vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

UPDATE! Greva foamei la CEO. Peptan nu renunță

Liderul de sindicat Gheorghe Peptan, angajat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), aflat în greva foamei de mai multe zile, a ajuns la spital. Bărbatului i s-a făcut rău, astfel că a fost dus la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Gheorghe Peptan a declarat marţi că, din cauza faptului că nu s-a hrănit timp de cinci zile, luni seară a leşinat în faţa sediului CEO. El a mai precizat că, în urma analizelor care i-au fost făcute în spital, s-a descoperit că are probleme cu inima și ficatul. Cu toate acestea, bărbatul nu vrea să renunțe la protest. Va ieși din greva foamei numai când va semna un acord scris cu șefii privind revendicările sale.

"Aseară mi s-a făcut rău, am chemat ambulanţa, mi s-au făcut investigaţii şi am rămas internat. Am avut tensiune şi o cădere bruscă de glicemie din cauza faptului că nu am mâncat nimic timp de cinci zile, de când am început greva. Nici până acum nu am mâncat. Conflictul nu s-a terminat însă, până nu voi semna un acord scris cu administraţia CEO, chiar şi pe patul de spital, nu voi renunţa la grevă. Eu am înregistrat revendicările mele care nu au nimic personal, motivul pentru care am recurs la acest gest nu are legătură cu o eventuală angajare a fiicei mele la complex, aşa cum am fost acuzat de conducere," a afirmat, potrivit AGERPRES, Gheorghe Peptan.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 


Un angajat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), lider sindical din zona Rovinari, Gheorghe Peptan, se află de săptămâna trecută în greva foamei, în semn de protest faţă de modul în care au fost întocmite listele cu persoanele ce vor fi disponibilizate şi aplicarea programului de restructurare.

Bărbatul, în vârstă de 61 de ani, a fost, luni, în cea de-a cincea zi de greva foamei.

Peptan acuză administraţia CEO că a trecut unii salariaţi pe liste fără ca aceştia să îndeplinească criteriile de disponibilizare.

"Eu nu fac greva foamei pentru persoana mea, ci pentru cei două mii de salariaţi din CEO care urmează să fie disponibilizaţi, iar criteriul trebuia să fie de ordonanţă, dar şi ultimele angajări făcute fie pe linie politică, fie rude ale administraţiei, era o soluţie mai viabilă, dar scopul nostru, al sindicatului, este ca să înţeleagă şi ceilalţi colegi din sindicate care şi-au dat acordul pentru disponibilizările anunţate deja de conducerea CEO că noi suntem obligaţi să păstrăm locurile de muncă ale salariaţilor, precum şi drepturile acestora", a spus Gheorghe Peptan.

Angajatul a mai spus că este hotărât să nu renunțe la protest și că în zilele următoare i s-ar putea alătura și alți colegi.

În luna martie, alţi aproximativ 30 de salariaţi ai mai multor subunităţi CEO au făcut greva foamei timp de câteva zile, ei acuzând abuzuri şi discriminări din partea reprezentanţilor conducerii CEO, arată AGERPRES.

Disponibilizații CEO vor primi banii în tranșe

Peste 2.000 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor fi disponibilizați de la 1 iunie.  Planul de disponibilizări colective al CEO prevede concedierea a 2133 de salariați astfel: 233 TESA, personal operativ 56, CFL 224 şi muncitori 1620. Oamenii sunt în preaviz de la 1 mai.

Angajații disponibilizați ar urma să primescă salarii compensatorii. Acestea se vor acorda în funcție de vechimea salariatului și ar urma să fie cuprinse între 3.400 lei brut șI 20.400 lei brut. Numai că oamenii vor primi banii în două tranșe. Compania nu are fonduri pentru a le plăti integral. Astfel, va fi acordat un salariu în prima lună, iar restul sumei va fi acoperită în următoarele luni.

Pe de altă parte, CEO a externalizat Cariera Berbeşti, iar cei peste 1000 de salariații de aici au fost preluați de CET Govora. Administraţia CEO şi-a propus să închidă şi Cariera Peşteana Sud şi grupurile 1 şi 6 de la Sucursala Electrocentrale Turceni. Aceasta, pe fondul problemelor economice ale companiei. Prin aceste concedierile colective compania a estimat că va face o economie de 120 de milioane de lei pe an.

 

Șomaj tehnic zece zile

Președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat, luni, că măsura de trimitere în şomaj tehnic timp de zece zile, la sfârşitul acestei luni, a angajaţilor CEO, este luată în interesul companiei, pe fondul scăderii consumului de energie în ţară.

"Aceste măsuri pe care le iau cei din administraţia CEO sunt unele menite să asigure stabilitatea activităţilor. Ele se vor aplica în momentul în care consumul de energie va scădea, iar pe piaţa energetică, Complexul Energetic Oltenia nu va mai avea pondere. Deocamdată, nu avem semnale de acest gen, dar nici nu poţi să stai, cum s-a stat o perioadă lungă de timp, cu măsuri pe termen scurt, adică în interes a celor ce au condus CEO şi nu în interesul companiei, ca să se trezeşti în prag de dezastru", a spus Ion Călinoiu, potrivit AGERPRES.

Potrivit reprezentanţilor CEO, în luna mai vor intra în şomaj tehnic angajaţii TESA şi personalul operativ din cadrul societăţii. Totodată, vor sta acasă şi angajaţii din carierele Motru, Husnicioara, Peşteana şi Sucursala Electrocentrale Işalniţa. Aceştia îşi vor înceta temporar activitatea în ultimele cinci zile ale lunii mai şi primele cinci din iunie. În aceste zile, angajații vor primi 75% din salariu.

Politica