sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Colonelul Marian PICĂ, 35 de ani în slujba ţării şi a cetăţenilor judeţului Olt

Colonelul (r) Marian PICĂ şi-a încheiat cariera militară la 22 martie 2015, conform ordinului Viceprim-ministrului pentru Securitate Naţională – Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, exact în ziua în care a împlinit vârsta de 56 de ani. 
Născut la 22 martie 1959 în localitatea Brad din judeţul Hunedoara, şi-a dedicat întreaga carieră meseriei pe care a iubit-o şi a îmbrăţişat-o din tinereţe. La vârsta de 22 de ani, în anul 1981, a fost admis la Şcoala de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne – arma pompieri. A absolvit această şcoală ca şef de promoţie, iar în anul 1984, într-o zi cu o însemnătate aparte în acele vremuri, 23 august, tânărul locotenent a fost repartizat la Grupul de Pompieri Olt, Compania I de Pompieri Slatina, în funcţia de locţiitor comandat de companie. În anul 1985, calităţile dovedite de proaspătul militar aveau să-l promoveze în funcţia de Comandant al Companiei de Pompieri Slatina, funcţie deţinută până în anul 1989. În perioada 1989-1991 şi-a continuat studiile la Academia de Înalte Studii Militare şi s-a întors la Grupul de Pompieri Olt, ocupând funcţia de ofiţer principal, până în anul 1995. Pregătirea şi cunoştinţele dobândite în cei peste zece ani de carieră militară l-au propulsat în funcţia de Şef de Stat Major la Grupul de Pompieri Olt, funcţie pe care a ocupat-o până în anul 2000. Timp de aproape patru luni, a fost împuternicit Comandant al Grupului de Pompieri Olt, iar începând cu luna iulie a anului 2000 şi până în decembrie 2004 a îndeplinit funcţia de Şef de Stat Major. Începând cu data de 15 decembrie 2004, odată cu unirea celor două structuri care luptau pentru apărarea vieţii şi bunurilor cetăţenilor, pompieri şi protecţie civilă, locotenentul colonel Marian PICĂ a ocupat funcţia de Prim Adjunct al Inspectorului Şef, organizând activitatea de intervenţie în situaţii de urgenţă la nivelul judeţului Olt. 
În anul 2012, experienţa şi cunoştinţele acumulate în cei peste 30 de ani petrecuţi în slujba cetăţenilor judeţului Olt aveau să îl ajute în promovarea examenului pentru funcţia de Inspector Şef, moment care a încununat o carieră de succes în arma pompieri. 
Pe parcursul carierei militare, pentru aprecierea faptelor săvârşite pe timpul îndeplinirii misiunilor încredinţate, colonelul Marian PICĂ a fost decorat cu Ordinul Militar clasa a III a în anul 1999, iar în anul 2014, cu ocazia Zilelor Protecţiei Civile din România şi Pompierilor din România a primit din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă „Distincţia de serviciu – insignă simbol” şi „Placheta onorifică a IGSU”. 
 
În semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute în activitatea profesională şi înaltul profesionalism dovedit în îndeplinirea misiunilor încredinţate”, în acest an, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, prin Decret Prezidenţial, colonelul Marian PICĂ a fost decorat cu Ordinul Bărbăţie şi Credinţă în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.
Avem onoarea să vă salutăm, domnule Colonel! 
 
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE ISU OLT

Politica