portul popular”, a conchis Ionel Garoafă.

 

Programul manifestărilor:

Ora 18.00, Piaţa Mihai Viteazul. Doamne și domni, fete şi băieţi îmbracaţi în ie sau  cămaşă tradiţională, în cazul bărbaţilor, sunt aşteptaţi pentru paradă. Parada va începe la ora 18.15 și se va desfășura pe traseul Piaţa Mihai Viteazul, Palatul Telefoanelor, Centrul Vechi.

Ora 18.45, Centrul Vechi – ședință foto realizată de fotograful profesionist Bogdan Dănescu pentru participanţii îmbrăcaţi în ie. După sedinţa foto, vom începe concursul la care se va premia cea mai autentică ie și cea mai fotogenică apariţie îmbrăcată, bineinţeles în ie.

Ora 18.45, Centrul Vechi – spectatorii vor putea participa şi la atelierul de coronițe, unde se vor realiza manual coronițe de Sânziene.

Ora 19.30, spectacol folcloric la care îşi vor da concursul soliştii: Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Marius Măgureanu, Cristian Bănăţeanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Aneta Şişu, Ciri Mayer, Liviu Dică împreună cu orchestra şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”.

 

 

Politica