sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Severineanul Ghidel, omul de afaceri din scaunul cu rotile

Are circa 60 de angajaţi în subordine o cifră de afaceri de 200 de miliarde lei vechi anual şi a pus pe picioare o fermă ecologică de creşterea porcilor, de 1 milion de euro. Este povestea de succes a unui om ţintuit în scaunul cu rotile din 1989 care după suferinţa cumplită nu s-a dat bătut. A pornit de la un nivel de sărăcie de nu avea bani nici să-şi crească fetiţa. Ambiţios, optimist, tenace dar şi iubit de Dumnezeu, cum îi place să spună, severineanul Constantin Ghidel, demonstrează că viaţa este frumosă chiar şi din scaunul cu rotile.

Constantin Ghidel, singurul om de afaceri în scaun cu rotile, din judeţ şi poate din ţară s-a născut perfect sănătos într-o familie de ţărani modeşti din satul mehedinţean Nicolae Bălcescu arondat oraşului Vânju Mare. Silitor la învăţătură acesta nu s-a lăsat până nu a absolvit Facultatea de Mecanică din Timişoara şi imediat după aceea s-a angajat ca inginer mecanic la o fabrică din Severin.Apoi s-a căsătorit cu Eugenia care i-a dăruit la scurt timp o fetiţă pe nume Liliana dealtfel singurul lor copil. Locuiau împreună la parterul unui bloc din municipiu Drobeta-Turnu Severin . Toate au fost bune şi frumoase până în anul 1983 când a început calvarul. Constantin Ghidel povesteşte că i-a plăcut foarte mult să joace fotbal şi la un moment dat în timpul unei partide încinse cu colegii şi prietenii s-a pomenit cu dureri cumplite pe coloana vertebrală, amorţeli pe şoldul stâng şi fără control asupra piciorului de pe aceeaşi parte a corpului. Verdictul medicilor la care a apelat când a constatat că e gata să paralizeze a fost crunt: chist intramedular şi şanse minime chiar şi de supravieţuire. Din 1983 şi până în 1989 a fost supus la numeroase intervenţii chirurgicale complicate pentru a putea fi salvat de la moarte. La Spitalul nr.9 din Bucureşti -,,Bagdasar”- a trecut prin mâna mai multor medici renumiţi cum ar fi Arsene, Panoza sau Exercian. ,, Am suferit mai multe operaţii şi complicaţii de-a lungul celor 6 ani de coşmar. Mi-aduc aminte şi cred că am fost printre primele persoane care au avut parte de operaţie cu laser. Doctorul Panoza numai ce venise de la un asemenea curs din America. Pe de altă parte la acea vreme nu erau antibiotice în spital. Trebuia să le cumpăr şi nici nu era aparatura medicală de acum. Eu am fost şi sunt bucuros că am scăpat cu viaţă. Mi-e greu să cred că dacă te duci în scaun cu rotile în spitale prin China sau pe oriunde, te întorci pe picioarele tale!”, povesteşte Constantin Ghidel.

 

„Contrar a ceea ce văd alţii, eu cred că m-a iubit Dumnezeu!”

Policlinica Buna Vestire Craiova

La un moment dat , după Revoluţie, ajunsese în situaţia să nu aibă ce pune pe masă la fetiţă. Soţia rămăsese fără servici iar cu pensia lui de handicap de la cea vreme de 900.000 lei vechi nu se mai puteau descurca.,,Atunci ne-am ambiţionat să demarăm propria noastră afacere. Am făcut eforturi şi am închiriat un chioşc într-o staţie de autobuz din Severin. Soţia vindea produse pe care le aduceam de la Bucureşti. Am văzut că merge treaba şi după câteva luni am închiriat mai multe spaţii şi am deschis depozite en gros. Din anul 2001 am extins activitatea firmei SC Com Prodaliment SRL şi pe distribuirea de produse predominant alimentare. Pe terenul de 1,3 hectare cumpărat la marginea Severinului pe marginea DN67 spre Halânga am construit un sediu care include locuinţă personală, birouri, depozit. Acum avem şi 3 magazine”, ne-a dezvăluit Constantin Ghidel. Omul de afaceri ne-a spus că are în jur de 60 de angajaţi începând de la directori, agenţi vânzări, contabili sau şoferi până la manipulanţi sau muncitori necalificaţi. Cifra de afaceri anuală este acum de circa 200 de miliarde de lei vechi. În calitate de manager, el spune că toţi angajaţii, deopotrivă, sunt prietenii lui dacă îşi fac treaba şi din acest motiv aproape în fiecare wekend şi întotdeauna de Sfinţii Constantin şi Elena îi invită la petreceri câmpeneşti sau la restaurant. ,, Ajut cu bani şi produse persoane în scaun cu rotile ca mine, pensionari, copii săraci. Contrar a ceea ce văd alţii eu zic că m-a iubit Dumnezeu. Realizările mele nu sunt la îndemâna oricui. Mă consider un tip tenace şi optimist şi cred că relevant şi important este şi faptul că în toată această perioadă soţia mea Eugenia a fost şi este alături de mine. Ea şi cu fetiţa Liliana sunt averea mea”, ne-a mai spus Constantin Ghidel.

 

Porci de 1 milion de euro la Scânteieşti

Cine crede că afacerile lui Constantin Ghidel se rezumă doar la atât se înşeală. Bărbatul în scaun cu rotile ne-a dezvăluit că a pus pe picioare cu ajutorul unui proiect SAPARD o fermă de creştere a porcilor cu o capacitate anuală de producţie de 12.000 de capete, valoarea investiţiei ridicându-se la 1 milion de euro. Locaţia, un teren de 3,5 hectare din satul apropiat Scânteieşti Este vorba de 3 hale mari, sediu administrativ, fabrică de nutreţuri combinate cu silozuri etc.,,Din investiţia de 1 milion de euro, 40% sunt pe SAPARD, restul banii mei. Se cresc 3.000 de porci la o serie de 4 luni deci 12.000 pe an!”, ne-a mai spus Constantin Ghidel.

 

,,E super de treabă!”

Contabila S.C. Com Prodaliment SRL Cornelia Dobre ne-a declarat că şeful ei este unul dintre cei mai optimişti oameni pe care i-a cunoscut. ,, Lucrez din anul 2000 la dumnealui şi e super de treabă. Societatea unde lucrasem înainte intrase în declin. Aici am un salariu avantajos şi mă înţeleg foarte bine cu dumnealui. Este vesel şi puternic şi îl caracterizează optimismul. Auzisem despre necazul său, dar nu ştiam cum se comportă”, ne-a spus Cornelia Dobre.

 

 

 

 

 

Politica