vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Orgoliul și încăpățânarea pot distruge relația de cuplu

Orgoliul și încăpățânarea. Acestea sunt, de multe ori, „cheia” insuccesului într-o relație. Faptul că nu suntem dispuși să facem compromisuri sau să înțelegem punctul de vedere al partenerului, ne face, de cele mai multe ori să ajungem la ceartă, considerând că doar noi avem dreptate.

Prin ochii psihologului Mihail Jianu, orgoliul se poate defini ca părere foarte bună, adesea exagerată şi nejustificată, despre sine însuşi, despre valoarea şi importanța sa socială, vanitate exagerată. Astfel că, atunci când simțim că avem foarte mare încredere în noi și că deținem cheia adevărului în relația noastră de cuplu, ar trebui să ne punem, totuși, un semn de întrebare.

Psihologul, într-o discuție cu reporterii „Jurnalul Olteniei”, mărturisește că, în ultima vreme, oamenii care dau vina pe partener în momentul eșecului în cuplu sunt din ce în ce mai mulți. Totodată, acesta consideră că încăpățânarea își are originea în copilărie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Numărul oamenilor care dau vina pe partener este din ce în ce mai ridicat. Asta se datorează lipsei de experienţă, maturitate emoţională, educaţiei sentimentale, stima de sine scăzută, planul afectiv-emoțional instabil, anxietatea, frustrarea. Încăpăţânarea este unul dintre efectele răsfăţului din timpul copilăriei. Ea intră în categoria actelor semivoluntare şi de aceea nu poate fi întotdeauna explicată. La nivelul uman, este o caracteristică a oamenilor cu minţi incapabile de a recunoaşte principii la nivel mai înalt, cu stimă de sine mai scăzută”, spune Mihail Jianu.

Totuși, psihologul atenționează că între orgoliu și încăpățânare există o mare diferență.

„Diferenţa dintre ele este mare. Dacă eşti încăpăţânat poţi să ai orgoliul mai mic, dar dacă eşti orgolios/ mândru ai și gradul de încăpăţânare exagerat de mare”, adaugă Mihail Jianu.

Psihologul recunoaște că este foarte dificil să comunice cu acest gen de oameni, încăpățânați și orgolioși. Despre încăpățânat spune că se plânge mult, iar orgoliosul trebuie să fie mereu în centrul atenției.

“Omul este complex şi interesant, plin de surprize. Comunicarea cu acest gen de oameni se realizează mult mai dificil, scindat şi fragmentat, deoarece, nevoia lor de validare, de apreciere și preamărire, este imensă. Omul încăpăţânat se plânge mai mult, reproşază permanent şi nu este mulţumit de partener, de muncă, familie, prieteni, societate. Cel orgolios este mai sceptic, are aşteptările ridicate, oamenii din jurul lui trebuie să graviteze în jurul lui şi a nevoilor lui. Partenerul / partenarea este întotdeauna vinovată, el / ea nu are nici o vină niciodată”, mai spune psihologul.

Un lucru important pe care l-a subliniat Mihail Jianu este acela că oamenilor le vine greu să-și recunoască propriile probleme.

„De regulă omul nu îşi recunoaşte problemele, temerile, nevoile. Din cauza stimei de sine scăzute, frustrărilor şi neîncrederea în propria persoană nu realizează că au dificultăți în evoluţia lor ca om în primul rând, dificultăţi în comunicare, deficit de socializare. În acest caz soluțiile sunt acceptarea, care este primul pas, apoi rezolvarea, următorul. Aceşti oameni au nevoie de susţinere, înţelegere, acceptare, comunicare specifică nevoilor lor ”, Mihail Jianu.

 

Bărbatul este mai orgolios decât femeia

 

Întrebat despre terapia de cuplu, psihologul spune că înainte ca cei doi parteneri să fie
„confruntați”, terapia este individuală. După ce sunt rezolvate problemele, se procedează la terapia de cuplu, acolo unde psihologul este persoana neutră care încearcă să ajute. Mihail Jianu ne mărturisește că în general bărbatul este cel orgolios în cuplu și cu greu acceptă când greșește.

“În terapia de cuplu în primul rând se lucrează individual până se rezolvă problema/ problemele apoi se face un liant de comunicare între cei doi parteneri, psihologul fiind persoana neutră în terapia de cuplu. Bărbatul este mult mai orgolios decât femeia şi implicit mult mai încăpăţânat. De multe ori, chiar dacă ştie că tu ai dreptate evită să-ţi dea dreptate având impresia că acest lucru îl va face să fie mai puţin bărbat, mai slab. Cel mai greu lucru pentru un bărbat pare să fie acela de a recunoaşte. Vrea să ştie că el deţine controlul. El vrea să aibă dreptate asupra tuturor lucrurilor. Ideal este să fii temperat”.

 

Cel acuzat nu participă la terapia de cuplu”

Un lucru interesant este acela că, cel acuzat de orgoliu și încăpățânare într-o relație este cel care, de cele mai multe ori, refuză să participe la terapia de cuplu. Mihail Jianu ne spune că acest gen de individ este cel care are impresia că este atotștiutor și că poate manageria singur relația.

“De obicei, cel acuzat, nu participă la terapia de cuplu, diferă de la individ la individ. Acesta/ aceasta are falsa impresie că ştie totul, că deţine adevărul suprem, că se poate descurca singur/a şi poate manageria relaţia de cuplu. De obicei partenerul orgolios vine forţat de împrejurări când este amenințat cu despărţirea. Se poate ajunge în situaţii tensionate şi greu de rezolvat pe cale paşnică. O persoană orgolioasă este şi o persoană foarte încăpăţânată care nu acceptă alte păreri decât pe ale sale. De aici se ajunge la un conflict. Cel mai deştept încearcă să cedeze.

Soluţiile sunt uşor de găsit, spune psihologul, dar foarte greu de aplicat.

“Aceste persoane nu îşi doresc să fie contrazise şi nici să li se facă observaţii. Probabil că aţi auzit de multe ori replica "nu fac asta sau ailaltă pentru că îmi zici. Nu-mi mai zice şi voi face". În funcţie de personalitatea, caracterul, motivaţia şi educaţia individului poate varia numărul de ședinte de la 10-12 la 20-25. Depinde de consecvența lui /ei de a participa la şedinţele de consiliere psihologică, de dorinţa de evoluţie, motivaţie”, Mihail Jianu.

Mihail Jianu recunoaște că este interesant și provocator să lucreze cu oameni încăpățânați și orgolioși, totodată fiind motivat în a găsi punctele bune și frumoase în acești oameni.

“Este interesant, provocator şi mă motivează să găsesc punctele bune, pozitive şi frumoase la aceşti oameni. Trebuie precizat că joacă un rol important copilăria şi familia lor. Dacă individul a avut o copilărie cu un grad ridicat de devalorizare afectivă, emoţională îşi pune amprenta asupra caraterului şi personalităţii acestuia”, mai spune Mihail Jianu.

 

Sfatul psihologului

Mihail Jianu spune că există și oameni care recunosc faptul că exagerează, însă consideră că nu se pot schimba. Totodată, psihologul îi sfătuiește pe aceștia să se debaraseze de trecut și să nu mai caute scuze puerile și să accepte că pot învăța orice de la oricine.

 “Unii oameni recunosc faptul că exagerează, dar consideră că nu pot să schimbe, devenind sclavii propriii minţi. Îi sfătuiesc să se debaraseze de trecut, să nu mai caute scuze puerile şi să transpire căutând evoluţia şi dezvoltarea personală în modul consecvent, să aibă motivaţie şi voinţa să accepte că pot învăţa orice de la aproape oricine. Singura condiție de bază este să depăşască şabloanele şi ideiile preconcepute care sunt inutile. Pur şi simplu este mai bine să te concentrezi pe lucrurile mari şi importante decât pe cine are sau nu dreptate. Primul pas este să înţelegem de unde vine orgoliul şi apoi să-l transformăm într-o rampă de lansare în dezvoltarea personală”, încheie psihologul Mihail Jianu.

 

Politica