vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dezbaterea electorală, mai mult decât necesară

Campania electorală a avut, până în prezent, foarte puţine subiecte de interes pentru cetăţenii României.
Cei doi contracandidaţi s-au adresat, fiecare, unei părţi a electorilor în diferite emisiuni televizate. Nu s-au întâlnit însă faţă în faţă. Românii au fost privaţi de o dezbatere între cei doi, una din care şi-ar putea da seama care dintre cei doi cunoaşte atribuţiile şi obligaţiile funcţiei pentru care candidează.
Candidatul alianţei PSD-UNPR-PC, premierul Victor Ponta, a propus patru dezbateri televizate în care să participe şi contracandidatul său Klaus Iohannis.

Victor Ponta propusese pentru această săptămână, dezbateri în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi la Realitatea TV, B1, România TV şi Antena 3.
Vineri, reprezentanţii candidaţilor la alegerile prezidenţiale s-au întâlnit pentru a discuta despre acest subiect. Cele două tabere nu s-au înţeles cu privire la organizarea unei dezbateri electorale. Asta pentru că echipa lui Klaus Iohannis a refuzat propunerea lui Victor Ponta.
Refuzul lui Klaus Iohannis a fost criticat chiar şi de consultantul politic Cozmin Guşă care a afirmat că Iohannis a ales „să fugă” de confruntare.

Gesturile celor doi candidaţi sunt extrem de transparente în acest punct al dezbaterilor televizate. În turul 1 a fost evident că niciunul dintre cei doi nu a dorit confruntarea şi au inventat fel de fel de scuze. Formatul pe care IPP l-a propus în turul 1 era inadecvat. De data aceasta, pentru turul 2, Victor Ponta a punctat decisiv la capitolul curaj pentru confruntare pentru că chiar înainte cu o săptămână de terminarea turului a făcut această propunere normală, dar curajoasă pentru orice fel de candidat, ca să existe dezbateri la cele 4 televiziuni de ştiri, 4 publicuri diferite, cu nişte garnituri de comentatori care pot să fie sau să nu fie favorabili lui Ponta. Realitatea este televiziunea care a acceptat să găzduiască un format de dezbatere pentru marţi, 11 noiembrie, lucru de care a fost informat şi Klaus Iohannis.
A declarat consultantul politic Cozmin Guşă, într-o intervenţie la Realitatea TV

Policlinica Buna Vestire Craiova

Klaus Iohannis a ajuns în turul doi cu 30% din voturi. Diferenţa dintre candidatul ACL şi cel al PSD este de cel puţin 10 procente, în favoarea lui Victor Ponta. Dacă ar vrea să recupereze din handicap, Iohannis ar trebui să lupte cu toate armele. Deşi el ar trebui să ceară dezbateri televizate, nu Victor Ponta, care are confortul unui procent de peste 40% din voturile alegătorilor, Klaus Iohannis preferă să se ascundă în spatele unor alte propuneri, de genul unor dezbateri pe teren „neutru”.

Revenind la Klaus Iohannis, nu înţeleg de ce fuge de dezbaterile cu Ponta, în condiţiile în care, din postura sa de challenger, de om venit de pe locul 2, avea nevoie de multe dezbateri televizate pentru a putea recupera dezavantajul faţă de Ponta, un Ponta care, prin scrisoarea pe care a trimis-o, punctează din nou şi-l arată pe Iohannis cum fuge de dezbateri. Pentru că acele contrapropuneri cu care vine Iohannis, ca Universitatea de Vest din Timişoara, în faţa studenţilor, sunt propuneri total neserioase pentru un om care face politică. De când sunt specialişti studenţii să adreseze întrebări candidaţilor, în condiţiile în care nici măcar nu au terminat studiile superioare şi nu sunt competenţi în domeniile pe care şi le arogă. Televiziunile au moderatori care au studiat politică, economie, politică externă. Chestia asta cu dezbaterea studenţilor este o prostie politică pe care nu şi-o poate asuma decât cineva care nu se pricepe la organizarea dezbaterilor şi la concluziile care trebuie să revină în urma acestor dezbateri. Din acest motiv spun, tranşant, propunerea lui Ponta era una extrem de nimerită pentru că acoperea multe publicuri şi toate televiziunile. Ca să mă pun în pielea lui, Iohannis putea să spună: ‘Domnul Ponta, nu accept la toate cele 4 televiziuni dezbaterea pentru că 2 dintre ele sunt deţinute de oameni care sunt aliaţi politici cu dvs., RTV şi Antena 3. Atunci Iohannis ar fi avut o atitudine normală spunând ‘dar la celelalte două televiziuni, printre care Realitatea TV, care nu sunt implicate politic, accept cu plăcere şi vin’. În loc de asta, Iohannis inventează fel de fel de propuneri sau aşteaptă provincia.
Este opinia consultantului politic Cozmin Guşă

Exact despre asta este vorba. Victor Ponta a propus, pe lângă televiziunile Antena 3 şi România TV, acolo unde ACL ar putea spune că va fi favorizat candidatul PSD-UNPR-PC, şi televiziunile B1 şi Realitatea TV. La acestea din urmă, Victor Ponta a fost criticat în mai multe rânduri. Acum nu le evită. Şi bine face. Pentru că şi telespectatorii acestor două televiziuni sunt cetăţeni ai României pe care cei doi vor să o conducă.
Într-o Românie normală, cei care ar vrea să o conducă ar veni în faţa alegătorilor şi le-ar demonstra că merită să fie aleşi.
Iohannis ar trebui să lase orgoliul la o parte şi să vină în dezbaterile televizate dacă vrea să fie preşedinte al României. Sau poate nu vrea.
Dincolo de proteste, dincolo de frustrări, dincolo de orice, românii trebuie să îşi cunoască viitorul preşedinte înainte să îl voteze.
Este nevoie de o „luptă” directă între Victor Ponta şi Klaus Iohannis, nu una în stradă între românii dintr-o zonă a ţării şi alta.

Mii de români au ieşit în stradă la sfârşitul săptămânii trecute. Asta în urma scandalului din diaspora, din data de 2 noiembrie, când mii de oameni au reclamat faptul că au stat în stradă mai multe ore în faţa ambasadelor şi consulatelor încercând să voteze. Mulţi dintre ei nu au reuşit. Acum, la fel ca în 2009, unii încearcă să se folosească de situaţia creată, amplificând-o. Atunci au reuşit şi mai puţini români din diaspora să voteze. Miza ar fi practic zero. Cei care nu au reuşit să voteze nu puteau influenţa rezultatul final. În turul doi ar fi ajuns aceiaşi doi candidaţi. Protestele civice au avut loc în mare parte în fiefurile lui Klaus Iohannis. Sloganurile au fost politice. „Ponta nu fura, România nu te vrea” seamănă izbitor cu „Nu pot ei fura cât puteţi voi vota”(2004). Politicienii ar trebui să renunţe la a se mai folosi în scopuri strict personale de ofurile românilor. Iar problema votului nu doar din diaspora, ci din întreaga ţară s-ar fi putut rezolva în ultimii 10 ani, de exemplu prin introducerea unui sistem electronic măcar de supraveghere a procesului de votare. Nu s-a vrut.
Românii din diaspora, ca şi cei din ţară vor vota cu cine vor ei.
Fiecare dintre cei doi candidaţi trebuie să arate electorilor că ştie care sunt prerogativele preşedintelui, că are un program concret pentru cei cinci ani în care va conduce ţara, că ştie să comunice cu partenerii externi, că ştie să se adreseze tuturor românilor, că respectă legea, oamenii, că merită să rostească: ”Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Propunem o „bătălie finală” în Sala Polivalentă din Craiova. O dezbatere la care pot să asiste cel puţin patru mii de oameni şi care să fie transmisă live de toate posturile de televiziune. De ce la noi? Pentru că aici au venit ambii candidaţi să ceară votul unei bune părţi a ţării.

Politica