miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ședința de îndată, motiv de ceartă

Aproape 22 de milioane de lei din bugetul Craiovei vor fi cheltuite pentru noua arenă sportivă din oraş. Vorbim de suma ce trebuie suportată ca şi cofinanţare, bani ce vor fi viraţi de la bugetul Craiovei către Compania Naţională de Investiţii.

Consilierii locali municipali au fost convocaţi, luni, într-o şedinţă de îndată pentru aprobarea rectificării bugetului municipiului precum şi a convenţiei de cofinanţare cu 10% pentru realizarea proiectului Complex Sportiv Craiova. Stadion de fotbal, b-dul Ştirbei Vodă nr.34, municipiul Craiova, judeţul Dolj.

Singurul nemulțumit și nelămurit de această decizie a fost Nicolae Pană, consilier local independent, care a întrebat insistent de ce această sumă nu a fost prevăzută încă de la început în bugetul Băniei pe 2015.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Chiar dacă i s-au adus lămuriri de către cei doi viceprimari, Dan Dașoveanu și Mihail Genoiu, cât și de către Luminița Ștefan, care a vorbit ca reprezentant al direcției economico-financiare a primăriei, consilierul Nicolae Pană a repetat continuu aceeași întrebare: “De ce acum?”.

Astfel că, o ședință care avea doar trei puncte pe ordinea de zi a durat aproximativ o jumătate de oră, timp în care s-a încercat lămurirea consilierului nelămurit, care s-a abținut în a vota toate cele trei puncte de pe ordinea de zi. Așadar, motivarea abținerii a fost aceea că “bugetul nu este un lucru cu care să te joci”.

“Voi justifica votul pe care îl voi da. Bineînțeles că, știți cu toții, am fost printre primii care am fost de acord cu construirea unui asemenea complex sportiv și în special a stadionului. Știți tot la fel de bine că am făcut tot felul de interpelări pe această chestiune și că am cerut în nenumărate rânduri graficul cu finanțarea și derularea investiției. Dar, nu știu de ce, astăzi, trebuie să rectificăm bugetul Consiliului Local. De ce? Pentru că aceste lucruri se puteau întâmpla încă din februarie, atunci când am ridicat problema complexului sportiv și al stadionului și chiar atunci am cerut chiar demisia primarului. Se știa foarte bine încă din 15.10.2014, prin hotărârea Guvernului că se aprobase un indicator. Deci, noi, la sfârșitul anului sau cel puțin în februarie, puteam să introducem ca poziție de plan în bugetul pe anul 2015 acest obiectiv de investiții. Nu știu de ce nu s-a făcut acest lucru și, de aceea, pentru că, în februarie am aprobat un buget oarecum echilibrat. În aprilie am făcut o rectificare pozitivă și a fost un lucru foarte bun, iar acum venim spre aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli cu un deficit de aproape 29 milioane, pe anul 2015, peste cap. Ba mai mult, mi s-ar fi părut normal ca această chestiune să o discutăm în comisia de buget-finanțe. Iată de ce nu înţeleg de ce graba aceasta de a rectifica bugetul acum. Nu înțeleg de ce nu s-au făcut aceste lucruri. Stimați colegi, bugetul nu este un lucru cu care să te joci. Bugetul este o lege a CL pe tot anul 2015. Nu putem să ne jucăm cu tot felul de rectificări în sens pozitiv sau negativ. Este vorba de banii care vin de la toți. Până la urmă acești bani vin de la contribuabili. Aș vrea să rețineți și am rămas complet pozitiv referitor la faptul că în sfârșit ni se spune și nouă informația financiară. Mă voi abține pentru aprobarea acestui punct. Nu ne jucăm cu bugetul CL al municipiului Craiova”, a declarat Nicolae Pană, consilier local al municipiului Craiova.

Nimic din bugetul aprobat de noi, pe 2015, nu se modifică”

Viceprimarul Mihail Genoiu a venit cu replica pentru Nicolae Pană pentru a-l lămuri. Acesta a declarat că atunci când s-a stabilit bugetul orașului suma pentru stadion era una estimativă și nu putea fi cuprinsă în buget. Totodată, viceprimarul a ținut să explice că bugetul orașului pe 2015 nu a suferit nicio modificare, iar cei 10% cofinanțare pentru stadion sunt bani din încasări suplimentare.

“Ceea ce reprezintă această creștere, reprezintă încasări suplimentare. Practic, nimic din bugetul aprobat de noi pe 2015 nu se modifică. Sumele din încasări suplimentare se duc acolo unde v-am spus. Practic, nimic nu este alterat, nimic nu este modificat”, a declarat Mihail Genoiu.

Consilierul local independent, a continuat aceeași idee, nelămurit fiind de faptul că cei 10%, cofinanțarea pentru noul stadion, nu a fost prevăzută încă de la început în bugetul pe 2015.

„Domnule viceprimar, problema este nu că venim cu ceva în plus, noi introducem un nou obiectiv. Întrebarea mea este de ce nu am făcut acest lucru în februarie?”, a mai spus Nicolae Pană

Mihail Genoiu i-a replicat încă o dată consilierului Pană întrebând care este diferența dacă se introducea atunci sau acum banii pentru stadion.

“Atunci nu știam exact dacă se va adjudeca sau nu. Era foarte posibil să rămânem cu niște bani blocați, în condițiile în care nu aveam un adjudecator al licitației. Care e problema dacă îi aprobăm acum, în momentul în care avem o certitudine?”, Mihail Genoiu

Dan Dașoveanu a intervenit și el, vizibil deranjat de replica consilierului Pană, aceea că bugetul are un deficit de aproximativ 29 milioane lei.

“Domnu’ consilier dacă citeați bine bugetul, constatați că ați votat de la început cu deficit bugetul. Asta pentru că sunt niște sume din 2014 preluate. Altă dată citiți bugetul mai cu atenție când îl votați. Iar problema numărul doi: nu l-am băgat pentru a avea dumneavoastră ce să discutați acum că nu mai aveți temă de campanie. Se face și stadionul, da, clar! Nu vreți să votați, măcar spuneți-le cetățenilor craiovei că nu vreți să votați stadionul. Asta e altceva, dar nu veniți să spuneți cu replici de genul că a greșit executivul. Spuneți că nu vreți stadion în Craiova și gata”, a declarat Dan Dașoveanu.

Pentru a lămuri situația în ceea ce privește bugetul, cât și cofinanțarea pentru stadion, Lucia Ștefan, reprezentant al direcției economico-financiare din cadrul primăriei, a adus în atenția consilierilor locali prevederile legale în care se proiectează bugetul.

„Este un articol care precizează că orice proiecție de buget se face cu deficit. Deficitul, de fapt, se acoperă cu excedentul bugetar al anului precedent. Întrebarea dumneavoastră vis-a-vis de ce acum avem această ședință de îndată privind aprobarea sumei care trebuie cofinanțată este faptul că, s-a semnat convenția privind această mare investiție și ordonanța 34 prevede în mod clar că la data încheierii unui contract convenție trebuie bugetată suma”, a declarat Lucia Ștefan.

Și, totuși, întrebarea a rămas. Consilierul local Nicolae Pană a repetat același lucru: “De ce introducem acum această poziție și nu am introdus-o în februarie?”

În cele din urmă proiectele de hotărâre au fost votate, iar Consiliul Local a aprobat cofinanțarea de 10% din suma construirii noului stadion al Băniei, chiar și cu abținerea lui Nicolae Pană.

 

 

 

 

 

Articolul precedent
Articolul următor

Politica