sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

De la promisiuni la fapte

Salariaţii sistemului medical au pichetat, săptămâna trecută, sediul Ministerului Sănătăţii din Capitală, pe fondul nemulţumirilor nesoluţionate de-a lungul anilor. A fost o acţiune organizată la nivel naţional de medici din Federaţia Hipocrat şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (C.F.S.M.), cu participanţi din Bucureşti, Timişoara, Baia Mare, Călăraşi, Constanţa, Slatina, Craiova, Corabia, Buzău şi Cluj.

Nemulţumirile medicilor, cu privire la găsirea de soluţii pentru împiedicarea decredibilizării activităţii medicilor, salarizarea medicilor, plata orelor de gardă la un tarif orar inacceptabil,neacordarea sporului specific locului de muncă pentru orele de gardă, modificarea unor prevederi legislative în vederea finanţarii cabinetelor din medicină scolară, situaţia cabinetelor din cadrul universităţilor în special, a căror aprovizionare cu medicamente şi materiale sanitare este blocată, stoparea exodului medicilor din România, au fost discutate, prin reprezentanţii celor două federaţii, invitaţi în timpul pichetării la negociere cu ministrul secretar de stat, Alin Ţucmeanu.

„Săptămâna trecută am avut două pichetări în faţa ministerului, una de Ziua Asistentului şi cea de-a doua vineri, de Ziua Medicilor Europeni în vederea găsirii de soluţii pentru salarizarea personalului din sistemul medical, dar şi pentru problema turelor de gardă, unde se lucrează mult, fără a fi acordat aşa cum trebuie sporul pentru orele de gardă”, a declarat Ion Cotojman, preşedintele FS Hipocrat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cei rămaşi în stradă au transmis mesaje către autorităţi prin scandarea de sloganuri precum: "Doctorii din România vror să-şi facă meseria!", Vrem să stăm în ţară, nu plecăm afară" , Doctorii salvează vieţi şi voi sunteţi indolenţi! ". În urma acestor acţiuni, Ministerul Sănătăţii a dat şi un răspuns, printr-un proiect, că în curând vor fi modificări la legea salarizarii din sistemul medical.

„Am avut la întâlniri la minister, şi pentru prima dată în ultimii cinci ani ni s-a promis, de fapt este un lucru cert, că se va schimba legea în ceea ce priveşte salarizarea medicilor. Acum există un proiect de minister, care după ce va fi publicat în monitorul oficial, se vor putea lua măsuri”, a mai declarat preşedintele FS Hipocrat.

Negocierile cu privire la orele de lucru din timpul gărzilor medicilor cu reprezentantii Ministerului Sănătăţii vor continua în următoarele 30 zile.

„În ceea ce priveşte munca depusă în timpul orelor de gardă, unde personalul este plătit cu anumite sporuri pe tura de gardă, fără a avea liber, de vineri, timp de 30 de zile vom avea întâlniri la minister pentru a schimba acest regulament în speranţa că astfel se va împiedica plecarea medicilor în afara ţării”, a declarat Ion Cotojman.

 

 

Politica