joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Parcarea subterană, dată în folosință în luna septembrie

Parcarea va avea două intrări, una dinspre Universitate – cu o înălțime de 25 de metri, și una dinspre Calea București – cu o înălțime de 15 metri. Parcarea va fi construită pe două peliere, iar numărul total al locurilor de parcare va fi 619, dintre care 586 pentru autoturisme și 33 de locuri de parcare a vor fi rezervate și pentru motociclete. De asemenea, în incinta parcării vor fi instalate și prize electrice pentru 240 de locuri de parcare. Parcarea va fi dotată și cu două borne de reîncărcare a acumulatoarelor autoturismelor, care folosesc ca sursă de alimentare curentul electric. Parcarea va fi iluminată printr-un sistem care își va modifica gradul de luminozitate în funcție de intensitatea luminii din exterior.

Surse din anturajul Primăriei Craiova au anunțat că parcarea va fi dată în folosință la finalul lunii septembrie.

„Lucrările sunt în avans cu două luni și am înțeles că la sfârșitul lunii septembrie va putea fi utilizată. Va fi o parcare la standarde europene, iar accesul va fi cu plată”, au afirmat sursele noastre.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În urmă cu mai mult timp, viceprimarul Mihail Genoiu a explicat detaliile tehnice ale noii parcări.

„Ieșirea rămâne undeva în zona Universității, cu o bandă de accelerare. Au fost mai multe discuții legate de banda de intrare, despre care era vorba că va fi din strada Romul. Nu, intrarea va fi din Calea București, dar va fi un sas (n.r. – încăpere sau compartiment dintr-un sistem tehnic sau dintr-o instalație, care poate comunica alternativ cu alte încăperi ori cu exteriorul) până la bariera de intrare în parcare, care să preia eventualele mașini ce se aliniază, pentru a nu bloca  Calea București. Parcarea va trebui să fie cu plată, pentru că ea trebuie administrată. Nu este o parcare liberă, în care doar îți lași mașina. Ea va trebui curățată, îngrijită, supravegheată, acele bariere trebuie întreținute, iar omul va plăti o taxă și are siguranța că își va găsi mașina așa cum a lăsat-o”, a punctat Mihail Genoiu.

Va fi pus în valoare amplasamentul Teatrului Național

Amenajările exterioare vor cuprinde lucrări de refacere a terenului. Amenajarea peisagistică va avea în vedere crearea spațiilor verzi care să pună în valoare amplasamentul Teatrului Național ”Marin Sorescu”. Pentru aceasta se vor realiza alei pietonale, trotuare și alei de acces carosabil, se va planta gazon, plante decorative, arbuști și arbori. 

Parcarea va fi dotată și cu sistem de detecție și alarmare la depășirea concentrației de monoxid de carbon, cu sistem de detecție și avertizare la efracție, care va asigura protejarea spațiilor importante din parcare contra pătrunderii persoanelor neautorizate. Tot pentru acest scop, parcarea este prevăzută și cu un sistem de sonorizare și alarmare, care realizează transmiterea de mesaje sonore destinate evacuării unor zone și dirijării personalului către căile de evacuare posibile.

Șoferii sunt mulțumiți că vor avea mai multe locuri de parcare în centru, fie ele și cu plată.

„Este teroare să vii cu mașina acum în centru. Să sperăm că această parcare subterană va rezolva multe dintre problemele de acum. Peste 600 de locuri de parcare înseamnă ceva, chiar dacă vor fi cu plată. Va avea cineva grijă să creeze toate condițiile și atunci mi se pare normal să plătim în plus. Important este să scăpăm de aglomerația din oraș”, a spus Mihai A., de 43 de ani, din Craiova.

Parcarea subterană a Craiovei se construiește integral din fonduri europene, costurile de amenajare ridicându-se la suma de 48,8 milioane de lei.

Politica