joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Amenzi de peste 60.000 lei de la ITM

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a desfăşurat în săptămâna 03 – 07.11.2014 mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.
Astfel, Serviciul Control Relaţii de Muncă a efectuat 49 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.

Au fost depistaţi 4 angajatori, care prestau activitate cu 6 persoane fără forme legale de angajare, dintre care 3 sunt femei. Au fost aplicate 4 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 60.000 lei. Angajatorii depistaţi cu munca la negru desfăşurau activitate în Municipiul Târgu Jiu (laborator patiserie), pe raza com. Drăguţeşti şi sat Vârt (amenajare rigole) şi Turceni (atelier tâmplarie PVC). Au fost aplicate în total 19 sancţiuni contravenţionale la 17 angajatori, în valoare de 87.500 lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/ 2003, republicată, H.G. nr. 500/ 2011, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea 108/ 1999, republicată. Principalele deficienţe constatate, pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor, neîndeplinirea măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta, etc.
ITM Gorj

Compartimentul Securitate şi Sănătate în Muncă a efectuat 24 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în care au fost depistate 9 neconformităţi. Au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.000 lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.

Acţiunile prevăzute pentru această perioadă în Programul propriu de acţiuni al Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj:
În această perioadă acţiunile ITM Gorj se axează pe cercetarea accidentelor de muncă şi a incidentelor periculoase.

Politica