sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«Mihai Eminescu», în mocirlă

De aproape doi ani de zile se lucrează la sistemul de apă şi canalizare din Filiaşi, iar termenul limită este în decembrie, însă lucrările sunt făcute de mântuială.

Mai multe străzi din oraşul doljean Filiaşi se află sub nămoale, din cauza lucrărilor pentru instalarea sistemului de apă şi canalizare. Gropile sunt nesemnalizate, iar pâmântul este nesigur, mai multe maşini au rămas împotmolite.
Pe strada Mihai Eminescu se munceşte de zor, cel puţin atunci când ajung reporterii la faţa locului. Imediat după ce a aflat de venirea reporterilor, şeful de şantier a improvizat un sistem de semnalizare a lucrărilor, din câteva crengi şi benzi roşii, care până atunci fuseseră aruncate într-un şanţ. Lucrările durează de luni bune şi ar trebui să fie finalizate în luna decembrie, lucru puţin probabil după felul în care arată străzile Filiaşului.

Localnicii sunt nemulţumiţi de faptul că atunci când ies din casă se umplu de nămol, iar drumul este aproape inaccesibil pentru o maşină, riscând daune serioase. Sesizările sunt multe, în biroul primarului există dosare pline cu plângerile oamenilor, plângeri pe care reprezentanţii autorităţilor locale nu pot decât să le trimită mai departe spre soluţionare către firmele contractante.
Chiar şi autorităţile locale sunt nemulţumite de lucrări, dar până la finalizarea acestora nu au nicio putere, ei cedând prin contract străzile pe care se lucrează pentru instalarea sistemului de canalizare, urmând a fi preluate abia după terminarea acestora.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Oamenii îşi strigă nemulţumirea în faţa reporterilor

N-au băgat canalizarea, decât la capetele de străzi, le-au stricat şi nici măcar n-au venit să le repare. Le-am reparat noi, cei cărora nu ne-au băgat. Nu ne-au băgat canalizare, nu ne-au băgat apă, a trebuit ca noi să punem oamenii să ne bage apă şi vă daţi seama cum am băgat-o noi. Iar după aceea a trecut în fondul lor, în proprietatea lor, acum ei spun că sunt conductele lor. Au rămas maşini împotmolite, au picat în şanţuri. De Paşti noi nu am putut să intrăm, iar pe copiii noştri nu am putut să îi ducem la biserică sau să îi ducem la şcoală. Mergem pe garduri ca să îi ducem la şcoală de mână. Nu este posibil aşa ceva. Suntem buni platnici, am plătit, suntem, vorba aceea „cu toate la zi”. Domnul primar vine doar în campanie electorală, dar acum nu a mai avut curajul să vină. Mă duc la primărie la ora 10 şi îmi spune să cumpăr materialele necesare. Sesizăm că apa curge. Dăm telefoane la primărie, la viceprimar. Nici măcar nu vor să ne mai răspundă.
A declarat o localnică

De câteva zile utilajele s-au pus în mişcare şi s-a început curăţirea, poate şi datorită faptului că s-a zvonit că va veni presa.

Lucrările de astăzi se datorează faptului că s-a auzit că veniţi dumneavoastră şi acest lucru şi curăţirea se fac de vreo două zile. Pe aici nu se putea merge într-un pantof. Sunt copii care vin de peste calea ferată şi de aici, care sunt mici, în clasa zero, în clasa întâi, sunt duşi de părinţii lor undeva acolo în drumul european, în braţe. Vă daţi seama, o bunică, cât poate să care acel copil. Curăţirea asta se face de vreo două zile. Compactarea, ce se face conform normelor tehnologice, nu se face. Se ia pământul cu cupa şi se aruncă în şanţ. Asta e tot. Piatra cubică de este pusă s-a lăsat în continuare, iar pe aici (strada Mihai Eminescu), dacă intru cu microbuzul, mă voi lăsa cu el şi sunt nevoit să chem utilajul să mă scoată. Ca să merg să trec pe undeva pe aici, nu se poate. Toate aceste lucrări nu sunt făcute cum trebuie. Cam de două luni de zile este situaţia aceasta. Gropile nu sunt semnalizate. Am venit noaptea şi am dat cu maşina într-o groapă şi am rupt telescoapele.
A spus un localnic, şofer pe microbuz

Copiii nu pot fi duşi la şcoală decât în braţe. Un părinte ne povesteşte că are nevoie de cizme de cauciuc pentru a putea merge prin noroiul de pe strazile din Filiaşi.

Am cinci copii mici. Îi am la şcoală, la grădiniţă, iar când se pune ploaia, nu mai pot să ies cu copiii să îi duc la şcoală. Îi îmbrac şi eu frumos şi nu pot să îi duc. Cizme ne trebuie să ieşim de aici când se pune ploaia. E dezastru din cauza nămolului. Au mai început să facă oamenii curat, dar până acum erau maşinile astea de pământ, erau până sus şi pe o parte şi pe alta. Când se punea ploaia se făcea nămol pe toată strada, nu mai puteam să scoatem nici maşinile. Şi degeaba le scoatem, că le ducem la spălătorie, le spălăm şi când venim cu ele se murdăresc la loc. Am distrus maşinile toate.
A spus un bărbat ce locuieşte pe strada Mihai Eminescu

Multe maşini au fost avariate din cauza faptului că gropile nu erau semnalizate corespunzător, iar lucrările nu sunt făcute aşa cum ar trebui. Pământul se surupă sub roţi, iar multe dintre autovehicule au rămas înţepenite, fiind nevoie de utilaje speciale pentru a le scoate din mocirlă.
Unul dintre localnici a fost mai curajos şi a dat în judecată firma ce se ocupă de lucrări, susţinând că i-a fost creat un prejudiciu de 3400 lei.

În data de 28.07.2014, după o ploaie cruntă, am rămas împotmolit cu maşina. La o săptămână după ce eu am făcut sesizare către firma care executa lucrările, la nici o săptămână, un alt camion a căzut. Eu sunt fără maşină, din acea dată o am în service. Nu pot să circul. Au fost iniţial pagube depistate de 34 de milioane (3400 lei). Săptămâna viitoare voi merge în instaţă cu această firmă, am depus o plângere la parchet pentru faptul că lucrarea este nesemnalizată şi spre surprinderea mea, pentru prima dată, procurorul de caz a disjuns un alt dosar penal de cercetare penală conform articolului 341 din Codul Penal, pentru cercetare de nesemnalizare a lucrărilor făcute în oraşul Filiaşi, dar şi pentru faptul că nu se respectă procedeul de lucru şi autorizaţia de lucru. Aşteptăm să vedem şi aceste concluzii ale procurorului de caz şi ale poliţiei. Este vorba de un Mercedes A 160 care nu are mai mult de 1000 de kg. E o maşină mică. Nu mi-am dat seama că se poate lăsa pământul, fiind un şanţ săpat pe mijlocul străzii. Nu puteam merge nici pe stânga, nici pe dreapta. Am rămas suspendat. S-a spart baia de ulei, s-a strâmbat planetara. Cu ajutorul unor vecini şi cu tractorul am reuşit să scot maşina. După scandalul pe care eu l-am făcut, au venit patru, cinci oameni, care unii dintre ei beneficiază de ajutor de la primărie. Au pus piatra cubică şi iată cum arată la două luni jumătate, trei luni.
A declarat un alt localnic

Şeful de şantier a fost foarte revoltat atunci când a fost luat la rost de localnici pentru faptul că pe străzile unde se execută lucrarea, nu se poate circula din cauza nămolului, în special în zilele în care plouă. Acesta i-a spus unei femei : “Controlaţi-vă mental dumneavoastră!”, iar apoi a declarat pentru reporteri: “Oamenii au mintea odihnită, să se ducă să muncească. Sunt cu tot felul de partide. Dânsa este cu capul. Este inconfort întotdeauna unde este constructorul. Se lucrează în condiţii foarte grele pentru că apa aceasta este din curţile oamenilor, este apă care este nedirijată. Este nedirijată, domnule!”

Ajunşi şi în biroul primarului, acesta ne-a lămurit că nu poate să ia nicio măsură până ce nu se încheie contractul cu firma care execută lucrările pentru instalarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare pentru anumite străzi din Filiaşi.
Ceea ce poate să facă primarul este să trimită sesizările oamenilor către firmele contractante.

În oraşul Filiaşi se lucrează la sistemul de alimentare cu apă şi canalizare, extindere pe toate străzile oraşului. În momentul în care constructorul se apucă de lucrare, solicită de la noi un ordin de începere a lucrărilor şi în momentul acela noi predăm strada constructorului. Constructorul o preia şi ne-o predă după ce a executat lurarea, în condiţiile în care a luat-o, inclusiv refacerea căilor rutiere. Am avut discuţii şi avem foarte multe discuţii pe această temă, pentru că aproape săptămânal avem câte o sesizare, câte o reclamaţie, câte ceva care creează disconfort cetăţenilor. Singura noastră posibilitate, pentru că noi nu finanţăm contractul constructorului, el fiind încheiat cu Compania de Apă, este să sesizăm Compania de Apă, constructorul şi dirigintele de şantier. În sensul ăsta, lângă mine sunt nişte dosare pentru că noi de fiecare dată sesizăm orice declaraţie, orice lucru pe care îl vedem noi ca şi autoritate publică, celor care sunt direct implicaţi în această problemă. Noi nu putem să intervenim în lucrarea lor pentru că orice leu cheltuit acolo înseamnă deturnare de fonduri. Chiar dacă dumnealor solicită de multe ori să le reparăm noi străzile, nu le putem repara pentru că sunt predate constructorilor. La finalul lucrării când se va face recepţia, deci când se vor termina străzile, noi trebuie să le preluăm, să preluăm lucrarea sau să preluăm de fapt drumurile, pentru că după finalizarea lucrării, toată instalaţia de canalizare şi de alimentare cu apă revine Companiei de Apă Craiova, care este singurul operator pe judeţul Dolj, iar drumul rămâne al primăriei. Şi de aici încolo, după ce l-a preluat primăria, poate să intervină asupra lui în sensul în care să se asfalteze, să se amenajeze alte lucrări pe care le doreşte administraţia publică şi bineînţeles la sugestia cetăţenilor.
A declarat primarul oraşului Filiaşi, Nicolae Stăncioi

În timpul lucrărilor a fost dărâmat un gard al unui cetăţean.
Bărbatul a făcut sesizare către firma ce execută lucrările, dar aceasta nu a primit un răspuns decât după ce sesizarea a venit din partea autorităţilor locale.

Azi-dimineaţă am avut un răspuns la o sesizare, la un cetăţean de pe strada Dezrobirii i s-a dărâmat gardul. Au lucrat cum au lucrat şi au dărâmat gardul. În condiţiile în care a făcut sesizare către noi, noi am transmis către constructori şi către Compania de Apă, iar azi-dimineaţă am primit răspunsul că respectivul gard a fost reparat.
A mai spus primarul oraşului Filiaşi, Nicolae Stăncioi

Pe hârtie lucrările vor fi gata la sfârşitul lunii decembrie, constructorul mai are la dispoziţie aproximativ două luni pentru finalizarea acestora.

Ei au ca termen de terminare a lucrărilor la sfârşitul lunii decembrie din acest an. Au început acum doi ani şi aveau termen de lucru 23 de luni, asta era durata contractului ce ar trebui să se termine acum în decembrie.
A adăugat primarul oraşului Filiaşi, Nicolae Stăncioi

Este greu de crezut că lucrările pentru instalarea sistemului de canalizare şi apă vor fi gata până la sfârşitul anului.
Locuitorilor de pe stăzile afectate din Filiaşi nu le rămâne decât să aştepte finalizarea acestora şi să depună în continuare plângeri pentru faptul că nu pot circula pe drumuri din cauza nămolului.

Politica